Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 14. siječanj 2013.

Prosta trnovečka makovnjača

Kad sam uz blagdane predlagala da umjesto tradicionalne dizane gibanice pripremite prhku, a ponajprije meni omiljene Mirjanine blizance, orahnjaču i makovnjaču, iako meni najbolje u toj verziji, pekla me je pomalo savjest zbog drugoga kolača s makom. Ma da, mogli ste pripremiti i slavnu tortu s makom gospođe Ive Dumančić, a u nekoj drugoj sezoni i rezance ili dizane okruglice s makom ili čak i bučnicu s makom

Ali, ako niste, morate kušati jedinstvenu slasticu s kojom sam imala čast upoznati se u izvedbi sjajnoga chefa, jednoga od ponajboljih hrvatskih chefova i prvoga čovjeka Hrvatskoga kuharskog saveza Damira Crlenoga. On je prostu trnovečku makovnjaču toliko profinio, pročistio da je njome osvajao i nagrade na natjecanjima, a, ponukani time, seljani Trnovca Bartolovečkoga u okolici Varaždina, a posebice Udruga žena „Trnovačko srce”  razmišljali su i da zaštite svoj tradicionalni kolač, koji s eu njihovu selu priprema najmanje 150-200 godina neprekidno.

Chef Damir Crleni reže trnovečku prostu (Snimio igor Sitar / Blue studio / Acumen)

Chef Damir Crleni reže trnovečku prostu (Snimio igor Sitar / Blue studio / Acumen)

Ne znam jesu li uspjeli, ali zaista njihova prosta – dakle obična, jednostavna, svakodnevna – ima prepoznatljivu osobenost među drugim makovnjačama, jer joj je tijesto, zapravo vučeno kao za savijaču, umiješeno samo od pšeničnoga brašna, jajeta, ulja i soli i morate ga razvući vrlo tanko pa joj nećete moći ni izbrojiti koliko je puta savijena.

Pogled pečene makovnjače odozgo (Snimio igor Sitar / Blue studio / Acumen)

Pogled pečene makovnjače odozgo (Snimio igor Sitar / Blue studio / Acumen)

To više što će bogati nadjev od mljevena maka, mlijeka, kisela vrhnja, maslaca i šećera gotovo “pojesti” tijesto. Uostalom, nije li i ta tobože prosta makovnjača chefa Crlenoga odvela na ne jedan tron i razveselila ne jednoga njegova gosta?

Prosta trnovečka makovnjača 

Fina, fina (Snimio igor Sitar / Blue studio / Acumen)

Fina, fina (Snimio igor Sitar / Blue studio / Acumen)

 

Tijesto

  • 350 g pšeničnog brašna
  • 1 žlica ulja
  • 1/2 jaja
  • sol

 

Nadjev

  • 300 g mljevenog maka
  • 3,5 dl mlijeka
  • 3 dl kiselog vrhnja
  • 50 g maslaca
  • 250 g šećera

 

  • šećer za posipanje
Riječi nisu potrebne (Snimio igor Sitar / Blue studio / Acumen)

Riječi nisu potrebne (Snimio igor Sitar / Blue studio / Acumen)

 

Priprema

Zamijesite glatko tijesto od brašna, ulja, jaja i soli i ostavite da odstoji 30 min. U međuvremenu zakuhajte mlijeko, šećer i mljeveni mak. Kad se masa ohladi, dodajte vrhnje. Tijesto vrlo tanko razvucite, poškropite ga rastopljenim maslacem i tanko namažite nadjevom. Savijte to kao savijaču i stavite u tepsiju namazanu maslacem. Odozgo premažite kiselim vrhnjem i pecite 40 min. Pečenu makovnjaču pospite šećerom i poslužite toplu.

Iz još jedne ptičje perspektive (Snimio igor Sitar / Blue studio / Acumen)

Iz još jedne ptičje perspektive (Snimio igor Sitar / Blue studio / Acumen)

 

Nije naodmet

Za tradicionalni kolač iz Trnovca Bartolovečkog važno je  tijesto što tanje razvući. Chef Crleni kaže: koliko najtanje možete! Također i da se makovnjača peče u keramičkom protvanu.

 

Objavljeno 14. siječnja 2013.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

6 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.