Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje, Recepti 9. lipanj 2017.

Riba pečena u soli ili – solite manje, živite zdravije i duže!

Bolesti srca i krvnih žila, visok krvni tlak, moždani udar, bubrežni kamenci i druge bubrežne boleti, rak želuca, poremećaj metabolizma uključujući i višak kilograma i druge bolesti mogu biti posljedica prekomjerne potrošnje soli, jedne od modernih bijelih smrti. Ne radi se samo o povećanoj dehidraciji ako ljeti presolimo jelo.

Upozoravaju na to liječnici, nutricionisti, pa i sama prehrambena industrija koja ima makar povremene akcije s upozorenjima za smanjen unos kuhinjske soli, a sve češće i isticanje smanjene količine soli u pojedinim proizvodima.

Podsjećam na primjerice suhomesnate proizvode PIK-a Vrbovec, šunke recimo, jer se tvrtka opredijelila da smanjujući sastojke koji mogu djelovati loše na potrošače, smanje i količinu soli. Prošle su godine velikom kampanjom podsjetili kako su prosječan udio soli u proizvodima pod robnom markom PIK smanjili za najmanje 25 posto, a pritom se zadržavaju potpuno isti okus, miris i rok trajnosti.

Sa solju - mudro

Sa solju – mudro

Predstavili su stručnoj javnosti veliki projekt Smanjenje udjela soli u proizvodima od mesa na 1. međunarodnom kongresu Hrvatskog društva nutricionista i dijabetičara sa 300 sudionika iz desetak zemalja održanom prošle godine u lipnju u Zagrebu. Bila je to nadogradnja PIK-ova projekta Manje je više, koji potrošačima jamči da su proizvodi pod brendom PIK bez pojačivača okusa, bez umjetnih bojila, bez glutena i bez soje. Ključnim grupama mesnih prerađevina (šunke, parizeri i hrenovke, mortadele, trajne kobasice i kobasice za kuhanje i pečenje) reformulirali su recepture.

U akciji manje je više PIK je promijenio recepture svojih važnih proizvoda smanjujući im i sol

U akciji manje je više PIK je promijenio recepture svojih važnih proizvoda smanjujući im i sol

Godinama znanstvenici uporno ali uzaludno – na svjetskoj razini već cijelo desetljeće i posebnom akcijom! – ukazuju, naime, da ne samo da sami prekomjerno solim, nego je mnogo soli i skriveno u različitim proizvodima svakidašnje potrošnje od konzervi, brze hrane i slično.

Sve rjeđe na slolu

Sve rjeđe na slolu

Tako izravno pogoršavamo zdravlje. Kako je nedavno pisala u Jutarnjem listu Goranka Jureško, Hrvati dnevno pojedu šest puta više soli nego što je potrebno odnosno da u godini pojedemo pet kilograma soli, što je i jedan od najvećih krivac za primjerice visok tlak kojim smo u europskom vrhu.

Suvenirska islandska crna vuklanska sol (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Suvenirska islandska crna vuklanska sol (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Istina, na stolovima i u restoranima sve češće izostaje soljenka, što je nekad bila gotovo obveza, kad se čak i promovirala sol i to jodirana zbog učestale gušavosti, ali stručnjaci upozoravaju kako o tome moramo voditi više računa i sol trošiti cum grano salis, sa zrncem soli, odnosno – mudro. No teško je biti mudar kad je ima u gotovo svakom proizvodu, među ostalim, i da bi se bolje održao. Uz to, dok je sol nekad bila rijetka i skupa, pa se doma čuvala u zalihi, primjerice za slučaj rata, danas je ne samo dostupna, kako cjenovno tako i ponudom u različitim vrstama i oblicima. Možete odabrati od klasične tuzlanske do orske i to ili krupne ili sitne, pa i vulkanske. Nerijetko u (po)sipačima.

Različite vrste brendirane ninske soli (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Različite vrste brendirane ninske soli (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Čak se uz sol vezuju i turističke ture i to ne samo u Tuzlu kao u grad na soli odnosno grad koji tone ili pak u Wieliczku u Poljskoj s krasnim eksponatima od soli, nego i u berbe soli bilo u Ninu ili u Stonu. Često se nude i posebnosti poput cvijeta soli, sol aromatizirana različitim sušenim začinima poput bosiljka ili majčine dušice ili kao suvenir, primjerice s Islanda, Lava Salt odnosno hrskava crna vulkanska sol. Čista je to morska sol s aktivnim ugljenom, koja se priprema na jednak način još od 18. stoljeća.

RIba u soli snimljena za posjete Gastronauta u restoranu Noštromo u Malome Lošinju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

RIba u soli snimljena za posjete Gastronauta u restoranu Noštromo u Malome Lošinju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dakako u školama kuhanja predstavljaju se i jela od toga kako konzervirati solju meso, salo, povrće do toga kako soljenjem zapravo ukiseliti zelje ili repu. Podsjećam da je preporuka da se ne stavlja više od 2 % soli! Moram podsjetiti i na nenadmašna peciva posuta krupnom solju, a i na morsku ribu pečenu/kuhanu u soli.

Bijela morska riba pečena u soli

Pečena u soli, poslužena samo s djevičanskim maslinovim uljem (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pečena u soli, poslužena samo s djevičanskim maslinovim uljem (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

cijela riba teška 1,5 – 2 kg
2 kg krupne morske soli
3-4 bjelanjka

Razbijen oklop od soli (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Razbijen oklop od soli (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Priprema

Ribu očiste, operite, posušite papirnatim ubrusom. Sol pomiješajte s bjelanjcima, pa je rasporedite na tepsiju 1 cm debelo, položite ribu i svu je prekrijte solju tako da je posve zatvorite.  Stavite je u pećnicu zagrijanu na 180 – 200 C i, ovisno o veličini ribe, pecite 35-45 min. Zatim omot od soli razbijte kuharskim čekićem i čisteći je od kostiju, ribu podijelite na tanjure. Prelijte je maslinovim uljem kojem ste po želji dodali sjeckanog peršina, usitnjenog češnjaka, bosiljka i slično. Po želju uz ribu poslužite kuhanu blitvu, krumpir i drugo povrće.

Pomno skidanje soli i kože (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pomno skidanje soli i kože (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Nije naodmet

Obično se u soli peče bijela morska riba – zubatac, brancin, orada, škarpina.

Objavljeno 9. lipnja 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/dehidracija-ljeti-i-pretjerano-slana-hrana-18638

http://oblizeki.com/soljenku-koriste-manje-da-biste-jeli-zdravije-18536

http://oblizeki.com/losinj-zanimljiv-za-duge-setnje-i-za-obicne-i-za-gastronomske-14871

http://oblizeki.com/miomirisi-i-okusi-losinjski-14875

http://oblizeki.com/spek-i-panceta-lijepo-narezani-za-osvajanje-svijeta-9671

http://oblizeki.com/domaci-slavonski-kulin-galovic-eu-nazdravio-slovenskim-peninama-11220

http://oblizeki.com/cvarci-od-nusproizvoda-do-specijaliteta-9577

http://oblizeki.com/slavonski-cvarci-galovic-zagreb-116

http://oblizeki.com/cvanciger-ili-tradcionalne-cesnjovke-tlacenica-cvarci-kulen-krvavice-i-bijeli-spek-%E2%80%93-podbradnjak-8084

http://oblizeki.com/zagorske-slastice-s-cvarcima-i-cvirkima-6373

http://oblizeki.com/recept-pogacice-sa-cvarcima-132

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.