Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 17. veljača 2017.

Protiv upala u starosti, svaki dan jedna-dvije šalice kave u mladosti!?

Govorilo se svako jutro jedno jaje, govori se svaki dan jedna jabuka, a po najnovijem se kaže svaki dan jedna-dvije šalice kave! Pretpostavljam za zdravoga. Dakako da će, za razliku od mene koja sam čak i dnevni, ali ne svakodnevni blog nazvala Umjesto kave, proizvođači kave požurili citirati. S dugom poviješću pisca o kavi (i kavanama i nestašicama!) i kavopiji koja sam se (još turskom!)  sa pet duplih bez doručka i ručka nekoliko doslovce otrovala i koja valjda najvećom svojom žrtvom smatra odricanje baš od kave, neovisno o vrsti, rado prenosim to istraživanje, jer mi je i danas bliska pomisao i na lijek caffetin i na bombonom kavabon samo zbog imena bliskoga s kavom.

Baš mi je zanimljivo što je nedavno istraživanje sa Stanforda potvrdilo da kava smanjuje upale u tijelu. Piarovci ga nasloviše: Znanstvenici Sveučilišta Stanford imaju dobre vijesti za ljubitelje kave. Više nego ikad prije, javljaju, znanstvenici su sigurni kako je odgovor na vječno pitanje da li je kava štetna, jasno i glasno – ne! Prema najnovijem istraživanju, objavljenom u časopisu Nature Medicine, starije osobe s niskom razinom upala — koje potiču brojne, ako ne i većinu ozbiljnijih bolesti — neočekivano su imale nešto zajedničko: sve su konzumirale kofein. Pojednostavimo: kavu.

„Što su više kofeina pili, to su bili zaštićeniji od kroničnih upala“, istaknuo je autor istraživanja dr. sc. David Furman, izvanredni profesor na Zavodu za imunitet, transplantacije i infekcije na Sveučilištu Stanford.

Dvije šalice svakoga dana (Fptografja 404)

Dvije šalice svakoga dana (Fptografja 404 Agency)

Tijekom istraživanja dr. Furman i njegove kolege analizirali su uzorke krvi 100 mlađih i starijih osoba. U starijih je osoba zabilježena veća aktivnost u nekoliko gena koji su povezani s upalama. To, tumače, i ne treba čuditi, jer broj upalnih stanja u tijelu obično raste s godinama. Vjeruje se kako su upale zajedničke svim kroničnim bolestima koje se javljaju u starijih ljudi, uključujući dijabetes, povišen krvni tlak, srčane probleme, rak, bolesti zglobova i Alzheimerovu bolest. „Većina tih bolesti koje dolaze s godinama nisu staračke bolesti, već posljedica upala“, izjavio je dr. Furman. Naime, što su aktivniji bili spomenuti geni, to je bilo vjerojatnije da će osoba imati povišen krvni tlak i arteriosklerozu.

Svi oni koji su imali niske razine tih čimbenika (čak i starije osobe) bili su zaštićeni od upala. Imali su i još nešto zajedničko: svi su redovito konzumirali kofein. U osoba koje su pile više od pet šalica kave dnevno zabilježene su ekstremno niske razine aktivnosti na putu upalnog gena. Istraživači tvrde kako kofein nastanjuje to područje i isključuje upalni put.

Nije cilj potpuni nestanak svih tragova upale, jer, ističu znanstvenici, upala je važna funkcija imunološkog sustava koji je koristi kako bi se borio protiv infekcija i mogućih otrovnih spojeva. No u starijih ljudi taj proces nije tako dobro reguliran kao što je u mlađih osoba.

Kakvu volite najviše?(Fptografja 404)

Kakvu volite najviše?(Fptografja 404 Agency)

„Jasno je kako se u procesu starenja nešto ‘kvari’ pa sve slabije upravljamo upalom“, istaknuo je dr. sc. Mark Davis, profesor mikrobiologije i imunologije i direktor Zavoda za imunitet, transplantacije i infekcije na Sveučilištu Stanford. Dodaje: „No u ovom smo znanstvenom radu identificirali put koji ranije nije bio povezan s upalama. Zahvaljujući slici puno veće razlučivosti, uspjeli smo istaknuti starenje i čimbenike koji  bi trebali biti markeri za upalu.“

Ključno će biti shvatiti u kojem se trenutku upalni odgovor počinje pogoršavati toliko da ostaje izvan kontrole. U svome će sljedećem istraživanju dr. Furman i njegovi kolege istražiti imunološke sustave tisuću osoba. Furman se nada kako će dobivene podatke iskoristiti za razvoj referentnog raspona komponenti imunološkog sustava koji će ljudima reći jesu li njihove razine uobičajene ili postoji povećani rizik od kroničnih bolesti čije nastajanje potiču upale. U međuvremenu, bilo bi dobro slijediti primjer osoba koje konzumiraju više kofeina, a imaju niske razine upala, te popiti šalicu-dvije kave.

Objavljeno 17. veljače 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/latte-art-cini-kavu-i-%E2%80%93-ukusnijom-14209

http://oblizeki.com/vruca-kava-kraljice-anne-u-budimpestanskom-caffeu-anna-duga-sa-slagom-baileysom-i-amarettom-8924

http://oblizeki.com/slastice-na-zacinskoj-stranputici-13809
 

Više informacija:

http://med.stanford.edu/news/all-news/2017/01/caffeine-may-counter-age-related-inflammation-study-finds.html

http://scopeblog.stanford.edu/2017/01/16/drink-for-your-heart-caffeine-may-counter-age-related-inflammation-cardiovascular-disease/

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.