Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Ocjenjivanja 14. travanj 2013.

Putica za vinske svece najbolje ocijenjena slastica 7. Babičinih kolača

Kako su Slavica Vlahović iz Gredica i njezina seljačka pita s mladim lukom i peršinom priredbu Babičini kolači prošlogodišnjom pobjedom dovele u Klanjec, tako je Magda Svečak iz Rusnice i njezina putica za vinske svece ovogodišnjom, iduće godine odvode ponovno u Hum na Sutli, gdje su održani i prvi put.

Do 8. Babičinih kolača uz gospođu Magdu na tronu su babice Vesna Hršak iz Petrovskog s kiflicama s jabučnim octom i Marija Martinec iz Repovca, Zabok, sa starinskim kolačem za djecu i bolesnike.

Ove je godine je među slasticama predstavljeno natprosječno slanih, koje se zaista, kao i neke slatke, uostalom, baš dobro mogu poslužiti uza sve bolja zagorska vina. Spominjem copanjek Danijele Barić iz Vrha, Pregrada, kukuruznu loparku Ankice Čivrag iz Budinšćine, kukuruznu zlevku Ivanke Hublin iz Hrašćine, Trgovišće, bučnicu s lukom i jajima Slavice Strsoglavec iz Kostelskoga, Pregrada, pitu od poriluka Mire Vidović iz Lepajaca, Krapina, ivanjske cveteke Mirjane Štahan iz Zlatara i zeljanicu prošlogodišnje pobjednice Slavice Vlahović.

“Namjenske” slastice, slane i slatke

U prvom planu slastice i babice (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

U prvom planu slastice i babice (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Mnogim slasticama i imena pokazuju kako su “namjenske”, primjerice žetveni kolač Đurđice Kiseljak iz Radobojskog Orehovca, Radoboj, težačke pogačice Mande Kogaj iz Šemničkoga Kraljevca, Radoboj, uskrsni kruh Ljubice Radovečki iz Svetoga Križa Začretja, posni zeljevač s kukuruznim brašnom Josipe Vrhovski iz Đurmanca ili svadbena štruca Marije Gorup iz Klenovca Humskog, Hum na Sutli te svadbena pogačica Božice Lacković iz Oroslavja

Ove su godine, uz druge, predstavljene i starinske svadbene torte: Marica Kipa iz Vojnovca, Lobor, napravila je svadbenu tortu naših predaka, a Marija Švec iz Domovca, Hrašćina, Trgovišće, svoju svatovsku tortu. Brankica Jagić iz Krapinskih Toplica predstavila je lupatvicu, lupatvu, kolač koji se pripremao pri komušanju kukuruza, pola je bilo slano, za muške, a pola slatko, za ženske. Narod stvarno umije biti lucidan, zar ne!?

U izvornim namirnicama i – zagorske crne divlje trešnje

Pobjednice (slijeva nadesno) Vesna Hršak, Magda Svečar i Marica Martinec sa krpainsko-zagorskom županicom Sonjom Borovčak i klanječkim gradonačelnikom Željkom Kolarom (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Pobjednice (slijeva nadesno) Vesna Hršak, Magda Svečar i Marica Martinec sa krpainsko-zagorskom županicom Sonjom Borovčak i klanječkim gradonačelnikom Željkom Kolarom (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Na ovome se odmjeravanju slastica – u želji da im se potakne i proizvodnja – nastoje, koristiti i zagorske sirovine. Valjda ste čulo onu duhovitu 100 % zagorsko ? Siru, vrhnju, maslacu, različitim domaćim vrstama brašna (od bijeloga kukuruza, crnoga pšeničnoga, raženoga, heljde…), ove su se godine pridružile i divlje crne trešnje, koje navodno rode tek svake pete godine, a koje je Mirica Sinković iz Donje Stubice umiješala u nadjev svoje orehnjače s divljim trešnjama. Uz “povrtne” slastice, poput zeljanice ili posnoga zeljevača s kukuruznim brašnom, natprosječno je bilo i onih sa sušenim voće, a trećeplasirana Marija Martinec u svoj je starinski kolač za djecu i bolesnike nadjenula čak osam vrsta sušenoga voća!

Željko Kolar, gradonačelnik Klanjca i saborski zastupnik, i županica kapinsko-zagorska Sonja Borovčak isticali su ponos što Zagorje – spominjemo i Štruklijadu, koja se održala pet puta, i Zagorskoga chefa, održanoga dvaput – postaje prepoznatljiva gastroturistička destinacija i što ima jedinstvenu priredbu na kojoj mogu nastupati samo žene koje imaju unučad. Ideja je odlična, jedino što, kako nam reče domači gospon Vladimir Peh, usput, dok je na trenutak pričuvao izložbeni stol jedne natjecateljice, da šteta što se ne mogu natjecati i dedi, jer već ima Zagoraca koji bi rado donijeli slastice u kojima su majstori. I iskustva Kriških oblizeka svjedoče slično, uostalom ondje je muških bilo i među pobjednicima.

S natjecanja u restorane?

Svi su rado pomadali, ali i rado kući ponijeli slatku uspomenu (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Svi su rado pomadali, ali i rado kući ponijeli slatku uspomenu (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Na klanječkim, 8. Babičinim kolačima natjecale su se čak 34 babice s isto toliko slastica (a izloženo ih je bilo oko stotinu!) i naš ocjenjivački sud – etablirani zagorski kuhar Slavko Večerić, počasni član Hrvatske kulinarske Akademije i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije; Božica Brkan, glavna urednica internetskog magazina Oblizeki – Oblizeki su bili i jedan od medijskih pokrovitelja priredbe – i Marko Živaljić, predsjednik Kuharskog saveza Krapinsko-zagorske županije i vlasnik agroturizma Majsecov mlin – nije imao lagan zadatak.

Ne toliko zbog brojnosti nego zbog ujednačenosti o čemu govori podatak da se prva tri mjesta u jednome bodu, dok je idućih nekoliko izjednačeno. Gospodin Večerić upravo u tome, kao i u izvornim receptima i namirnicama, vidi kvalitetu priredbe, dok gospodin Živaljić pak ističe vrijednost što se barem neke od predstavljenih slastica, uz doradu, mogu praktično primijeniti i u ugostiteljstvu Zagorja. Ove je godine, kaže, bar četiri-pet takvih. U svome restoranu nudi (odlično primljenu!) tortu s koprivama i orasima, primjerice, pa žali da se slasticama nisu pridružili i vinari, jer smatra kako bi zajednička promocija bila još bolja i uspješnija.

Uz odlične kiflice s jabučnim octom, Vesna Hršak i najbolje izvorno odjevena

Ocjenjivački sud se nakušao i slanoga i slatkoga(slijeva) Marko Živaljić, Božica Brkan i Slavko Večerić (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ocjenjivački sud se nakušao i slanoga i slatkoga(slijeva) Marko Živaljić, Božica Brkan i Slavko Večerić (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Uz to, koliko iz godine u godinu napreduju slastice, napreduje i prezentacija odnosno uređenje stola i odjeća natjecateljica, koje i time – uz originalnost, okus i izgled – predstavljaju svoj i uži i širi zagorski kraj. Najbolje odjevenom u tradicionalno ruho proglašena je drugoplasirana Vesna Hršak. Po meni je, neovisno o bodovima, ukupno ta mlada babica u svemu bez premca.

Osim toga, koliko je priredba Babičini kolači zaživjela i kako se ukorjenjuje, govori raširenost mjesta odakle dolaze natjecateljice. Najbrojnije su iz mjesta gdje se priredba, zahvaljujući pobjednicama, koje su je onamo i dovele. A također i što se zanimljivo već pomlađuje: ove se godine Mandi Kogaj, jednoj od pobjednica prethodnih godina, sada prabaki blizanaca, kao natjecateljica pridružila i kći, babica blizanaca Melita Humski iz Huma na Sutli s kukuruznim kolačem s pekmezom od šljiva.

Objavljeno 14. travnja 2013.

Preporučujem na Oblizekima slične teme:

http://oblizeki.com/7-babicini-kolaci-13-travnja-2013-u-klanjcu-9647

http://oblizeki.com/kiflice-s-jabucnim-octom-gospode-vesne-hrsak-bas-fine-a-svaka-svoj-zalogaj-9805

http://oblizeki.com/starinski-kolac-za-djecu-i-bolesnike-marije-martinec-9727

http://oblizeki.com/orehnjaca-s-divljim-tresnjama-mirice-sinkovic-iz-donje-stubice-10099

http://oblizeki.com/seljacka-pita-sa-sirom-mladim-lukom-i-persinom-na-tronu-6-babicinih-kolaca-6343

http://oblizeki.com/bucine-kostice-u-babicinim-kolacima-%E2%80%93-poslastica-i-zdravlje-3673

http://oblizeki.com/marijina-siromasna-zlevka-od-gladi-do-tronu-na-babicinim-kolacima-6196

http://oblizeki.com/ricet-grakasa-jesmik-ili-batuda-%E2%80%93-novi-specijalitet-iz-staroga-siromaskog-lonca-5244

http://oblizeki.com/svako-pivo-ima-svoju-pricu-svojeg-pilca-i-svoje-jelo-2234

http://oblizeki.com/slatka-hrvatska-izlozba-koja-je-tradicijskim-slasticama-i-njihovom-interpretacijom-zasladila-11-proizvode-hrvatskoga-sela-5827

http://oblizeki.com/jutarnjica-ili-svatovskim-kolacem-s-vlastite-svadbe-do-pobjede-na-babicinim-kolacima-2011-1945

http://ziviselo.com/clanci/na-6-babicinim-kolacima-pobijedila-seljacka-pita-slavice-vlahovic/

http://oblizeki.com/6-babicini-kolaci-u-durmancu-tko-ce-naslijediti-jutarnjicu-i-miru-smiljanec-6174

http://oblizeki.com/zagorski-chef-ili-moze-li-i-zagorska-patka-uzletjeti-poput-zagorskog-purana-7748

http://oblizeki.com/najbolje-strukle-za-4-struklijadu-ispekli-u-sermageu-u-svetom-krizu-zacretje-6467

http://oblizeki.com/ivanjski-cveteki-zlatarskoga-kraja-9827

http://oblizeki.com/ne-samo-za-vegetarijance-starinski-slasni-i-slatki-kolaci-z-vrta-10350

http://oblizeki.com/namjenske-starinske-slastice-kao-egzoticne-poslastice-11063

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

32 komentara

 1. […] Putica za vinske svece najbolje ocijenjena slastica 7…. […]

 2. […] od najjednostavnijih slastica na 7. Babičinim kolačima u Kranjcu bila je cimetača, dizana gibanica koju, kako nam je rekla, babica Danica Herceg iz Krapine peče […]

 3. […] Prije se natjecala predlani u Radoboju s paprenjacima i lani u Đurmancu sa seljačkim kolačem, a ove je godine – medijski pokrovitelj tradicionalnoga natjecanja bili su i naši Oblizeki –  s…. Vesna Hršak s lentom (Snimio Miljenko Brezak / […]

 4. […] primjerice, zagorski Babičini kolači i slane slastice, različite pite, loparke, lupatve, štrukli i slične, koje se peku od brašna, […]

 5. […] od zanimljivih i uspjelih ostvarenja na 7. Babičinim kolačima 2013. je orehnjača koja bi bila obična da joj Mirica Sinković, rođena 1946., iz Donje Stubice nije […]

 6. […] zanimljivu priču. Pitanje je koje bi mjesto zauzela gospođa Štahan da je za ocjenjivanje na 7. Babičinim kolačima u Klanjcu pod medijskim pokroviteljskom i naših Oblizeka prijavila bilo koju drugu slasticu sa svoga izuzetno zanimljivoga izložbenoga […]

 7. […] mladim lukom i peršinom Slavice Vlahović,  jedno u nizu takvih zapravo jela je i pobjednička Putica za vinske svece Magde Svečak iz Rusnice, općina Hum na Sutli. Ime joj otkriva ne samo namjenu nego i bliskost i kraja i jezika sa Slovenijom, iako je u nas, sve […]

 8. […] smo samo gledali, pa i kušali slasticu koju je za 7. Babičine kolače ispekla babica Branica Jagić iz Krapinskih Toplica, uvjerena sam, ne bi ona daleko odmakla. Iako […]

 9. […] Lacković iz Oroslavja, visoko ocijenjena među 34 babice na 7. Babičinim kolačima 2013. u Klanjcu, pripremila je cijeli sastavak o svojoj Svadbenoj pogačici, kakvu je i sama nudila svatovima na […]

 10. […] manje dojmljiv njezin je uglavnom tek naslovom posni kolač sa 7. Babičinih kolača. Prema današnjem poimanju posta, a pogotovo dijete, teško bi se mogao uvrstiti u posne, već zbog […]

 11. […] 7. Babičinih kolača u slastice s povrćem odnosno iz vrta, z vrta, svakako možemo uvrstiti i: posni zeljevač s […]

 12. […] dvije, rekla bih tipično zagorske, ali nikako obične, s ovogodišnjih Babičinih kolača: bučjak Bernarde Bele i bučnicu s lukom i jajima Slavice Strsoglavec. Zanimljivo je da su obje […]

 13. […] 7. Babičnim kolačima Danijela Barić, učiteljica iz Pregrade, Vrhi 87/5 predstavila se copanjkom, koji je opisala slasticom “zasitnom, za težake”. Zanimalo me je: odakle u Zagorju copanjak, […]

 14. […] Tako je i na Babičinim kolačima svake, pa i ove godine, na 7. Babičinim kolačima u Klanjcu. […]

 15. […] 7. Babičinim kolačima u Klanjcu najboljom je ocijenjena putica za vinske svece (Magda Svečak), pa starinski kolač za djecu i […]

 16. […] ili tek pojesti nešto dobro, čak i ako se ne održavaju tog trenutka gastropriredbe poput Babičinih kolača, Štruklijade, Zagorskoga chefa ili neke […]

 17. […] je uskrsni kruh, koji je prošle godine u Klanjcu. predstavila Ljubica Radovečki, a mi na njega podsjećamo uoči Uskrsa kako biste ga mogli i sami […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.