Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 28. svibanj 2013.

Ponakliči ili pociglanjki – kalnički štrukli ili vankuši nekad pečeni nakle, na tlu krušne peći

«Nema veseloga horvackoga pajdaštva brez kupice vina» glavni je punktum Križevačkih štatuta, koji potječu iz 16. stoljeća. Stoljećima podijeljene na Gornji i Donji Križevac, u Križevce su ih uspjeli ujediniti tek carica Marija Terezija i – upravo – Štatuti.

Ne mogavši ih dostići u njihovoj vještini, mnogi ih danas imitiraju u toj jedinstvenoj turističkoj priči u kojoj, uz vina, poput graševine, sve do predikatnih, primjerice one Badela 1862, poznate također još iz caričinih vremena, ne nedostaje ni slavne kalničke vode, divljači, jednostavnih ali vrlo zanimljivih planinarskih jela.

No upravo se, upoznavši ih ponukana tekstom za Vikend van Zagreba spremam kušati i slanu slasticu, koja odlično ide i s vinom i s pivom, a koju nude gratis za dobrodošlicu u Planinarskome domu Kalnik, koji je 2010. proglašen najboljim županijskim restoranom. To je onaj dom u blizini kojega se po čuvenim stijenama nedavno penjao čak i Jo Nesbo. Možda su ga nadahnule za kakav novi krimić-bestseler?

Tijesto valja dobro zamijesiti (Fotografija Planinarski dom Kalnik)

Tijesto valja dobro zamijesiti (Fotografija Planinarski dom Kalnik)

Izgledom i sastojcima – tijesto od pšeničnoga brašna za razvlačenje za štrukle ili čak za kruh, a nadjev od kravljega sira, jaja i kukuruznoga brašna – mene ti lokalni štrukli jako podsjećaju na moslavačke, naše graničarske vankuše. U Križevcima mi o  tome nisu ništa znali reći, a Nada Ježovita, voditeljica Planinarskoga doma Kalnik, ispričala mi je kako su tu slasticu u njihovu kuhinju unijele lokalne kuharice. Gospođa Josipa Jez (45) iz sela Kalnik dugo radi u kuhinji:

Pripremljeni za pečenje (Fotografija Planinarski dom Kalnik)

Pripremljeni za pečenje (Fotografija Planinarski dom Kalnik)

Ponakliče sam naučila pripremati od bake. To je naš prigorski, kalnički kolač, to su naši ponaklíči ili pociglánjki. Zašto ih zovemo tako? Jer su se pekli «nakle». U krušnoj peći s vruće cigle, od koje je i sazidana, samo bi razgrnuli žar i pepel i s loparke bi ponakliče spustili da se peku. Danas ih pečemo u protvanu.

Rječnici prigorskoga kajkavskoga poput Riečnika Cerja Zagrebečkoga (Zagreb, 2012.) Franje Šatovića i Ivana Kalinskoga nakle tumače na zemle, iako bi moglo značiti i na tlu, na podu, v kujne se nakle na jogniššu kuvale. I ja sem kuvala nakle.

 

Ponakliči ili pociglanjki (Josipa Jez, Kalnik, Planinarski dom Kalnik)

Pečeni (Fotografija Zagorsli list, Vikend van Zagreba)
Pečeni (Fotografija Zagorsli list, Vikend van Zagreba)

Sastojci (za cca 50 kom)

Tijesto

  • 1 kg glatkoga pšeničnog brašna
  • 2 jaja
  • malo soli
  • malo ulja ili otopljene svinjske masti

 

Nadjev

  • 1 kg svježega kravljeg sira
  • 400 g kukuruzne krupice pofurene i ohlađene
  • 3-4 jaja
  • sol
  • 2 dl vrhnja

Priprema

Umijesite tijesto od brašna, jaja, soli te malo ulja ili masti i vode po potrebi. Ostavite 15-20 min da otpočine. Zatim tijesto razvaljajte najprije mličénjakom ili valjkom za tijesto pa dalje sučite i razvlačite rukom do željene debljine, 2-3 mm. Poškropite otopljenom svinjskom mašću i nadjenite tako da nadjevom premažete cijelo tijesto. Zatim ga narežite po dužini na 4-5 traka širine oko 10 cm te s jedne i s druge strane zavinite do pola tako da se u sredini ostane traka nadjeva. Izrežite na 10 cm dužine, složite u protvan premazan uljem ili otopljenom svinjskom mašću i prelijte vrhnjem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 min tako da lagano porumene. Poslužite ih uz aperitiv, kao predjelo, međuobrok ili za desert.

Objavljeno 28. svibnja 2013.

Post scriptum 8. srpnja 2013.

Preko nekadašnje šefice Turističkoga ureda grada Križevca gospođe Vlaste Kliček, a zahvaljujući mladoj Kalničanki, inače studentici njemačkog i francuskog jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Melani Radić, potvrdila sam priču, a doznala sam i treći naziv ponakliča odnonso pociglajna – popečnjaki.

Na Oblizekima preporučujem srodne teme:

http://oblizeki.com/vankusi-vanjkusi-jastuki-jastuci-%E2%80%93-nama-granicarima-moslavcima-ne-za-pod-glavu-nego-na-nepca-9068

http://oblizeki.com/ljubeski-zagorski-strukli-od-sira-ali-i-od-krumpira-i-oraha-2387

http://oblizeki.com/najbolje-strukle-za-4-struklijadu-ispekli-u-sermageu-u-svetom-krizu-zacretje-6467

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-recept-243

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

13 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.