Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 17. veljača 2010.

Pogačice sa čvarcima

Od mnoštva različitih vrsta slanih i slatkih kolača od čvaraka i sa čvarcima predstavljamo slavonski, nekad jeftin pučki, a danas zapravo ne baš jeftin i rijedak specijalitet.

Mara Galović iz Slavonskog Broda, iz Brodske Varoši, za hepening cvrenja slanine u čvarke ispred prodavaonice slavonskih suhomesnatih specijaliteta Galović u Zagrebu ispekla je 700 pogačica.

Otkrila nam je recept, uz savjet da upotrijebimo svakako ne istisnute nego masne čvarke, kako nam ne bi bile žilave. Tako su baš krasno prhke. Postoje različite vrste pogačica sa čvarcima, a osim ovih od prhkoga dizanoga, vrlo su omiljene i one od lisnatoga tijesta.

Sastojci (za oko 200 kom promjera 5 cm)

 • Čvarak (Photo by Marinshe)

  1000 g čvaraka

 • 1400 g oštrog brašna
 • 2 svježa kvasca
 • 6 dl mlijeka
 • malo soli

Priprema

Razmutite kvasac u toplome mlijeku i i ostavite ga na toplome. Kada uzraste,  umijesite mljevene čvarke s brašnom i toplim mlijekom u tijesto. Ostavite ga da uzraste pokrivena ubrusom.

Na dasci tijesto razvaljajte tijesto da bude debelo 1 cm i izrežite čašom ili modlom male kolutove. Temfalicom odnosno spravom za usitnjavanje pire krumpira utisnite svaki da ima lijepu rešetku. Pecite pogačice u pećnici zagrijanoj na 200  °C da lijepo porumene.

Nije naodmet

(Photo by Marinshe)

Iako nije običaj, pogačice po želji možete i pošećeriti, sitnim ili kristal šećerom.

 • Sljubljivanje: Slavonci pogačice od čvaraka poslužuju uz rakiju te uz slavonsku graševinu.
 • Podrijetlo: hrvatski, slavonski
 • Stil: tradicinalni, seljački
 • Prigoda (za posluživanje): uz piće, u razlilitim prilikama
 • Složenost (tko može raditi): za svakoga
 • Tip jela: slana slastica
 • Vrijeme potrebno za pripremu: srednje
 • Trošak: ekonomičan

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

7 komentara

 1. […] su omiljene i pogačice s čvarcima. Krampogače. Nedavno sma ih izložila i na nedavnoj zagrebačkoj izložbi Slatka Hrvatska. Prhke i dizane. Slane […]

 2. […] njegove prodavaonice tih specijaliteta kušaju potkraj siječnja svježe, tu cvrte čvarke, zatim pogačice od čvaraka, ili, kao u subotu 6. travnja 2013., u vrijeme kad svi obično idu s placa, otkrije kako se […]

 3. […] od čvaraka već je modernije i elegantnije, zapravo građansko jelo, dok su – slane i slatke – čvarkaši, čvarkuše, krampogača, podačice od čvaraka i različite slane slastice (ni jedni Babičini kolači nisu prošli bez njih!), salenjaci […]

 4. […] to je ujedno i odgovor i čitateljima Oblizeka koji se raspituju o čvarcima bilo za jelo bilo za pogačice od čvaraka, paštetu od čvaraka ili svinjsku pisanicu umoranu u ovoj od čvaraka, kako je to za predstavljanje […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.