Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Preporuka 11. listopad 2017.

Praline Frajle Antoš slatinskih zadrugara

Baš davno – još nisam dopisivala ni nadnevke uz tekstove na Oblizekima! – pisala sam o pralinama. Imala sam krasne fotografije iz slastičarnice M & M i krasna sjećanja, iako su praline i u nas tek počeli ozbiljno nuditi, a i dolaskom visokokvalitetnih sirovina, ponajprije različitih vrsta čokolade, i materijala te pomoćnih sredstava i alata i poduzetnički ih proizvoditi, tako da ih je bilo čak i na različitim ocjenjivanjima slastica na kojima obično prevladavaju kolači. Priznala sam odmah kako

godinama sve radije odabirem provjerene, omiljene mi otprije. Primjerice: Godivu, pa Krašovu Griotteu. Ili one sada dostupne školjke ili snježne čokoladne vrhunce, zacijelo alpske, jer su švicarski. Ili barem Ledene kocke, ili čokoladne dražeje po pet dekagrama svake. A dok se sjetim onih prekrasnih od same mašte iz koelnskoga Muzeja čokolade.

 

Lijepe, lijepo složene (Fotografija Školska zadruga Slatina)

Lijepe, lijepo složene (Fotografija Školska zadruga Slatina)

A nedavno mi djeca donesoše iz Barcelone kutijicu francuskih čokoladnih bombona: u svakom retku, kako god brojiš kao u križaljci ukriženo po tri četvrtasta a svaki različita i izgleda i okusa. Kad otvoriš vanjski omot, pa crni pokrov, pa bijelu, gotovo prozirnu papirnatu košuljicu, mame te da ti se, kako ih dodiruješ pogledom, na nepcima mijenjaju i miješaju okusi mlijeka i lješnjaka, kave i konjaka, badema i crne čokolade, pistacija i naranče…

Tanjur slatinskih pralina (Fotografija Školska zadruga Slatina)

Tanjur slatinskih pralina (Fotografija Školska zadruga Slatina)

U raskošnoj je bombonijerici čak i mali kataložić iz kojega napokon shvaćam da su reljefni i kojekakvi drugi uresi zapravo oznaka da i sam proizvođač odmah znade o kojoj se slatkoj kombinaciji radi kako bi ih lijepo složio bilo u vitrinama u redove bilo u ležišta u kutijici ili u košarice na taci ili tanjuriću.

Prisjetih se i suvenirskoga Samoborskog kušleca ili originalne čokoladne praline s bermetom iz teksta o Samoboru kao ukusnom gradu, gastronomskoj Meki

 

Kreacija iz učeničke kuhinje

Profesorica sa svojim učenicama u posebno kreiranoj odjeći (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Profesorica Željka sa svojim učenicama Monikom Hucman i Mateom Loparac u posebno kreiranoj odjeći nude praline na Fra Ma Fu festivalu  novinarima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

A onda  sam i izvješćujući s Pustare Višnjice o novinarskome festivalu reportera i reportaže Fra Ma Fu opisala predstavljanje ekipe Srednje škole Marko Marulić iz Slatine, zapravo Školske zadruge Slatina.

Nastavnica Željka Venus sa svojim ljupkim učenicama Monikom Hucman i Mateom Loparac, odjevene elegantno po modi s početka 20. stoljećam, nutkale su ručno izrađenim slatinskim suvenirom čokoladnim pralinama Frajla Antoš, koje su osmislile i proizvele u čast mladoj Slatinčanki koja je život posvetila glazbi i svirala je orgulje u crkvi sv. Josipa sagrađenoj 1913.

Izvorno na francuskom praline označuje ušećerene bademe, čokoladu punjenu bademom, marcipanom, voćnim sokom i drugo. Kako ih napraviti, mnoštvo je recepata, te snimljenoga materijala pa vas time stvarno ne mislim poučavati. Kreirajte što i kako volite.

Profesorica Željka Venus iz Srednje škole Marko Marulić iz slatine za Oblizeke opisuje:

Posebno oslikana šalica (Fotografija Školska zadruga Slatina)

Posebno oslikana šalica (Fotografija Školska zadruga Slatina)

Na povratku iz Kraljevice s edukacije voditelja učeničkih zadruga rodila nam se ideja o našim pralinama. Kako smo uz naš domaći sopjanski sapun već imali jedan gotovo proizvod, džem othello, s kojim smo sudjelovali na Agroarci u Trilju i dobili srebrnu plaketu, pomislili smo da napravimo proizvod koji istinski predstavlja naš grad i koji bi mogao postati autentični slatinski turistički suvenir. U razgovoru s kolegama voditeljima sekcija samo su navirale ideje. Htjeli smo povezati sve sekcije etnologiju, slatinsku kocku, ekologiju, izradu rukotvorina i marketing.

 

Idemo napraviti  slasticu sa đemom othello, našim domaćim keksima i likerskim vinom kako bismo koristili  proizvode naše zadruge kao sirovine za proizvodnju pralina! Htjeli smo da slastica sadržava što manje aditiva odnosno da imamo što zdraviji proizvod, da imamo nešto autohtono u proizvodu, da pokrijemo dio očuvanja materijalne, socijalne i duhovne kulture našega kraja  odnosno očuvanje narodne baštine. Složili smo se da s materijalnom kulturom  neće biti problema jer imamo džem, domaće kekse i naše likersko vino koji će biti u proizvodu.

Iz proizvodnje (Fotografija Školska zadruga Slatina)

Iz proizvodnje (Fotografija Školska zadruga Slatina)

I da ćemo raditi čokoladne praline, prozvod koji može zadovoljiti različite ukuse a time i kategorije potrošača, od djece do starijih osoba. Samo još trebamo naziv za praline.  U vrlo kratkom roku po povratku posjetili smo zavičajni muzej i uz pomoć ravnateljice Dragice Šuvak došli do imena Frajle Antoš, koju je za sve što je napravila odlikovao i papa.  Praline pakiramo u porculansku šalicu, na kojoj je rukom oslikana Frajla Antoš. Svaka je šalica  drugačija. Frajla Antoš nema lice na crtežu, jer cilj je da, kad zagrizete  pralinu, možete zamisliti kako je izgledala. No, na proizvodu i promidžbenim materijalima možete i pročitati o njoj.

Pakiranje gotovih pralina (Fotografija Školska zadruga Slatina)

Pakiranje gotovih pralina (Fotografija Školska zadruga Slatina)

Sami smo morali smisliti i odrediti recepturu te napraviti probni uzorak. Zatim ispitati potrošače i vidjeti možemo li početi proizvoditi ili moramo nešto mijenjati. I sami smo se iznenadili koliko su potrošači pozitivno reagirali i koliko su bili zainteresirani za praline. Prema određenim prigodama prilagođavali smo i proširivali asortiman pralina, pa smo ih kreirali za Božić, Valentinovo, proljeće…

Zadrugari s pralinama (Fotografija Školska zadruga Slatina)

Zadrugari s pralinama (Fotografija Školska zadruga Slatina)

Osmislili su i promociju svojih pralina, sami izrađivali prigodna pakiranja, sudjelovali na županijskim i državnim sajmovima, na međunarodnim konferencijama te ih promovirali i u inozemstvu. Njihova mentorica spominje Simpozij Svjetske zdravstvene organizacije u organizaciji Hrvatskog epidemiološkog društva održan na Braču u svibnju 2016. godine za koji je Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije pripremila poklon-paket. Praline Frajla Antoš predstavljene su i na Međunarodnoj izložbi vina i sajmu tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko – bilogorske županije Vinodar, zatim na Slatinskom sajmu obrtništva, poduzetništva, tradicije i kreativnosti, na 22. Međunarodnom sajmu Viroexpo, na Hrvatskom danu u Szigetvaru u povodu obilježavanja 450. godišnjice Sigetske bitke i pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog. Rad Učeničke zadruge Slatina Srednje škole Marka Marulića Slatina predstavljen i na 4. Međunarodnom kongresu nutricionista, na brojnim gradskim manifestacijama prošle i ove godine te na 3. Fra Ma Fu festivalu reportaže i reportera proteklog rujna.

Fotografija Školska zadruga Slatina

Fotografija Školska zadruga Slatina

I tu mladi domišljati slatinski zadrugari ne staju! Njihove praline u projektu i postupku predstavila je i HTV u emisijama Dobro jutro, Hrvatska i Školski sat. Trenutačno razvijaju praline bez glutena. Za što bolju promociju svojih proizvoda izradili su i odjeću Frajle Antoš za svoje učenike, koji u njoj prezentiraju praline te majice Frajla Antoš.

 

Objavljeno 11. listopada 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/praline-praline-%E2%80%93-elegantne-slasne-i-strasne-zavodnice-5505

http://oblizeki.com/samobor-je-gostoljubiva-i-ukusna-varos-12244

http://marinshe.bloger.index.hr/post/torte-kolaci-i-praline-u-mm/15788025.aspx

http://oblizeki.com/na-pustari-visnjici-uza-sve-drugi-predstavili-i-bospor-21149

http://www.bozicabrkan.com/fra-ma-fu-ili-reporter-festival-dizajn-brend-umjesto-kave-22-rujna-2017/

http://oblizeki.com/na-pustari-visnjici-uza-sve-drugi-predstavili-i-bospor-21149

http://oblizeki.com/mikeski-jestevnik-iz-srednje-strukovne-skole-na-ponos-svih-viroviticana-21128

http://oblizeki.com/mikeski-jestevnik-iz-srednje-strukovne-skole-na-ponos-svih-viroviticana-21128

http://oblizeki.com/maloljetni-chefovi-postaju-obrazovane-nove-zvijezde-s-kuhacom-16277

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-1-pladanj-strukljeca-s-razlicitim-nadjevima-16281

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-2-pladanj-palacinki-punjenih-razlicitim-nadjevima-16284

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-3-pladanj-mesnih-zalogaja-16293

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-4-pladanj-okruglica-od-sira-s-razlicitim-dodacima-16288

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-5-pladanj-tradicijskih-minikolacica-16295

http://oblizeki.com/zdravo-i-fino-jedinstveni-projekt-drustva-nasa-djeca-zabok-20014

http://oblizeki.com/slatka-matka-mala-kuharica-naprednih-matematicarki-20704

http://oblizeki.com/julikina-kuharica-iz-samobora-ili-obiteljskom-igrom-do-dobrih-jela-i-dobrih-navika-19899

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.