Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 26. veljača 2018.

Punjeni langoši iz Narde

Šarmantna i vrijedna kolegica novinarka i književnika TimeAna Horvat iz Petrova sela na Radiju Croatici za Hrvate u Mađarskoj uz druge zanimljive članke objavila je nedavno i priču Fašenjski pondiljak u Nardi, koji je meni bio osobito izazovan zbog običaja i jezika:

Na fašenjski pondiljak mala četa dičakov je raznašala po selu veselje i pozvala je u tanac lipšu polovicu stanovničtva uz mužiku petroviskih tamburašev Žgano. Ovako je u Nardi nastao iz običnoga pondiljka jedan zvanaredan dan na koncu mesopusta, po dugoljetnoj tradiciji. Vesela povorka se je ganula od stana familije Pollak, a stala je i pri Bošićevi, kade je domaćica Jolanka Bošić dočekala mladu ekipu i sa špecijaliteti. Kod obitelji Bošić-Kossuth s poda se je dolivlikao jedan bubanj, tako je i ritam mužike nastao friži, a s 80-ljetnim Filipom Bošićem smo se vrnuli u riči do ove lipe tradicije u prošlost. Danas su pred našim mikrofonom Jolanka Bošić, Ivan Vujčić, Mark Bošić i Filip Bošić.

S fašničkoga ponediljka u Nardi (Fotografija TimeAna Horvat)

S fašničkoga ponediljka u Nardi (Fotografija TimeAna Horvat)

Na jednoj od fotografija uočila sam – dakako, gdje ja ne bih!? – i jedan od špecijaliteta te sam se odmah raspitala što bi to moglo biti. Podsjećalo me na ruske piroške. Timea mi je odmah rekla kako to nije nikakav ni hrvatski a ni fašnički specijalitet. Iako se prži u dobokoj masnoći, priprema se cijele godine. A kako, otkrila je i njoj i Oblizekima gospođa Jolanka Bošić iz Narde, a, dodaje Timea, recept si je zela iz županijskog lista Vas Népe.

 (Fotografija TimeAna Horvat)

Jolanka Bošić priprema punjene langoše (Fotografija TimeAna Horvat)

Radi se o i u nas poznatim langošima, langošicama, koje – kako gdje ali uglavnom uz mađarsku granicu – zovu i međimurskim langušima, mađarskim langošicama a ponegdje i mađarskim mekikama.

Punjeni langoši peku se u dubokoj masnoći (Fotografija TimeAna Horvat)

Punjeni langoši peku se u dubokoj masnoći (Fotografija TimeAna Horvat)

Radi se o tijestu s kvascem ili bez njega, prženome u dubokoj masnoći i premazanim slanim (npr. svježim sirom, topljenim sirom, vrhnjem s češnjakom…) ili slatkim (npr. pekmezom od šljiva ili marelica…) ili nadjevenu tijestu kao što je ovo iz Narde.

Najbolji su topli, ali nisu loši ni hladni (Fotografija TimeAna Horvat)

Najbolji su topli, ali nisu loši ni hladni (Fotografija TimeAna Horvat)

Taj specijalitet, na mađarskome lángosok, u nas ima, sa sajmovima i množenjem pekarnica ponovno otkrivenu cijelu familiju, bližu u podrtim gačama/poderanim gaćama, treskama/trešču, fanjkima, listarićima, uštipcima/ušćipcima… i dalju u pokladnicama/kraflima/kraflama i fritulama.

Punjeni langoši

Punjeni langoši posluženi posuti ribanim sirom (Fotografija TimeAna Horvat)

Punjeni langoši posluženi posuti ribanim sirom (Fotografija TimeAna Horvat)

Sastojci

Za tijesto  

  • 35 deka brašna
  • 5 deka kvasca u 2 deci toplog mlijeka dat narasti
  • 1 jajce
  • 1 kefir
  • 5 žlica za kavu soli

 

Za napunjenje

  • domaća kobasica ali 10-15 deka slanine
  • šunka
  • 3 luka (ako se hoće staviti)
  • sir


vrhnje i sir ako se hoće staviti

Priprema

Što je potribno za tijesto dobro zamjesimo, potom dajemo 35-40 minuta počivati (ne trebamo staviti na toplo mjesto). Ako ostane od tijesta, možemo staviti u fridžider do sutrašnjeg dana. Ako potribujete od 10-12 komada više, onda možemo uzeti iz svega duplo. Čim napunimo langoš to treba na male komade rizati. Ako je tijesto dosta počivalo, onda s uljenom rukom izvadimo komad po komad (mjera kao šaka), dobro navličemo da bude imalo tijesto i svoju debljinu. Stavimo sve ono što je potribno unutra, šunka, slanina i luk, ali more se još staviti i sir i zatvorimo langoš. U vrućem ulju ispečemo.  Kada je spečeno, možemo staviti vrhnje i sir. Vrhnje i sir ide gor.

Objavljeno 26. veljače 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme
:

http://oblizeki.com/recept-krafni-krafli-pokladnice-87

Krafne ispod Kamenih svatova

http://oblizeki.com/hercegovacki-ustipci-i-casa-blatine-za-osvjezenje-na-kamenu-hercega-3353

http://oblizeki.com/fritulice-fine-za-pola-sata-1385

http://oblizeki.com/listarici-slatki-ili-slani—dika-stitarskih-snasa-8797

http://oblizeki.com/poderane-gace-podrapane-gace-langosi-langosice-lepinjice-pogace-tresce-fanjki…-toliko-imena-a-samo-jednostavan-komad-tijesta-pecen-na-ulju-8855

http://oblizeki.com/uscipci-fini-ustipci-koji-mogu-biti-i-zlicnjaci-8428

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.