Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 26. prosinac 2023.

Prijedlog za novogodišnju slasticu: moslavački oblizek torta učiteljice Štefanije Rožić

Iako je majušna, sa samo 13 recepata, jer više nije stalo, jako sam ponosna na knjižicu Dobar tek u Moslavini, koju smo iznjedrili iz ovogodišnjega projekta LAG-a Moslavina Okusi domaće, a osobito na jedan od deserata koju sam nazvala tortom učiteljice Štefanije Rožić.

Duplerica s tortom iz knjižice Dobar tek u Moslavini

Knjižica dobar tek u Moslavini predstavljena je potkraj studenoga u Popovači

Na Oblizekima možete pronaći njezinu prethodnicu objavljenu 1. siječanja 2017. Oživjela sam tu tortu na svom božićnom stolu u čast onoj kojom je 1929. (!) na natjecanju pečenja slastica u Križu prilikom elektrifikacije (Elektra Križ!) pobijedila učiteljica Štefanija Rožić iz Novoselca tortom Frankopankom. To je tipična starinska torta bez brašna, a po svemu jedna od onih kakve su se, gledajući prema namirnicama i tehnološkim postupcima, pekle prije pojave hladnjaka u kuhinji. Napisah tada: Zahvaljujem njezinim potomkinjama, kćeri Ivanki i unuci Lei Čataj iz Zagreba na recepturi. A tortu srdačno preporučujem i za najveće svečanosti! Odlična je. Podsjetila sam: Prošloga rujna razveselila sam se izložbi požutjelih recepata, starih kuharica i zidnjaka, koja je u Galeriji Križ pratila 19. Kriške oblizeke, što je tradicionalno organizira Društvo Naša Djeca Vladimir Nazor Križ. Izložbu su priredile Palma Klun Posavec, Ljiljana Posavec i Tea Holler, koje su uz izloške ispričale i mnogo zanimljivosti kako je izložba nastajala te različite štiklece.  

S popovačke promocije: snimanje tortica uoči kušanja (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

U svom sam tekstu ispričala priču i o nizu zrinsko-frankopanskih torti, od kojih su neke i zaštićene i dakako o tome kako učiteljičina unuka Lea Čataj, kao konzervatorica iz Službe za arheološku baštinu Odjela za kopnenu arheologiju u Hrvatskom restauratorskom zavodu vodi istraživanja na rimskom nalazištu u mojem rodnom Okešincu kraj Križa u Moslavini.

Torta Frankopanka

Torta Frankopanka s kutinske radionice u Kleti Romić (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki))

Sastojci Tijesto

5 žutanjaka
150 g šećera
150 g mandula
150 g čokolade za kuhanje snijeg od 5 bjelanjaka

Fila

5 cijelih jaja
150 g šećera
150 g čokolade za kuhanje
150 g putra (izrađenog)
150 g prženih mljevenih badema

Za ukrašavanje

čokoladna glazura oguljeni bademi

Priprema

Za tijesto dobro izmiješajte žutanjke sa šećerom, dodajte mandule i rastopljenu čokoladu te na kraju čvrst snijeg od bjelanjaka. Za filu na pari kuhajte cijela jaja sa šećerom i čokoladom za kuhanje. U hladno dodajte izrađeni putar i pržene mljevene bademe. Filajte listove tijesta, odozgo glazirajte čokoladnom glazurom, a sa strane namažite tortu filom. Ukrasite oguljenim bademima. Stara torta bila je ukrašena bademima posloženima u obliku rozete.

Nije naodmet

U tijesto sam dodala i vanilin šećer, a kako sam se našla u dvojbi jesu li mandule, kako je navedeno u izvornom receptu, mjenduli odnosno bademi ili mandale odnosno marelice, kajsije, stavila sam mljevene bademe. Prema iskustvu, sad bih stavila i rezane sušene marelice. Pristajale bi i okusno i strukturno. Upotrijebila sam mikser. Tortu sam pekla konzervativno, u pećnici zagrijanoj na 180 °C 35 min.

Čokoladna ocaklina

Čokoladnu glazuru, ocaklinu pripremila sam klasično: u na pari otopljenu čokoladu za kuhanje (200 g) dodala sam ulja (oko 0,5 dl), a tko voli neka, prema odjeljku Glazure iz knjige Slatke fantazije (Alfa, 1. izdanje 1999., str. 176. i 177.) Ivanke Biluš, Božice Brkan i Eleonore Rekeće, za tamnu čokoladnu glazuru doda slatkoga vrhnja (na 300 g čokolade za kuhanje 2 dl slatkoga vrhnja), jednako je i za glazuru od bijele čokolade, a za svijetlu čokoladnu glazuru uz čokoladu i margarin i ulje (na 125 g margarina, 1 žlica ulja i 250 g čokolade za kuhanje).

Skrećnula sam pozor da je torta energetska bomba te da je režete u tankim kriškama. Ja sam uz Frankopanku poslužila i tučeno (ne osobito) slatko vrhnje za šlag. Torte ne izlazi puno.   Gospođa Ivanka mi je poslije otkrila kako su Frankopanku na kraju, završno, obično poprskale narančinim sokom, jer se on odlično slaže s bademima. S mišlju na tortu Capri, na primjer, mogu se samo složiti.

Oguljene cijele bademe za ukrašavanje zamijenila sam listićima badema. Dakako, ako vam je osobito stalo do izgleda i vještiji u cifranju, mogu ovu finu tortu pretvoriti zaista u kraljicu stola u svakoj prilici. Dodajem za svaki slučaj linkove za meni najdraže torte na Oblizekima: Rokoko torta s lješnjacima, Šefanija torta Marije Kozine i prepolovljena, na način Vesne Hršak, svadbena torta Šahovnica Nade Tučkar, zatim torte moje majstorice Ivanke Biluš Torta Capri i Pišingerica.

Torta oživljena i analizirana na radionici LAG-a za moslavački specijalitet

Kriška Frankopanke oživljene u Kleti Romić (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Tortu smo ponovno oživjeli na jednoj od radionica LAG-a u Kleti Romić. Sve je oduševila, uz opasku kako je presaturirana za današnje vrijeme, prezasitna, osobito ako je želimo poslužiti kao desert na kraju obroka. Zaključili smo kako joj recepturu valja preurediti te smo se chefica Danijela Crnjak Andri i ja dogovorile kako ćemo ponajprije smanjiti slatkoću, dakle šećer, te bademe koji nisu tipični za naš kraj, zamijeniti tipičnima – orasima, lješnjacima… Kako je Danijela za očev rođendan tortu poslužila oblikovanu u torticu, s veseljem sam prihvatila i tu moderniju varijantu koja se može vrlo različito maštovito i ukrasiti različitim dodacima. Nestrpljivo očekujem i da je Danijela, uza sve druge svoje domišljate druge stvari iz svog restorana Kod Bake, ponudi i kao – suvenir.

Prenosim iz knjižice Dobar tek u Moslavini kao prijedlog za novogodišnju ili drugu vrlo svečanu i finu slasticu:

Torta učiteljice Štefanije Rožić

Na promociji LAG-ova projekta i knjižice chefica Danijela Crnjak Andri predočila je i mogućnosti ponude torte učiteljice Štefanije Rožić kao moslavačkoga specijaliteta i suvenira (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kao što je njezina unuka arheologinja Lea Čataj na uzvisini Sipčina kraj Okešinca iskopala rimsku vilu, na jednoj od izložaba uz Kriške oblizeke iskopali smo slatko naslijeđe – bilježnicu s receptom za tortu Frankopanku, Krišku tortu, kojom je učiteljica Štefanija Rožić iz Novoselca pobijedila na ocjenjivanju 1929. u čast početka elektrifikacije kriškoga kraja.

Tortica ukrašena orahom (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

S lješnjacima (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci
Tijesto

5 žutanjaka
50 g šećera
150 g praha ili lješnjaka
150 g čokolade za kuhanje
snijeg od 5 bjelanjaka

Nadjev
5 cijelih jaja
50 g šećera
150 g čokolada za kuhanje
150 g izrađenog maslaca
150 g prženih mljevenih oraha ili lješnjaka

Za ukrašavanje
čokoladna glazura
polovice oraha ili oguljeni lješnjaci

Niz različito prezentirane torte učiteljice Štefanije Rožić: orasi, lješnjaci, cvijeće, listići začinskoga bilja… (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Priprema

Za tijesto dobro izmiješajte žutanjke sa šećerom, dodajte lješnjake ili orahe i rastopljenu čokoladu te na kraju čvrst snijeg od bjelanjaka. Pecite ga u pećnici s ventilatorom zagrijanoj na 180 °C oko 35 min. Za nadjev na pari kuhajte cijela jaja sa šećerom i čokoladom za kuhanje. U ohlađeno dodajte izrađeni maslac i pržene mljevene orahe ili lješnjake. Nadijevajte listove tijesta, odozgo prelijte čokoladnom glazurom, a sa strane tortu premažite nadjevom. Ukrasite po želji. Izvorna je torta bila nadjevena mljevenim bademima te pečena u kalupu promjera 25 cm i ukrašena oguljenim bademima u obliku cvijeta. Mi smo tijesto ispekli u šest kalupa promjera 10 cm i tortice ukrasili novim sastojkom – polovicama oraha ili oguljenim lješnjacima.

Objavljeno na Štefanje 2023.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.