Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 16. lipanj 2014.

Prvi Stubički oblizneki – baš oblizeki!

Taman sam 13. lipnja 2014. na proslavi 5. rođendana Netokracije mojega potomka Ivana Brezaka Brkana  na njegov sam prijedlog umjesto dara u Vremenski trezor ZABA pospremila na naraštaj za 100 godina svoju knjigu “Oblizeki – Moslavina za stolom” ,  kadli smo se 14. lipnja 2014. u Donjoj Stubici našli na Stubičkim obliznekima.

Iako prva, ta je priredba bila odlična i ponosna sam što se Udruga Stubička baština predvođena Marijom Krušelj nadahnula mojom knjigom u zaštiti vlastite gastrobaštine. Vidi se to već iz imena: Zagorci govore oblizneki, čak i umekšano obliznjeki, a ne oblizeki poput nas Moslavaca i drugih. Odatle, uostalom, i unatrag dvije godine također ime Kriški oblizeki izložbi slastica koja je, tradicionalno se održavajući u rujnu, proslavila i 20. rođendan. Veselim se i što je odmah dogovorena suradnja.

Od običnoga siromaškog starinskog fino moderno jelo!?

........................

Slijeva nadesno: chef Marko Živaljić, trećenagrađena Ana Lisak, drugonagrađena Milka Vinković, gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić, prvonagrađena Nada Tučkar, župan krapinsko-zagorski Željko Kolar, saborska zastupnika Ivana Posavec Krivec, idejna začetnica i glavna oprganizatorica Stubičkih oblizneka Marija Krušelj iz Udruge Stubička baština, autorica knjige Oblizeki - Moslavina za stolom i portala Oblizeki Božiza Brkan, chef Ivica Žulj i Kornelia Vnučec iz Turističke zajednice Donja Stubica (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kako sam predložila, a gospođa Krušelj prihvatila, Donjostubičanci su se uza svoj Dan grada opredijelili da žene peku jedno od najčešćih, vrlo omiljenih slastica, ali se tako može nazvati, češće slana, strepa, loparka, luparka, tenka gibanica odnosno ono što je u dijelovima Prigorja poznatije kao pera i perica, slastica i jedno od jela u tipu tenka gibanica. Njome su pobjeđivale i žene na Babičinim kolačima, a umirovljenici Svetoga Ivana Zeline nekoliko su puta održavali i svoje Loparijade.

Stol pobjednice Nade Tučkar iz donje Stubice (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Stol pobjednice Nade Tučkar iz donje Stubice (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nažalost, iz različitih razloga nije zaživio tanjur zaista osobenih četiriju tenkih gibanica, kakav sam prije ohoho godina predlagala za nisku robne marke jela Zagrebačke županije.

Održavanje baštine živom

Iako je u Majsecovu mlinu, sjajnom okruženju za takvu izložbu, bilo i drugih slastica, uglavnom suhih kolača kako su organizatori, uz Udrugu i Turistička zajednica Donje Stubice, sugerirali zbog niza ograničenja, osobito klimatskih, to je jednostavno jelo oduševilo do mjere da je župan krapinsko-zagorski Želimir Kolar komplimentirao kako se ne sjeća kad se toliko najeo.

Predstavljeni baštinski oblizeki izazvali su izuzetno zanimljivu raspravu izlgaćica i publike (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Predstavljeni baštinski oblizeki izazvali su izuzetno zanimljivu raspravu izlgačica i publike (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

I mnogi su drugi okusi i mirisi pedesetak izložaka na 15 lijepo uređenih stolova 15 gospođa – Ljiljana Cesar, Milka Vinković i Ana Januš iz Marije Bistrice, Mirjana Perišin iz Gornje Stubice  te iz Donje Stubice Antonija Podvorec, Nada Tučkar, Jadranka Blagec, Zdenka Strugar, Katica Hren, Biserka Zebić, Marija Sviben, Ana Lisak, Zlatica Štefek, Mirica Sinković i Ana Kolar – oduševili i vratili nakratko fino i elegantno sentimentalni duh dobrih starih vremena. A vrhunski profesionalci poput Ivice Žulja, šefa kuhinje u Termama Jezerčica i nositelja naziva Zagorski chef, te Marka Živaljića, odličnoga chefa koji često nadahnuće za svoje kreacije nalazi upravo u baštini, prvog čovjeka županijskoga Hrvatskoga udruženja kuhara i voditelja i vlasnika Majsecova mlina, isticali su kako su se s nekim stvarima prvi put susreli i kako ih interpretirane mogu poslužiti u svojim restoranima.

Kriteriji za ocjenjivanje iz profesionalnoga kuharstva

Stručni ocjenjivački sud radio je u sastavu chef Ivica Žulj iz Termi Jezerčica, chef Marko Živaljić iz Majsecova mlina te predsjednica Božica Brkan, autorica i urednica Oblizeka (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Stručni ocjenjivački sud radio je u sastavu chef Ivica Žulj iz Termi Jezerčica, chef Marko Živaljić iz Majsecova mlina te predsjednica Božica Brkan, autorica i urednica Oblizeka (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)Imala sam čast da s njima budem i predsjednica ocjenjivačkoga suda i to prema uobičajenim kriterijima njihova profesionalnoga kuharskog udružena. Ocjenjivali smo vanjski izgled (sklad boja, kompozicija, krativnost svako do 10 bodova), sastav i okus (sklad okusa, kreativnost, pravilan omjer sastojaka, pravilna priprema svako do pet bodova) te poštivanje propozicija – u ovom slučaju tradicije – i složenost pripreme svako do pet bodova.

U Mariji Bistrici strepu zovu i lupari i gibanica na tenkom (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

U Mariji Bistrici strepu zovu i lupari i gibanica na tenkom (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pokazalo se kako unatoč tome što Županija krapinsko-zagorska već godinama u okviru pomno osmišljene svoje Bajke na dlanu pomno njeguje gastropriredbe i to podjednako za profesionalce i amatere kuhare i publiku od Babičinih kolača, Zagorskoga chefa do Štruklijade, prostora itekako ima još i kako je kreativna konkurencija dobrodošla. A baština se, pogotovo gastrobaština, živom i može održavati jedino pomnim istraživanjem i praksom – kuhanjem, pečenjem, kušanjem, reinterpretiranjem…

U stubičkome kraju još pripremaju jela po starim receptima

Jedna od predstavljenih najčešćih strepa sa sirom (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jedna od predstavljenih najčešćih strepa sa sirom (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zagorci prednjače i u tome da, kad im ih ponestanu, za svoja starinska jela uzgoje i namirnice odnosno poljoprivredne kulture. U Donjoj Stubici tako su ponovno predstavili i brašno od bijeloga kukuruza i pšenično, mljeveno flo. Važno je također spomenuti da posebice strepu, ako ne kao svakidašnje, u stubičkome kraju na stol iznose kao blagdansko ili svečano jelo kada se susreću obitelji i kada oživljavaju ono što se tako olako naziva maminim ili bakinim, iako je i prabakinim i šukunbakinim.

Strepa nadjevena i orasima (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Strepa nadjevena i orasima (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)Osim sirom, jajima i vrhnjem, taj svoj tjesteni mlinac – kako to već dokazano najmaštovijtije biva baš u najsiromašnijim krajevima – nadijevaju i krumpirom, i orasima, i bučama, i jabukama, i kombinacijama. Pa čak i vrganjima, kako je to sjajno napravila pobjednica prvih Stubičkih oblizneka Nada Tučkar iz Donje Stubice, koja je na svom stolu, imala i strepu krumperaču. Treću je nagradu dobila njezina sugrađanka Ana Lisak, inače vrlo uspješna i na Babičinim kolačima, a drugu je nagradu u svoju Mariju Bistricu odnijela Milka Vinković oduševivši osobito fantastičnim kiflićima od oraha.

Sklad izložaka i prezentacije, bez kiča

Doonjestubičanci su se potrudili natprosječno izvedene starinske kolače i dostojno prezentirati (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Doonjestubičanci su se potrudili natprosječno izvedene starinske kolače i dostojno prezentirati (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Preostaju razgovori i uvjeravanja je li bolje u nadjev dodati masti, masla, vrhnja ili koliko, je li bolje staviti cijelo jaje ili odvojiti žumanca od bjelanaca ili jaje posve izostaviti, dodati kukuruznoga ili pšenično grisa. Također i je li dopušteno tjestenim mlincem nadjev posve prekriti. Pa čak i je li bolje tijesto zamijesiti umjesto sa pšeničnim, integralnim ili s ječmenim brašnom. I tome slično, a nastavljajući s kiselim kiflićima, suhim ili mašinskim keksima, breskvicama, medenjacima… Kakve slatke i kreativne muke!

Želim Donjostubičancima da svojim oblizekima dosegnu barem 20 godina oblizeka u mojih Križana.

 

Objavljeno 17. lipnja 2014.

 

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/prvi-stubicki-oblizneki-%E2%80%93-bas-oblizeki-13004

http://oblizeki.com/strepa-s-orasima-odlican-prigrizak-uz-pice-13143

Čupave kiflice od oraha, gumbeki od oraha

http://oblizeki.com/loparka-ili-prigorska-perica-najbolja-medu-tenkim-gibanicama-842

http://oblizeki.com/kukuruzne-slastice-po-babicinim-recepturama-u-spomen-dobrih-starih-vremena-11127

http://oblizeki.com/vankusi-vanjkusi-jastuki-jastuci-%E2%80%93-nama-granicarima-moslavcima-ne-za-pod-glavu-nego-na-nepca-9068

http://oblizeki.com/7-babicini-kolaci-13-travnja-2013-u-klanjcu-9647

http://oblizeki.com/6-babicini-kolaci-u-durmancu-tko-ce-naslijediti-jutarnjicu-i-miru-smiljanec-6174

http://oblizeki.com/putica-za-vinske-svece-najbolje-ocijenjena-slastica-7-babicinih-kolaca-9678

http://oblizeki.com/zagorski-chef-ili-moze-li-i-zagorska-patka-uzletjeti-poput-zagorskog-purana-7748

http://oblizeki.com/na-struklijadi-2013-najbolji-zagorski-strukli-iz-kleti-kozjak-10452

http://oblizeki.com/%C2%ABkriski-oblizeki%C2%BB-%E2%80%93-kolaci-sa-stavom-11737

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

13 komentara

  1. […] s vrganjima odnosno strepice z vrganji samo su neke na Stubičkim obliznekima nadahnutima knjigom Božice Brkan Oblizeki – Moslavina za stolom, podsjetili na pizzette, a […]

  2. […] iako su davno prošla vremena kada bi na događajima poput Stubičkih oblizneka pobjeđivale slastice u koje je utrošena kila oraha, kila putra, kila šećera, “nebrojeno” […]

  3. […] Stubičkim obliznekima ti su oblizeki predstavljeni na stolovima čak pet natjecateljica ili svaka treća ispekla je svoje […]

  4. […] s tradicionalnih gastropriredbi Babičini kolači, Štruklijada, Zagorski chef, 100% zagorsko i Stubički oblizneki donijeli su im najvažniju festivalsku nagradu Mira Todorić. Zahvaljujući županu Stjepanu […]

  5. […] Nije dobila pojedinačnu nagradu, ali su zacijelo i njezine slastice, koje su predstavljale Stubičke oblizneke i Udrugu Stubička baština, zajedno s onima Babičnih kolača, Štruklijade, Zagorski chef i 100 % […]

  6. […] Roginić, pobijedila je Nada Tučkar iz Donje Stubice. Tema njezina stola bile su gljive, a, uz na Stubičkim obliznekima  nagrađene strepice z vrganjima, izložila je i na drugim izložbama nagrađene ružice nadjevene […]

  7. […] Brkan odnosno internetskim magazinom Oblizeki i knjigom Oblizeki – Moslavina za stolom. Na prvim Stubičnim obliznekima,  kako ih zovu u stubičkome kraju, prije godinu dana u Majsecovu mlinu tema su bile strepe, a na […]

  8. […] su se na prvim Stubičkim obliznekima iskazale pekući leporake, na drugima sajane (dizane) diganice, na ovogodišnjim trećim Stubičkim […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.