Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Snimanje 14. veljača 2010.

Prvi editorial Oblizeka u Lobbyju

Ako niste imali priliku prisustvovati snimanju hrane bilo za TV-reklamu ili gastro  show ili pak «samo» za knjigu ili časopis, teško da možete pojmiti kakva je to muka. Odakle znam? Sa snimanja, dakako, ali i iz najčešćega pitanja neupućenih: «A tko je sve to pojeo?» Misli se pri tome na sve one krasne stvari s ulickanih fotografija i filmova.

Vrlo često snimatelji i nerijetko vrlo brojni pomagači oko njih gladni su do padanja u nesvijest, a snimane zamamne stvari uglavnom nisu čak ni jestive: reš pečena purica zapravo je sirova i samo obojena te prelivena uljem da se sjaji; hrskavi sočni burger još je na pola zamrznut kako bi lijepo stajao debeo i zapravo samo oprljen brenerom.

Sladoled je možda atrap, od plastike. I tome slično.

Snimanje e-booka Ljubavni oblizeki

Robert i Božica (Photo by Marinshe)

Po navici pitam chefa Roberta Slezaka: «Je li jestivo?» Smiješeći se on odgovara: “Kod mene je sve jestivo.” Tak mi i treba, mislim, kad već pitam, jer Robert baš voli da snimajući kušamo (već) snimljeno, pa da nam s lica čita reagiranje na svoje i majstorije svojih kolega.

A iako smo uhodan tim, mogu ja osmisliti ne znam kakvu temu, on će nas iznenaditi. Izledom, mirisom, okusom.

Ma bili to i ljubavni zalogaji za početnike u kuhinji, naš prvi photo session odnosno editorial specijalno osmišljen za Oblizeke, za valetinovski e-book Ljubavni oblizeki.

Srdašca crvena, srdašca ukusna

Lijepi i jestivi kičići od crvenih srčeka i srdaca, crvenih i dostupnih, također često crvenih namirnica, nježno su i nas dotakli posred srca, pa to više vjerujemo kako će čak i vas, poštovani čitatelji, koji, ne računajući ljubav, volju i osobu u koju ste zaljubljeni, i nemate ničega mnogo, ni love – nije ljubav nego novac! – pa ni znanja ni vještina u kuhinji.

Robert priprema tijesto (Photo by Marinshe)

Cijela ekipa, i ona u dvadesetima (fotografkinja Marina Filipović Marinshe), i ona u tridesetima (kuhari Robert Šezak i Ivica Klasić) i ona 50+ (urednica Božica Brkan) zaljubljena je u nekoga i u svoj posao i išlo nam je baš lijepo, što će se, nadamo se, vidjeti i osjetiti u našim jelima pripremljenima samo za dvoje.

Valentinovo specijal u Lobbyju

Ako vam se pak ne da kuhati, imate makar nešto novca i sve vrijeme ovoga svijeta želite posvetiti gledanju u oči svojoj dragoj ili svome dragome, chef Robert i za vas ima rješenje. Upravo u restoranu koji vodi, a u kojem smo i snimali đakonije za zaljubljene, Lobby, Food & Mood, primjerice na Valentinovo su se baš potrudili: iako nedjeljom uopće ne rade, za Dan zaljubljenih načinili su izuzetak te su zaljubljenima ponuditi i poseban Valentinovo specijal, mesni i riblji menu.

Marinshe snima Robertovu kreaciju

Robert je u mesni menu uvrstio raviole punjene puretinom i kestenima u umaku od pečene bundeve, svitke od zreloga goveđeg filea sa sirom u košuljici od hamburgera uz umak od pistacija s francuskim krumpirićima te crveno zelje sa suhim višnjama i hrenom. U riblji menu uvrstio je tris od divljeg lososa na rikoli s raguom od jadranskih kapica, burgere od jadranske tune na matovilcu u preljevu od suhe rajčice uz tempuru à la sushi od blitve.

Oba menija imala su jedinstveni desert – čokoladne vruće kolačiće s mekim srcem u jezercu od malina s pahuljama bijele čokolade. Mesnome je menuju cijena 170 kn po osobi, a ribljem 190 kn po osobi. Čak će i zaljubljeni ograničenih financijskih mogućnosti moći osjetiti okus hrane kreirane za ljubav. I to nikako samo za Valentinovo.

Posve je moguće – nikad se ne zna – da se nad tako maštovitom te hranom u kojoj, kao što vidite, ne nedostaje niti afrodizijaka a niti kuharske mašte, i parovi koji i valentinuju po navici – ponovno zaljube. Dobar vam tek i još ljepša ljubav!

Rezervacije: Lobby Food & Mood, 10000 Zagrebu, Ivana Lučića 2a. tel. 01 6396950, fak 01 63 05 955, www. lobby.hr , lobby@lobby.hr

U Lobbyju su uvijek pripravni ponuditi svoje oblizeke. Dakako, pozovite se na Oblizeke i svakako nam javite je li bilo dobro,

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.