Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Novosti 21. listopad 2013.

Predstavljen “Premium”, prvi jamstveni žig za bučino ulje vrhunske kvalitete

Uz logotip “Premium” i dalje će svaka uljara svoje ulje prepoznatljivo označavati svojim proizvodom. Zasad ih za to načelno, kako doznajem, kandidira pet: Presečki, Županić, Patrčević, Hladnić i Grbić.

No, kako su istakli u subotu, 19. listopada 2013., na Danima bučina ulja na 9. Bučijadi u Ivanić Gradu, gdje je među 80 OPG-a izlagalo i dvadesetak uljara, time se tek počinje stvarati ozbiljan brend hrvatskoga bučina ulja i tržišna niša ne samo na hrvatskome nego i na zapadnoeuropskome, pa i svjetskome tržištu.

Logotip "Premiuma" koji će već za godinu dana nositi samo najkvalitetnija, strogo kontrolirana ulja

Logotip "Premiuma" koji će već za godinu dana nositi samo najkvalitetnija, strogo kontrolirana ulja

I to s ciljem da, kako je rekao prvi čovjek Udruge proizvođača bučina ulja Hrvatske Ivan Grbić i jedan od vodećih proizvođača bučina ulja u nas, da uljare rade s popunjenijim kapacitetom nego kao danas samo sa 50-postonim te da za tržište imaju provjereno odličan i prepoznatljiv proizvod.

Ivan Grbić na predtsavljanju novoga znaka (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Ivan Grbić na predstavljanju novoga znaka (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

U to je već do sada uložen nemali trud, od okupljanja proizvođača u Udruzi proizvođača bučina ulja Hrvatske, na čemu imaju zahvaliti upravo podršci Grada Ivanić Grada te osobito predanu trudu tajnice Udruge Marice Svetlečić. Iako su u Udruzi uljari sad već iz čak osam županija – Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravskasamo je Zagrebačka županija i financijski poduprla projekt standardizacije i kontrole kakvoće.

Za još nedovoljan, ali kvalitetan vlastiti proizvod ni jedan trud nije previše (Snimila Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za još nedovoljno poznat, ali kvalitetan vlastiti proizvod ni jedan trud nije previše (Snimila Miljenko Brezak / Oblizeki)

S obzirom da državni pravilnik o uljima bučino jedva da i spominje, Udruga je sama namjerila postaviti parametre kakvoće svog proizvoda, a motiv Zagrebačke županije? Županijska poljoprivredna pročelnica Gordana Županac istakla je očekivanje da za pet godina u njihovoj županiji uljnom bučom bude zasijano barem 1000 ha.

Gordana Županac, Sandra Neđeral, Ana lisac marušić, Emir Tetarić, Božica Brkan i Marica Svetlečić (Fotografija Oblizeki)

Gordana Županac, Sandra Neđeral, Ana Marušić Lisac, Emir Tetarić, Božica Brkan i Marica Svetlečić (Fotografija Oblizeki)

Doc. dr. sc. Sandra Neđeral s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, autorica standardiziranja osobito je istakla kako se kvaliteta temelji na kontroli sirovine, tehnologije i skladištenja. To znači da će “Premium” ulje moći biti proizvedeno samo sa zemljopisnog područja Hrvatske, dakle ne i uvoznoga, te da će se koštice neposredno nakon berbe, unutar 24 sata, morati prati i sušiti na 40-60 °C te pospremiti u čistim, suhim i hladnim skladištima u kojima bi im bio usporen proces  biokemijskoga i mikrobiološkoga kvarenja, a imale bi i nizak udio masnih kiselina i peroksidni broj. Koštice moraju biti zdrave, tamnozelene te bez ikakvih dodataka.

Smaragno hladno prešana za degustaciju (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Smaragdno hladno prešana za degustaciju (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

U tehnologiji prerade osobit se pozor pridaje načinu mijesenja (presudno je koliko se dodaje vode i soli) i prženja te bistrenju odnosno taloženju i skladištenju ulja. Kako je u nastanku arome bučina ulja presudno prženje, određeno je da se besprijekorne bučine koštice prže na 110-130 °C i to 30-50 min. U spremnicima s konusnim dnom ulje koje će željeti jamstveni živ “Premium” odnosno željenu bistrinu, morat će provesti 5-10 dana.

Prof. dr. sc. Sandra Neđeral s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Prof. dr. sc. Sandra Neđeral s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Doc. dr. sc. Sandra Neđeral ističe kako “Premium” jamči:

  • ujednačena i prepoznatljiva svojstva,
  • vrlo visoku kemijsku, nutritivnu i senzorsku kvalitetu te
  • očuvanje kvalitete za vrijeme skladištenja ulja.
S ivanićgradske 9. Bučijade: prodaja ne ide bez upoznavanja s proizvodom  (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

S ivanićgradske 9. Bučijade: prodaja ne ide bez upoznavanja s proizvodom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Ana Marušić Lisac, dipl. ing,, iz Biotechnicon poduzetničkoga centra predstavila je kontrolnu dokumentaciju, koju su izradili na temelju Pravilnika o bučinu ulju – tehnološki dio (izradio PBF), Pravilnika o korištenju znaka vrhunske kvalitete bučina ulja “Premium” (izradila Udruga proizvođača bučina ulja Hrvatske) te kako će se kontrolirati proizvođači.

Ana Lisac Marušić upoznala je s dokumentima i protokolom po kojem će se raditi kontrola kakvoće (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Ana Marušić Lisac upoznala je s dokumentima i protokolom po kojem će se raditi kontrola kakvoće (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Zašto uopće propisana kontrola? Njome se postiže i održava visoka kakvoća proizvoda, sprečavaju pogreške i propusti, podiže kakvoća na višu razinu, standardizira proizvodnja, postiže se veća količina visokokvalitetnog proizvoda na tržištu odnosno 3K – kakvoća, količina, kontinuitet.

Uljari mogu biti ponosni i zadovoljni svojim trudom, jer je u njihovu izlagačkome šatoru bila neprestana gužva s mnoštovm vrlo zainteresiranih kupaca (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Uljari mogu biti ponosni i zadovoljni svojim trudom, jer je u njihovu izlagačkome šatoru bila neprestana gužva s mnoštovom vrlo zainteresiranih kupaca (Snimila Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ukratko, do znaka se prema proceduri stiže trostrukom kontrolom odnosno terenskim posjetima, kontrolom dokumentacije i laboratorijskom analizom. Dakle, radu i na polju, u preradi te na samome proizvodu, koji, posve na kraju, ocjenjuje i senzorički posebna panel-grupa koju će imenovati sama Udruga.

Samo jedno od izloženih ulja (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Samo jedno od ove godine izloženih bučinih ulja. Hoće li i ono dogodine nositi logo "Premium"? (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Kad već proizvod bude označen “Premiumom”, predviđena je i promocija radi informiranja potrošača,  ali i širenja prepoznatljivosti proizvoda te druge popratne aktivnosti. Sve za stvaranje vjerodostojnoga brenda.

Emir Tetarić: od jamstvenog žiga do zemljopisne zaštite (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Emir Tetarić: od jamstvenog žiga do zemljopisne zaštite (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Emir Tetarić, dipl. iur., viši stručni savjetnik i voditelj Odjela za prigovore i opozive u Sektoru za žigove i industrijski dizajn u Državnome zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske, govorio je o žigovima i odnosu žigova i oznaka zemljopisnog podrijetla odnosno izvornosti. Žig je ono što se na engleskome naziva trade mark.

Buče kao ponos na reveru uglednoga uljara (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Buče kao ponos na reveru uglednoga uljara (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Emir Tetarić podsjetio je da je funkcija žiga da:

  • Omogućuje potrošaču prepoznati proizvod/uslugu na tržištu po znaku koji mu je već poznat zbog prijašnje kupnje ili reklame;
  • Upućuje potrošača na određenog poduzetnika koji nudi proizvode/usluge na tržištu tako da ih potrošač razlikuje od istih ili sličnih proizvoda i usluga drugih poduzetnika na tržištu;
  • Jamči stalnost (konzistentnost kvalitete) proizvoda/usluga koje se nude pod tim znakom;
  • Potiče prodaju: znak svojim izgledom privlači, osigurava interes i povjerenje potrošača.
Degustacije brojne i razne, ali dogodine, poslije kontrole od njive do stola, najvažnija senzorička za jamstveni žig "Premium" posebno imenovane panel-grupe (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Degustacije brojne i razne, ali dogodine, poslije kontrole od njive do stola, najvažnija senzorička za jamstveni žig "Premium" posebno imenovane panel-grupe (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Udruga se, kao njegov vlasnik, opredijelila za figurativni, zajednički kolektivni jamstveni žig, a sve s ciljem i konačne zemljopisne zaštite hrvatskoga bučina ulja, koja bi se dugoročno još više trebala vrednovati na drugim tržištima.

Objavljeno 21. listopada 2013.

Preporučujem na Oblizekima i Živi selo srodne teme:

http://oblizeki.com/bucino-ulje-ima-buducnost-a-nema-ogranicenja-ni-na-europskom-ni-na-svjetskom-trzistu-8038

http://oblizeki.com/neka-nas-ne-zavarava-pomisao-na-trziste-eu-sa-500-milijuna-potrosaca-navika-kupnje-i-potrosnje-zasticenog-proizvoda-mora-biti-izrazena-najprije-u-lokalnoga-stanovnistva-10533

http://oblizeki.com/pogaca-s-brasnom-od-bucinih-kostica-12133

http://oblizeki.com/gastroradionica-oblizeki-preporucuju-bucino-ulje-ulje-koje-dolazi-7913

http://oblizeki.com/bucino-ulje-najvise-odusevljava-one-koji-ga-najvise-i-upoznaju-7947

http://oblizeki.com/bucino-ulje-neokriveno-nutricionisticko-spisy-blago-7890

http://oblizeki.com/u-slast-buce-u-lovackom-kolticu-sirovim-spagetima-i-torti-od-palacinki-11947

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-buca-bucino-ulje-3457

http://oblizeki.com/i-pizze-s-bucom-i-bucinim-uljem-12316
http://ziviselo.com/tag/bucino-ulje/

http://ziviselo.com/clanci/udruga-proizvodaca-bucina-ulja-hrvatske-narasla-na-ivanicgradskoj-bucijadi/

http://ziviselo.com/tag/hrvatsko-bucino-ulje/

http://ziviselo.com/tag/standardizacija-bucina-ulja/

http://ziviselo.com/clanci/prva-izlozba-bucina-ulja-hrvatske-u-ivanic-gradu/

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

  1. […] što im se valja drugačije i organzitirati, usporedo rade i na promociji, kakvoći, standardizaciji i zaštiti. Bitno su poboljšali kakvoću, nametnuli kontrolu i okrenuli se i izvozu. Međutim, u državnome […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.