Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Događaji 29. studeni 2018.

Potkova sretne hrane

Konjska potkova donosi sreću, vjeruje se, a istoimeni restoran na zagrebačkoj Kajzerici usrećuje ljubitelje dobre hrane. Koliko, svjedoči uvrštavanje toga restorana u 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica u 2015., 2016. i 2017. godini. U 2018., nedavno, Klub Gastronaut Karin Mimice odnosno novinari, ugostitelji i drugi poklonici dobroga stola u tome restoranu u susjedstvu hipodroma (i Hipodroma!) održali su studijsko druženje posvećeno tradicionalnim specijalitetima. Domaćini Maja Šoštar i Nikola Štefanović, predstavili su viziju dobroga stola nazvavši je Čuvanjem tradicije u Potkovi.

Juneći obrazi u umaku od kestena i salatom od čičoke (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Juneći obrazi u umaku od kestena s hrskavcima od buče i salatom od čičoke (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dočekaše nas topljenjem slanine i čvarcima te rakijicom, što je poslužilo uvodu u razgovor o tome ne slažu li se čvarci bolje s rakijom ili pjenušcem, nego, za opću šarmantnu zabavu, slažu li se rakija i pjenušac.

Neki su još u dvojbi, unatoč dobru perlanju Perla Rose pjenušac Vina Laguna. Domaća hladetina i pogačice od čvaraka s kolutovima luka, bučinim uljem i domaćom kvasinom sljubiše se s Bogdanušom 2017, PZ Svirče. Krem juha od čičoke i Malvazija Grand Cru 2017 Marijan Arman pokazaše se odličnim parom, kao i skradinski rižoto od junećega repa s kremom od buče i Castello Festigia, Vina Laguna 2015, a zatim i juneći obrazi u umaku od kestena, hrskavci od buče i salata od čičoke i Ivan Dolac 2009, PZ Svirče. Neki bi odabrali isto vino, samo barrique. Majina torta sljubljena je s Mirisnim tramincem izborna berba bobica 2012 Šafran.

Kakva je ta juha od čičoke? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kakva je ta juha od čičoke? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Potom je slijedila i degustacija Dukatovih sireva,  proizvoda od crne slavonske svinje proizvođača Dobro te vina Marijan Arman (Malvazija Grand Cru 2017), Laguna (Malvazija Festigia 2017, CastellBlanc 2017, Merlot Festigia 2015, Riserva LV 2013),  PZ Svirče (Opolo 2017), Šafran (Pinot grigo 2017)  i Valenta (Malvazija 2017).

Hladetina poslužena na načine Potkove (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Hladetina poslužena na načine Potkove (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Restoran Potkova nudi također jela od ribe i plodova mora, ima certificikat za jela od mesa istarskog goveda (žgvacet od boškarina, beefsteak, carpaccio), domaće pljukance i istarski pršut te jela od domaće živadi, janjetine, ždrebetine i divljači. Jela se pripremaju na tradicionalne načine (peka, ražanj, roštilj na prirodnom žaru) sa svježim namirnicama, a Potkova je i prvi restoran koji je dobio oznaku Okusi hrvatske tradicije.

Objavljeno 29. studenoga 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

100 najboljih hrvatskih restorana – prvih 20 godina

 

Okus renesanse u Podravskoj kleti

Čičoka zaslužuje pozor i svježa i kuhana, osobito za šećeraše

 

http://oblizeki.com/zeleni-koprivini-rezanci-gospode-mirjane-iz-koprivnice-15057

http://oblizeki.com/srneca-pisanica-jatagan-proslavila-hotel-picok-u-durdevcu-13837

http://oblizeki.com/na-losinju-kuha-i-rimski-atlericar-apoksiomen-14882

http://oblizeki.com/miomirisi-i-okusi-losinjski-14875

http://oblizeki.com/gastronauti-u-zagorskoj-jesenskoj-bajci-15967

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.