Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Čitanka 31. listopad 2017.

Prosta trnovečka makovnjača s Oblizeka u – školski priručnik

Bilo je brzo. Moj sjajni suradnik fotograf Igor Sitar proslijedio mi je početkom kolovoza 2017. e-pismo Snježane Bakarić Palička, urednice u Školskoj knjizi, koja se raspitivala o mogućnosti da njihova kuća koristi njegovu fotografiju s Oblizeka proste trnovečke makovnjače, objavljene 14. siječnja 2013., jedan od primjera kako su i jela odnosno slastice važan dio i nacionalne baštine i nacionalne ekonomije.

Fotografija je, podsjećam, snimljena u Varaždinu prije desetak godina uz pomoć sjajnoga chefa Damira Crlenoga, jednoga od ponajboljih hrvatskih chefova i prvoga čovjeka Hrvatskoga kuharskog saveza, koji je prostu trnovečku makovnjaču toliko profinio, pročistio da je njome osvajao i nagrade na natjecanjima, a, ponukani time, seljani Trnovca Bartolovečkoga u okolici Varaždina, a posebice Udruga žena „Trnovačko srce”  razmišljali su i da zaštite svoj tradicionalni kolač, koji se u njihovu selu priprema najmanje 150-200 godina neprekidno.

Nalovnica priručnika s trnovečkom makovnjačom

Nalovnica priručnika s trnovečkom makovnjačom

I tako je slastica sa stranica Oblizeka završila u udžbeniku Silvane Fišter Varaždinska županija, zavičajnom priručniku za učenice i učenice. Ponosimo se što je Školska knjiga uopće brinula o autorstvu, što u nas još nije uvriježen dobar običaj – o čemu sam, unatoč nerijetkom prenošenju i citiranju Oblizeka, ali bez navođenja, kao o rijetkom dobrom primjeru govorila i na okruglome stolu o autorskom vlasništvu na Fra Ma Fu festivalu reportaže i reportera u Virovitici odnosno Višnjici početkom rujna 2017. – te nam poslala i autorski primjerak te najavivši poziv na predstavljanje u Varaždinu.

Stranica iz priručnika s fotografijom Igora Sitara s Oblizeka

Stranica iz priručnika s fotografijom Igora Sitara s Oblizeka

Malu radost Oblizeki dijele s vama, svojim čitateljima, prenoseći iz zavičajnoga priručnika podatak koji stoji uz Trnovec Bartolovečki (Naselja: bartolovec, Šemovec, Štefanec, Trnovec, Zamlaka, Žabnik, kako su zaštićeni poljoprivrdno prehrambeni proizvodi u Varaždinskoj županiji: 1. varaždinsko zelje, 2. vidovečki ginabik, 3. meso agorskog purana, 4, ludbreški rozetlin, 5. varaždinski klipič, 6. prosta trnovečka makovnjača, 7. purek z Bednje, zagorski puran z bvaraždinskog kraja, 9. kučanski koščičjak, 10, varadžinsko bučino ulje, 11. varaždinski medenjaci, 12. domaća prirodna medena rakija i 13. vabučin.

Prosta trnovečka makovnjača (Fotografija Igor Sitar / Oblizeki)

Prosta trnovečka makovnjača – nimalo prosta, obična! (Fotografija Igor Sitar / Oblizeki)

Tumače u priručniku i da je:

Gibanik – gibanica, vrsta kolača
Rozetlin – vrsta cvijeća
Koščičjak – jelo od hajdinskog brašna, hajdinske kaše, koštica bundeve i bučina ulja u obliku gibanice koja se slaže u redove
Vabučin – varaždinski bučin namaz

Objavljeno 31. listopada 2017.

Post scriptum:

2. studenoga 2017. objava na Školskom portalu:

https://www.skolskiportal.hr/clanak/8806-prosta-trnovecka-makovnjaca-s-oblizeka-u-skolski-prirucnik/
Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

Tradicijska jela i kolači važni za kulturnu baštinu i ekonomiju

Bregofska pita – od nematerijalnoga kulturnog dobra do kolača zaštićenoga zemljopisnog podrijetla?

Prosta trnovečka makovnjača

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.