Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Uncategorized 21. travanj 2011.

Posni grah na različite načine – gozba ususret Uskrsu

Nekima je proljeće povod za odricanju, uvod u ljeto i ulazak u laganiju odjeću i čišćenje organizma od zimi nakupljeni, osim kilograma, i toksina. Nekima je Korizma iz vjerskih razloga vrijeme odricanja i usredotočenja na bit. Posebice je to Veliki tjedan te Veliki četvrtak i dani sve do Uskrsa. Kako su u hrani – Uskrs je i tradicionalno mnogo skromniji, vjerojatno jer u proljeće i nije bilo još mogućnosti za veliki izbor – bakalar i njemu sličan ali jeftiniji oslić kao posno jelo na sve mile načine već dosadili i Bogu i ljudima, podsjećamo na drugačije mogućnosti odnosno na kontinentalnu tradiciju – posni grah.

Ako ga niste pripredili odnosno namočili za kuhanje i već skuhali, imate različite vrste vrlo dobroga konzerviranoga graha, ponajprije smeđega i bijeloga, kakav se u nas i tradicionalno najčešće priprema.

Svako od ovih jela možete dodatno začiniti po ukusu, primjerice uljem, a ponegdje i otopljenom svinjskom mašću katkad i razvodnjenom odnosno poparom. Dakako, nipošta u vrijeme posta.

Predlažemo vam jednostavna tradicijska jela koja može priprediti svaki, mogu biti samostalna jela, ali i prilog ili salata. Čak i uz uskršnju šunku.

Grah-šalata z črnim uljem

Grah-šalata z črnim uljem (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Grah-šalata z črnim uljem (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci

 • kuhani grah
 • luk
 • ocat
 • sol, bučino ulje

Priprema

Kuhani grah pomiješajte s narrezanim lukom, posolite, zakiselite octom i pouljite bučinim ulje.

Posluživanje

Salatu u vrijeme posta možete poslužiti samu, a u drugim prilikama uz šunku i drugo sušeno kuhano meso, primjerice uz bunceka, zatim uz pečeno meso, posebice svinjetinu, odojka, janjetinu i sl. Često se kao nekad zimska sezonska salata kombinira sa salatom od krumpira.

Nije naodmet

Po želji možete dodati i papra. U proljeće uobičajene glavice možete zamijeniti mladim zelenim lukom, a uobičajeno možete kombinirati srebrenac i, primjerice, ljubičasti.

Priča oko…

Sjeverozapadna Hrvatska, posebice Međimurje, Podravina i Zagorje iz pukog su siromaštva otkrili izvrsnu masnoću, koja na svoje dolazi tek posljednjih godina kako buča postaje sve popularnija i kako se otvara sve više uljara koje prerađuju bučine koštice. Bučino ulje zbog tamne boje nazivaju i crnim, a ponegdje, jer se proizvodi od koštica, i koščičnim.

Salata od graha i radiča (maslačka)

Salata od graha i mladoga radiča (maslačka) (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Salata od graha i mladoga radiča (maslačka) (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Sastojci

Grah i radič - bogata proljetna salata (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Grah i radič - bogata proljetna salata (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Priprema

Kuhani grad pomiješajte s očišćenim i opranim mladim proljetnim maslačkom te ih začinite solju, octom i uljem.

Nije naodmet

Salata će osobito biti ukusna začinite li je jabučnim octom. O Ukrsu ovu salatu možete obogatiti i oplemeniti kriškama kuhanih jaja. Može biti samostalno jelo, salata ili prilog. Maslačak sjajno čisti organizam.

Graničarski gra na mrzlo, gra na ladno (Iz knjige “Oblizeki – Moslavina za stolom” Božice Brkan)

Gra na ladno (Snimla Božica Brkan / Acumen)

Gra na ladno (Snimla Božica Brkan / Acumen)

Skuvaš gra, najbole črešnevec, oladiš ga, metneš vujnega masti jel ulja, octa, bibera, luka crlenca jel porjaka.

To se jelo za večerju ili v letu za obed. Z špekom, suhe rebra ili samo z kruvom.

Priča oko…
Kum Franjo Bahlenov sjeća se da je u mojih Brkana u Okešincu lonac kuhanoga graha uvijek stajao blizu stola, za rezervu. Neki su ga jeli kao juhu, neki kao salatu zu suhi špek, a neki jednostavnokao zasitno s kruhom.

Papula od staroga graha

Sastojci

 • 500 g graha
 • 2 glavice luka
 • 1-2 češnja češnjaka
 • 1-2 dl ulja
 • mljevena crvena paprika
 • papar
 • sol

Priprema

Kuhani grah procijedite ostavivši malo vode sa strane i ispasirajte ga te začinite solju i paprom. Dodajte po želji i malo vode u kojoj se kuhao. Dodajte mu sitno sjeckani in a ulju popržen luk i češnjak, sve dobro ispasirajte ili izmiksirajte u finu glatku masu. Dodajte crvenu mljevenu paprika, dobro promiješajte, i po želji još kratko propržite. Možete poslužiti kao namaz, kao prilog ili kao samostalno jelo sa salatom.

Nije naodmet
Papula je u različitim inačicama omiljeno jelo cijele Panonske nizine od Međimurja i Podravine preko Slavonije pa sve u Vojvodinu.

Papula od mladoga graha (i) za zimnicu

Papula (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Papula (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Sastojci

 • 1500 g mladog graha
 • 2000 g crvene paprike
 • 2000 g oguljene rajčice
 • 10 glavica luka
 • 2 dl ulja
 • 2 dl vinskog octa
 • 1 glavica češnjaka
 • 2 žlice soli
 • šećer


Priprema

Prokuhajte mladi grah. Na ulju popržite usitnjeni luk, papriku i rajčicu sa solju i šećerom. Kad povrće omekša, dodajte vinski ocat, usitnjeni češnjak i kuhani grah, pa još malo prodinstajte sve zajedno. Kad se ohladi, napunite staklenke i pasterizirajte. Može stajati i do godinu dana.

Nije naodmet
Umjesto u staklenke, papulu možete spremiti i u zamrzivač u porcijama. Poslužite kao prilog ili kao samostalno jelo.Papulu možete prirediti i kao jednokratno jelo, samo u omjeru smanjite količine namirnica.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

8 komentara

 1. […] Posni grah na različite načine – gozba ususret… […]

 2. […] proizvode od buča i s bučinim košticama. Tih dana u gastrošatoru moći će se kušati grah salata i krumpir salata s bučinim uljem, a u ugostiteljskim objektima u Ivanić-Gradu prikladni jelovnici s […]

 3. […] slani snack (prije nego su su uzgojene golice), osim za najgladnijih godina, nije proizvodilo ni u začinjanju ponajviše grah salate koristilo ni bučino (crno, koščično) ulje kao u Međimurju te dijelom u Zagorju i Podravini […]

 4. […] S bučinim uljem sve se češće mogu kušati i nova sofisticirana jela i klasične dobre stare salate od graha ili krumpira… Svaku priliku koristimo za promociju svojih proizvoda. Na podsjećanje da ga proizvodimo i da […]

 5. […] zimnice mladi grah, nešto slično onome što se inače u nekim kontinentalnim krajevima naziva papulom. Grah je ove godine gotovo triput jeftiniji nego prošle. Na zagrebačkoj trešnjevačkoj tržnici […]

 6. Post, stvarno post | Oblizeki# 16.02.2016. u 13:53

  […] i slična jela iz naše tradicije. U Zagorju pripremaju posni zeljevač. Univerzalna su uopće posna jela od graha, kao primjerice u mojoj Moslavini mrzli gra, gra na ladno, ili u Bistri žuljčice. Riba je […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.