Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 25. listopad 2018.

Polubijeli i integralni kruh podjenako jedemo

Koji kruh najradije jedete? Konzumenti kruha najčešće kupuju polubijeli kruh (29,8%) i integralni kruh tj. kruh sa sjemenkama (29,3%), a nešto rjeđe bijeli (18,7%), raženi (13,1%) i crni (6,9%) kruh, dok svega 0,2% ispitanika kupuje bezglutenski kruh. 

Posve očekivano, većina potrošača, čak 93,6% ispitanika, u anketi o konzumiranju kruha u nas ističe kako konzumira pekarske proizvode. Nešto manje od tri četvrtine (73,5%) kupuje ih u pekarnici, a 26,5% u supermarketu. To su istraživanje tijekom lipnja 2018. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina. U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Dio ponude kruha jedne zagrebačke prodavaonice iz susjedstva (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dio ponude kruha jedne zagrebačke prodavaonice iz susjedstva (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na pitanje peku li kruh ili pekarske proizvode kod kuće, gotovo trećina konzumenata (32%) ističe da to ne radi, dok ih 60,7% to čini ponekad, a svega 7,4% ispitanika kruh ili pekarske proizvode kod kuće peku svakodnevno. Nekako vjerujem kako se ipak najčešće peku neobični ili pak svečani, blagdanski kruhovi i peciva, o kojima potrošači ovaj put nisu ispitivani.

Popularan je i kruh sa zrnjem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Popularan je i kruh sa zrnjem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kada je riječ o učestalosti konzumacije, ukupno 67% konzumenata kruh jede svakodnevno, a 20,9% njih to čini nekoliko puta tjedno. Manji postotak sudionika konzumira kruh samo u posebnim prigodama (11,3%), a da ovu namirnicu uopće ne konzumiraju navodi 0,9% ispitanih.

Kako stojimo s pecivima - nije istraživano (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kako stojimo s pecivima – nije istraživano ovaj put (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 25. listopada 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/prica-o-kruhu-%E2%80%93-izlozba-kao-povod-za-blagdanski-izlet-u-proslost-i-pecenje-obrednoga-kruha-4372

http://oblizeki.com/uskrsni-kruh-sa-zagorskih-babicinih-kolaca-12675

http://oblizeki.com/uskrsni-kruh-vrtanj-20462

http://oblizeki.com/przenice-mnogo-vise-od-%C2%ABpohanog%C2%BB-kruha-7159

http://oblizeki.com/okruglice-od-kruha-21802

http://oblizeki.com/spanjolska-lomaca-%E2%80%93-raskosna-poslastica-od-staroga-kruha-6894

http://oblizeki.com/mlijecne-pletenice-i-mastovita-peciva-14576

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.