Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 17. ožujak 2017.

Poriluk? Pita s porilukom? I prhka i vučena romska. Jako fino!

Otkad posljednjih nekoliko godina, poput primjerice rajčice ili tikvica, poriluka, lat. Allium porrum, ima cijele godine, tko ga se još i sjeća kao uglavnom rijetkoga svježega zimskog povrća? Da mi se u sjećanje nije urezala u djetinjstvu mi grozna, a mojem tati omiljena duga juva odnosno porjak kuhan na dimljenome gotovo čađavom sušenom mesu – bilo mi je ukusno samo prazno povrtno varivo Babe Potočke, obično, s malo krumpira i crvene paprike – kao  takvoga posve bih ga smetnula s uma. Sad smo ravnodušni prema naslovima koji su nekad stvarno bili egzotični – Za poriluk nema zime!

Ta se u nas vrlo raširena dvogodišnja povrtnica podrijetlom sa Sredozemlja a raširena osobito u Europi i Sjevernoj Americi, agronomski smatra ozdravljivačem tla, a prehrambeni iznimno zdravom, jer sadržava vitamine B1, B2, E i C, te karotin, provitamin A. Kulinarski se osobito cijeni njezin bijeli dio, a sve više i zeleni i žuti.

Poriluk (Fotografija Oblizeki)

Poriluk (Fotografija Oblizeki)

Meni je sada poriluk sav baš drag, jer se, ne kao onaj nekadašnji gingavi i žilavi, posve raskuha i njime vrlo često u kuhanim jelima zamjenjujem agresivniji običan luk. Nikad ga ne bih, kako savjetuju, pohala ili zapekla u bešamelu ili sličnim toplim umacima.

I graničarski i Vergeov specijalitet

Najjefnostavini, začinjen - graničarska salata uza sve (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Najjefnostavini, začinjen – graničarska salata uza sve (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ali rado se podsjećam na nekad omiljenu gustu kremastu juhu od krumpira i poriluka s hrenovkama, koju smo u ratna vremena snimili za Vegetin tv-serijal Male tajne velikih majstora kuhinje. Ne pamtim gdje smo se domogli recepture. Snimali smo u Provansi u Moulin de Mougins kod Rogera Vergea, tada trećeg ili četvrtog chefa Francuske, prhku pitu s porilukom.

S jajima, u namazu

Vergeova prhka pita s porilukom, ispekla Ivanka Biluš (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Vergeova prhka pita s porilukom, ispekla Ivanka Biluš (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Analizirajući romska jela zapazila sam da je vrlo omiljen pa sam odmah i objavila salatu vrlo sličnu nepravično zaboravljenoj graničarskoj. Kako zimi nekad jedva da je bilo svježega išta zelenog iz vrta, kako sam opisala u Oblizeki – Moslavina za stolom, jednostavno bi se  narezao poriluk, samo uzdužno, posolio, pouljio i pooctio i jeo gotovo sa svime, od žganaca do gustoga čušpajza od variva.

Ivankin namaz od jaja, poriluka i vrhnja (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ivankin namaz od jaja, poriluka i vrhnja (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Za silu bi se nabrzinu jaja ispekla s porilukom i to bi jelo imalo slatkast, ali neobičan okus. Mnogo mi se vidpe dopada kako poriluk s jajima kao brzo, praktično i siromaško, dakle jeftino, starinsko seosko jelo oplemeni moja Ivanka Biluš, s malo vrhnja baš majstorski ga pretvoritivši u fini, elegantni namaz. Kad, kako kaže, spašava poriluk koji joj duže stoji.

Iz prhke francuske u romsku pitu

Sve tri pite ili pita od sira, sira i poriluka te burek s mesom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sve tri pite ili pita od sira, sira i poriluka te burek s mesom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Na nedavnom predstavljanju  Naše male romske kuharice u Jelkovcu Ines Fazlievski, majka autorica Mirele Beko i Ane Kranjec, pripremila je, dakako, salatu od poriluka koju sam već predstavila s receptom. Opisala sam kako je nalikovala onoj graničarskoj, ali je bila poprilično ljuta.

 

Jednostavna, slikovita i ljuta (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Jednostavna, slikovita i ljuta (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

No, ispekla je, uz pitu od sira i pitu od mesa, i pitu nadjevenu porilukom. Ovu sam posljednju prvi put kušala i jako mi se dopala, osim što mi je bila preljuta. Recepturu je, dragi čitatelji Oblizeka, rado podijelila sa mnom, pa vam je rado prenosim. Ako volite poriluk.

Pita nadjevena porilukom i sirom

Lijepa izlgedai okusa (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pita lijepa i zanimljiva okus, ako volite poriluk  (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Sastojci

Tijesto
500 g brašna
1 dl ulja
1 dl masti (biljne ili svinjske)
sol
voda po potrebi

Nadjev

1 sir (500 g)
2 lijepa poriluka
crvena tučena paprika
vegeta
sol
papar

Pita na tanjuru (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pita na tanjuru (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Priprema

Posolite brašno i s vodom umijesite glatko tijesto. Podijelite ga u tri-četiri dijela, pa ga namastite mješavinom ulja i masti. Neka odstoji 10 min. Zatim razvucite jufke, rasporedite po njima sitno narezani poriluk te razmrvite sir i začinite. Poprskajte svaku nadjevenu jufku uljem. Svaku uvijte te ih jednu do druge stavite peći u namašćenu posudu u pećnicu zagrijanu na 200 °C. Pecite da pita lijepo pozlati. Kada pitu izvadite iz pećnice, pokrijte je ubrusom, a zatim narežite na trokute ili kako želite. Poslužite je kao predjelo ili malo jelo, a možete i sa salatom.

Nije naodmet

Kore možete kupiti i gotove, svježe ili zamrznute, pa samo pripremite nadjev. Ako ne volite ljuti, tučenu ljutu crvenu papriku zamijenite slatkom mljevenom.

Nadam se da će vlasnici krasne Gerecijeve mrtve prirode s porilukom neće ljutiti što sam je presnimila na nekoj izložbi...

Nadam se da se vlasnici krasne Gerecijeve mrtve prirode s porilukom neće ljutiti što sam je presnimila na nekoj izložbi kao primjer da nadahnjuje ne samo umjetnike u kuhinji

Objavljeno 147. ožujka 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/podvarak-paprike-punjene-grahom-i-sarmice-od-vinove-loze-na-romski-nacin-20240

http://oblizeki.com/nasa-mala-romska-kuharica-mirele-beko-i-ane-kranjec-20194

http://oblizeki.com/zar-je-i-poriluk-must-have-2048

http://oblizeki.com/smarni-ili-kako-da-kad-vam-ostane-jaja-kreirate-svoje-carsko-jelo-10168

http://www.bozicabrkan.com/umjesto-kave-9-ozujka-2017-talita-biblijska-zena/

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.