Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 30. ožujak 2023.

Potočka salamijada – prva pa odlična

Navodno je Bismarck usporedio vladanje s nadijevanjem kobasica odnosno salama: ako ti se rezultat dopada, nije važno kako je do njega došlo. Kobasice odnosno salame s kojima, zahvaljujući uzgoju svinja, posljednjih godina eksperimentiraju u popovačkom kraju pokazale su se na prvoj Potočkoj salamijadi i brojnijima i kvalitetnima iznad očekivanja. Naime, u tom su se moslavačkom kraju tradicionalno na kolinju pripremale češnjovke, krvavice i kukuruzne bijele kobasice, a osokoljeni iskustvima i natjecanjima posebice u svojoj Sisačkoj-moslavačkoj županiji, u Banovini, te učestalim različitim zaštitama po različitih hrvatskim regijama. Čak i na razini Europske unije. Mladi svinjogojci ambiciozno su zamislili standardiziranu i brendiranu moslavačku salamu. I salamijadu. Umjesto očekivanih dvadesetak, na njihovu prvu Potočku salamijadu održanu 18. ožujka 2023. prijavilo se više od 80 proizvoda!

Salame u očekivanju degustiranja (Foto Potočka salamijada / Oblizeki)

Degustacija u Potoku: čija je bolja? (Foto Potočka salamijada / Oblizeki)

Prof. dr. sc. Ivica Kos s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rekao mi je:

Nakon dva dana senzorskog ocjenjivanja na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu tih 80 uzoraka ocjenitelji mogu malo odahnuti do novih izazova. Sudjelovalo je pet educiranih ocjenitelja specijaliziranih za trajne kobasice i suhomesnate proizvode. Korištena je kvantitativna deskriptivna analiza uz upotrebu 15 opisnih i 7 svojstava dopadljivosti, a prikupljanje rezultata je bilo pomoću tableta i specijaliziranog softvera Compusense. Tijekom dva dana bile su ukupno tri sjednice s pauzama nakon 15 uzoraka. U svakoj sjednici su testirani ocjenitelji na ponovljivost, točnost i preciznost i svi su zadovoljili uvjete učinkovitosti. U konačnici su svojstva dopadljivosti korištena za rangiranje uzoraka, a rezultati su ponderirani na bazu 100 bodova. Ocjena panela je da su kobasice jako ukusne, zrele, naglašene začinjenosti, tehnički korektno proizvedene, a o svemu tome svjedoči podatak da je 69 % uzoraka (55 od 80 uzoraka) zavrijedilo neku od nagrada. Vrijedi naglasiti da je granica za nagradu najmanje 75 od mogućih 100 bodova. Poprilično sam zadovoljan s kvalitetom proizvoda koja ukazuje na dobre proizvođačke prakse i iskustvo iz tradicionalne proizvodnje. Veseli i veliki odaziv što je dobar pokazatelj potrebe za održavanjem takve manifestacije za koju vjerujem da će poslužiti kao mjesto razmjene iskustava između proizvođača.

Ekipa ocjenjivača na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (Foto Agronomski fakultet / Oblizeki)

Sjećanje na Jocu Udmanića (Popovača ili Vidrenjak, oko 1843. – Potok 1867.), navodno posljednjega hajduka s područja Hrvatske u Austrougarskoj, marketinški je iskorišteno za nagradu Kubura – uz kuburu i novčanu nagradu Zlatnu diplomu dobila je salama Željka Novosela iz Volavja. Srebrna diploma otišla je salami Alena Bilandžije iz Novske, a Brončana diploma salami Ivana Žanića iz Kutine.

Prvonagrađeni poslije uručenja nagrada s gradonačelnikom Popovače Josipom Miškovićem (Foto Potočka salamijada / Oblizeki)

Kubura i diplome u očekivanju najbolje ocijenjenih (Foto Potočka salamijada / Oblizeki)

Još je 12 salamara za svoje proizvode dobilo zlatna priznanja: Luka Cvetić, Drago Vugić, Jurica Cvetić, OPG Stjepan Posarić, Klaudio Balog, Alen Bilandžija, Ante Žilić, Andrija Mioković, Luka Cvetić, Mario Rožić, Nikica Katić i Dario Adrinek. Uz njih, zlatna je priznanja osvojilo još 23 proizvođača, srebrna 22, a brončana 18.

Osamdeset salama tek čeka svoje ocjene (Foto Agronomski fakultet Zagreb / Oblizeki)

Prije narezivanja (Foto Agronomski fakultet Zagreb / Oblizeki)

Priredbu s gospodarskim i turističkim ambicijama podržala je i Općina Popovača, a kako su mi izjavili Potočani Branko Gregurek i Ivica Florijanović iz organizacije Potočke salamijade, već je osnovano nekoliko lokalnih OPG-a koji uzgajaju svinje (pasmina njemački landras, jorkširac, crna banijska, crna slavonska itd.). Proizvođači namjeravaju osnovati i Zadrugu za područje Potoka, Strušca i Osekova. Kane proizvoditi različite domaće suhomesnate proizvode, pa možda i njih ocjenjivati. Na prvoj Potočkoj salamijadi, primjerice, bilo je i sastavom različitih salama: 80 posto od svinjetine te miješane sa svinjetinom i junetinom te divljači, a najčešće su začinjene solju, crvenom paprikom slatkom i ljutom, paprom i češnjakom.

Što će pokazati stručna osjetila? (Foto Agronomski fakultet Zagreb / Oblizeki)

Takve su priredbe, uz podršku stručnjaka i lokalnih vlasti, pokazalo se na iskustvima kulenijada i salamijada poput Samoborske i drugih, dobrodošle i kao događaji za zainteresirane, ali su i vrlo važne za praktično prenošenje iskustva, povećanje količina proizvoda i povećanje kvalitete proizvodnje.

Kakav je prerez za nos i oko, a što će pokazati nepca? (Foto Agronomski fakultet Zagreb / Oblizeki)

Sa zrnima papra (Foto Agronomski fakultet Zagreb / Oblizeki)

Uostalom, Moslavčani su se prije nekoliko dana svojim proizvodima predstavili i u Bruxellesu, pa su uz primjereno brendiran i vođen Škrlet mogli narezati i svoju salamu. Također, valja se nadati da će zaživljavanjem projekta LAG-a Moslavina Dobar tek u Hrvatskoj! biti i više sličnih novih proizvoda oslonjenih na tradiciju te da će se međusobno poticati. Sretno tržište vrijednim seljanima sela u kojem sam kod bake provodila školska ferja, koje ima zanimljivu povijest (spominje se prvi put 1690.) i pokušava se održati: 2001. brojilo je 835, 2011. već 756, a 2021. već 671. stanovnika. Sretno i svima koji su svoje salame donijeli na njihovu salamijadu trudeći se na našem stolu ponuditi vrijedne lokalno proizvedene proizvode.

Objavljeno 30. ožujka 2023.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.