Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 11. rujan 2018.

Popečki od svježeg povrća – fantastični!

Kad god krene priča o vegetarijanskim faširancima, popečkima, popečcima od povrća – a Oblizeki su objavili poizbor i priča i recepata o njima! – ne mogu ne prisjetiti se vrlo slavnoga kuhara koji je nahranio uglednika i slavnih, a napose onih koji drže i do sebe, a i do vlastite prehrane. Radeći reportažu o njemu i njegovim restoranima, zapitala sam što se najviše traži, a on mi je bez razmišljanja otpovrnuo – vegetarijanski faširanci! Imala sam dojam da ga je moje pitanje ili pak vlastiti odgovor jako razljutio kao da sam ga upikla u najbolnije mjesto. Protumačio mi je: „Kako ne bih bio, kad je to najgore jelo koje nudim!? Sami otpaci od temeljca!“ Dobro, pomislila sam, barem je izdvojio meso za neko drugo otpadno jelo. Nisam mogla ne sjetiti se ni razglabanja o tome piše li se faširanac popećak ili popečak i što je koje. 

Kod chefa Marka Živaljića u Majsecovu mlinu u Donjoj Stubici nema takve bojazni, jer se tu povrtni popečci, bilo kao glavno jelo za one koji meso ne jedu bilo kao prilog uz druga jela, pripremaju od svježeg povrća.

Pečenje povrtnih popečaka na ploči (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pečenje povrtnih popečaka na ploči (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Imaju običaj da primjerice tikvice, različite vrste (i boje!) buče odnosno tikve, zatim mrkve (narančaste, žute) i povrća kojem je sezona naribaju na krupniji ribež, na rezance te tu povrtnu mješavinu povežu tučenim jajima i s vrlo malo bijeloga kukuruznog brašna. Smjesu zatim peku ili na roštilju ili na tavi na vrlo malo ili posve bez ulja. Kako su ti popečci malo deblji od mesnih odrezaka, obično ih peku i koju minutu dulje, ali na nižoj temperaturi. Pečete li ih doma, možete upotrijebiti i krumpir, što oni ne čine da im, čekajući pečenje i posluživanje, smjesa ne potamni. Ukoliko baš moraju, rabe kuhani krumpir. Prema želji, možete povrtnim popečcima dodati i grašak, kukuruz i slično povrće, primjerice iz konzerve ili pak prije kuhano.

Povrtni popečak kao jedan od priloga mesu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Povrtni popečak kao jedan od priloga mesu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ovakve povrtne popečke, obično s još jednim prilogom, primjerice orzom iliti ječmenom kašom s povrćem, poslužuju uz različita mesa. Provjerila sam, odlično se slažu s puretinom (zapečenom s tikvicama i mozzarellom i pohana u kukuruznim paljuhicama) i piletinom (u sjemenkama), koje ćemo uskoro također predstaviti na Oblizekima.

 

Na povrtnom popečku poslužena puretina u corn flakesu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Na povrtnom popečku poslužena puretina u corn flakesu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 11. rujna 2018.
Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/popecci-s-tikvicama-fini-fini-11378

http://oblizeki.com/popecimo-popecke-i-uz-pomoc-popecka-8245

http://oblizeki.com/popecci-vegetarijanski-ni-od-mesa-ali-ni-samo-od-krumpira-8628

http://oblizeki.com/fasiranci-popecci-od-mesa-odresci-od-mljevena-mesa-8599

http://oblizeki.com/popecci-od-krumpira-odusevit-ce-vas-kao-placke-ceski-bramboraky-svicarski-rosti-i-hercegovacki-titkus-8441

http://oblizeki.com/mislav-bozic-kuhao-bucu-po-receptima-iz-2186-godine-11438

http://oblizeki.com/bucnica-je-postala-vise-od-kolaca-nadjevena-bucama-10666

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-buca-bucino-ulje-3457

http://oblizeki.com/bucijada-bucu-privremeno-dovodi-na-menuje-ivanicgradskih-restorana-pekarnica-slasticarnica-i-pizzerija-3515

http://oblizeki.com/popecci-vegetarijanski-ni-od-mesa-ali-ni-samo-od-krumpira-8628

http://oblizeki.com/popecci-od-krumpira-odusevit-ce-vas-kao-placke-ceski-bramboraky-svicarski-rosti-i-hercegovacki-titkus-8441

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.