Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 11. listopad 2018.

Pureća prsa zapečena s mozzarellom i tikvicamana Markov način

Kako da svoju svakidašnju kuhinju oplemenite, pogotovo ako imate ili vremenska ili zdravstvena ograničenja ili čak i jedna i druga? Kako da iznenadite ukućane? Posuđujem ovoga tjedna, poslije piletine, pilećega filea u sjemenkama lana, suncokreta i buča dvije ideje s pomalo izgustiranim bijelim purećim mesom, purećim prsima  od chefa Marka Živaljića iz Majsecova mlina u Donjoj Stubici. Dakle, ako vam se neće uopće kuhati, navratite u taj lijepi rustikalni restoran u prirodi s odličnom hranom i kušajte više različitih jela. Čak i s puretinom!

Najjednostavnije vam je naglo na ploči ili na tavi popeći medaljone ili odreske, na što ste već narezali pureća prsa. Chef Marko u porciju stavlja dva odreska od 100 g ili četiri medaljona po 50 g. Lagano posolite i poparite, pa po mesu složite kolutove tikvice tek lagano poprženih. Preko mesa i tikvica složite svježu narezanu mozzarelu i nekoliko minuta zapecite u pećnici kako bi se mozzarella rastopila. Na vrh, ako želite, možete dodati nekoliko kriški zapečene rajčice, možete i crvene i žute, osobito cherry.

Pureći odrezak ili medaljon prekriven tikvicama i mozzarellom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pureći odrezak ili medaljon prekriven tikvicama i mozzarellom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ako možete dati i mašti i novčaniku na volju, možete upotrijebiti i najbolju mozzarelu, buffalo, bivolju, a također i sušenu rajčicu. Sve je to ugledni zagorski kuhar preuzeo još osamdesetih prošloga stoljeća kuhajući talijansku kuhinju u jednome zagrebačkom restoranu.

Posluženi s povrtnim popečkima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Posluženi s povrtnim popečkima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ako nemate mozarelle, vrlo omiljenoga glasovitog talijanskog sira, dakako da možete upotrijebiti i neki drugi topljivi sir, ali računajte i na drugačiji okus.

Objavljeno 11. listopada 2018.
Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

Popečki od svježeg povrća – fantastični!

http://oblizeki.com/vrganji-u-krem-i-zagorskoj-juhi-chefa-marka-zivaljica-22582

http://oblizeki.com/puretinu-s-glaziranom-bucom-restorana-garfield-ne-bi-odbio-ni-macak-po-kojem-je-nazvan-3566

http://oblizeki.com/puran-i-purica-ne-samo-za-blagdanski-stol-21674

Pileći file, obično bijelo meso sa sjemenkama – otkriće

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.