Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje 11. siječanj 2013.

Popečci vegetarijanski, ni od mesa ali ni (samo) od krumpira

Kad sam pišući za Vikend ‘van Zagreba preporučila popečak od krumpira, to me je odvelo na mesne faširance i polpete, a jedna čitateljica Oblizeka podsjeća da nisam možda zaboravila na povrtne popečke. Nisam, nimalo slučajno nego hotimice. Nije li ih pun internet?

Osim toga, priznajem, vrlo sam skeptična, pa ih niti ne pripremam. Mesni sam fan, uostalom, i eventualno dodam štogod vege u ili, još bolje, uz faširanac od mesa ili krumpira. Odakle skepsa? Svojedobno mi je izuzetno poznat odličan chef, voditelj i restorana i menze za finu publiku na pitanje što s enajviše traži odgovorio da povrtni šnicli. Iz mode. Hoće mlade dame biti mršave i jesti zdravo, razvikao se. Za tu lovu? Kaj je njima!? Sad sam ja upitala: Zašto? Pa zato što u te povrtne faširance idu svi povrtni otpaci koji su se kuhali za juhu, primjerice, ili koji nisu na estetskoj razini da bi sirovi ili lagano kuhani ušli, primjerice, u salatu. I začini, dakako.

Različiti povrtni popečci (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Različiti povrtni popečci (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

A to me je podsjetilo kako se bar dva desetljeća prije na mene razvikao glasoviti mesar Sumajstorčić kada sam na kreirane nove proizvode pokojnoga Sljemena, koje su pokušali još jednom spasiti, rekla kako im nedostaje začina. Začina, začina, ponavljajući u ljutnji pokušao je majstor doći do zraka da bi napokon povikao: Pa tu jedino začina i ima! Oni su, naime, trebali pokriti sve drugo sastojke, valjda do mljevenih papaka.

Što da vam kažem, ako ne morate, vani nemojte naručivati povrtne faširance. Jednostavno ih pripremite sami. Od čega? Kelja, blitve, kelja, svježega kupusa, graška, korijen i cime mrkve, celera, peršina, ribanoga batata, gljiva, zatim žitarica poput kuhane riže, ječmene kaše, prosa, različitih muesla i slično.

Povrtni popečak bez jaja (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Povrtni popečak bez jaja (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Ovisno o tome kakve su vam prehrambene sklonosti. O tome ovisi hoćete li upotrijebiti jaje za povezivanje ili ćete povrće samo dobro narezati ili naribati dobro izmiješati i istisnuti. Takve popečke možete i ispohati na bečki ili pariški ili ih umočiti samo u tijesto bez jaja kao tempuru ili pak u pivsko tijesto. Po želji možete umiješati i sira, sjemenki ili popećke u njih možete uvaljati. Dodajte po želji i omiljenih začina od listića peršina, lučica, majčine dušice ili češnjaka.

Svakako vas posjećam i na ukusne popečke od buče te popečke od samonikloga bilja na Oblizekima te na popečke od kelja, popečke od blitve, popečke od krumpira i kelja itd.

 

Objavljeno 11. siječnja 2013.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

11 komentara

  1. […] Popečci vegetarijanski, ni od mesa ali ni (samo) od… […]

  2. […] Popečci vegetarijanski, ni od mesa ali ni (samo) od… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.