Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 7. svibanj 2013.

Pogačica i štruca sa starinske svadbe ravno na Babičine kolače

Za Babičine kolače zagorske se babice nastoje što bolje predstaviti, jer i ocjene za prezentaciju ulaze u ukupnu ocjenu slastica, a dodatno se ocjenjuje i izvornost kako slatice i stola, tako i – odjeće.

Božica Lacković iz Oroslavja, visoko ocijenjena među 34 babice na 7. Babičinim kolačima 2013. u Klanjcu, pripremila je cijeli sastavak o svojoj Svadbenoj pogačici, kakvu je i sama nudila svatovima na svojoj svadbi odlazeći iz rodne kuće te dolazeći u muževljev i svoj budući dom, a i nama na priredbi:

 

Božica Lacković s tradicionalnom papirnatom buketom mladenke (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Božica Lacković s tradicionalnom papirnatom buketom mladenke (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)


Ovaj jednostavan, starinski kolač, a ujedno i jako ukusan, ima svoju povijest i tradiciju staru više od 100 godina, koja ga čini još finijim pa čak i u neku ruku bajkovitim, mističnim. Koliko god bile istinite priče da je Zagorje siromašno, a da se uzgajao samo kukuruz, nije to baš do kraja točno. Koliko god Zagorje bilo siromašno, zemlja teška i škrta, oduvijek su uzgajane žitarice kao kukuruz, raž, zob, ječam, ali i pšenica, tako da je bilo i bijelog brašna. Ono se nije koristilo svaki dan, ali za Božić, Uskrs, vjenčanje, krstitke, sprovode svakako.

Moj kolač je napravljen od bijeloga pšeničnog brašna. Moja baka ga je kao mladenka dijelila 1908. godine. Pogačicu su po običaju dijelile mladenke pri odlasku iz svog doma odnosno na vjenčanje i pri dolasku u mladenčevu kuću. Običaj dijeljenja pogačice poznat je u djelu Zagorja uz Zagrebačku goru, a meni najpoznatiji dio je oroslavski, stubički, gornjostubički kraj i još neki.

Na svadbeni dan kuharica bi se rano stala, zamijesila pogačicu, jako klofala, pustila da se diže i ispekla je mirisnu i finu. Iza podneva mladenac je sa svojom svitom došao po mladenku da idu na vjenčanje. Prije odlaska mladenka je dijelila pogačicu, počevši od mladenca – njemu je dala prvi komad svog kruha –  a zatim roditeljima, braći i ostaloj rodbini, susjedima i znancima. Tim činom ona se opraštala od svojih najmilijih. Idući na na vjenčanje pogačicu su dijelili svatovi i kume onima koje su putem sretali, jer na vjenčanje se išlo pješke ili u kočiji. Drugi dan je svadbena svita došla u mladenčevu kuću, mladenku je opet dočekala pogačica, koju je ovaj put dijelila mladenčevim ukućanima, rodbini i susjedima kao čin upoznavanja. Pogačica se oduvijek dijelila na vilicu, nikad rukama, kao znak posebnog poštovanja prema tom kolaču i ljudima koji ga primaju.

Ovaj kolač svojom tradicijom, poviješću, autohtonošću, okusom, a ujedno i jednostavnošću, gospođa Lacković smatra draguljem u povijesti baštine svoga rodnog kraja i cijeloga Zagorja te, po njezinu, zavređuje i zaštitu.

 

Svadbena pogačica (Božica Lacković, Oroslavje)

Svadbena pogačica koju bi Božica Lacković zaštitila (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Svadbena pogačica koju bi Božica Lacković zaštitila (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

 • 1 kvas
 • 5 dl mlijeka
 • 1 kg glatkoga brašna
 • 1 dl ulja
 • 50 g margarina
 • prstohvat soli
  2 cijela jaja
  3 žumanca
  1 žlica šećera

Za premazivanje

 • 1 žumance

Priprema

Kvas razmutite u malo mlakoga mlijeka i pustite da se digne. Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto, potom ga dobro isklofajte. Ostavite da se diže, razvaljajte prst debelo, stavite u namašćeni lim i pecite na 180 °C da pozlati. Pred kraj pečenja premažite žumancem.

 

Svadbena štruca pršti bojama (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Svadbena štruca pršti bojama (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Marija Gorup, babica iz Klenovca Humskoga, na svoju je starinsku Svadbenu štrucu napisala Hum na Sutli u čast općine koju je predstavljala, a da ju je radila za svadbu, kaže, pisalo bi, kao nekad: Bog živi mladence. Kao što se još i danas piše na svatovske torte. Bila je njezina štruca tako kičasto mila, da bih je radije ponijela doma kao suvenir nego jela. Plasirala se u gornjem dijelu tablice.

Detalj sa svatovske štruce (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Detalj sa svatovske štruce (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Svatovske odnosno svadbene torte odvojila sam iz ove mnogo starije priče, iako su ove godine izrijekom babice predstavile dvije, a još jednu sam dodala kao potencijalnu svadbenu, jer se kao relativno jednostavna i jeftina pekla za raznorazne svečanosti.

 

Svadbena štruca (Marija Gorup, Klenovec Humski, Hum na Sutli)

Da je prava svatovska, pisalo bi: Bog poživi mladence! (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Da je prava svatovska, pisalo bi: Bog poživi mladence! (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

 

Sastojci

 • 1000 g glatkog brašna
 • 200 g šećera
 • 6 dl mlijeka
 • 2 kocke kvasca
 • 2 dl ulja
 • 2 vanilin šećera
 • limunova kora
 • 2-3 bjelanca
  500 g šećera u prahu

Priprema

Kvasac razmutite s malo mlijeka. Kada se digne, stavite brašno kojem ste dodali mlijeko, jaja i ulje, zamijesite i pustite da se digne, opet premijesite i ispletite štruce. Ostavite da se opet digne, premažite razmućenim jajetom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 °C oko 60 min.  Kad se ohladi, ukrasite masom od tučenih bjelanaca i šećera u prahu.

Nije naodmet

Ovakve su se štruce, prema sjećanju gospođe Gorup, nosile na svadbama k mladenki umjesto današnje torte.

 

Objavljeno 7. svibnja 2013.

Preporučujem slične teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/jutarnjica-ili-svatovskim-kolacem-s-vlastite-svadbe-do-pobjede-na-babicinim-kolacima-2011-1945

http://oblizeki.com/i-starinske-svadbene-torte-cuvaju-lijepe-mladalacke-uspomene-10259

http://oblizeki.com/orehnjaca-s-divljim-tresnjama-mirice-sinkovic-iz-donje-stubice-10099

http://oblizeki.com/ivanjski-cveteki-zlatarskoga-kraja-9827

http://oblizeki.com/kiflice-s-jabucnim-octom-gospode-vesne-hrsak-bas-fine-a-svaka-svoj-zalogaj-9805

http://oblizeki.com/cimetaca-%E2%80%93-jednostavna-mirisna-gibanica-9786

http://oblizeki.com/starinski-kolac-za-djecu-i-bolesnike-marije-martinec-9727

http://oblizeki.com/putica-za-vinske-svece-najbolje-ocijenjena-slastica-7-babicinih-kolaca-9678
http://oblizeki.com/putica-i-ostale-zagorske-slane-slastice-za-uz-vino-10122

http://oblizeki.com/lupatvica-zagorski-kolac-za-komusanje-kukuruza-udvojen-u-musku-i-zensku-slanu-i-slatku-varijantu-10148
http://oblizeki.com/7-babicini-kolaci-13-travnja-2013-u-klanjcu-9647

http://oblizeki.com/ne-samo-za-vegetarijance-starinski-slasni-i-slatki-kolaci-z-vrta-10350

http://oblizeki.com/namjenske-starinske-slastice-kao-egzoticne-poslastice-11063

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

17 komentara

 1. […] Pogačica i štruca sa starinske svadbe ravno na Babičine… […]

 2. […] Pogačica i štruca sa starinske svadbe ravno na Babičine… […]

 3. […] Pogačica i štruca sa starinske svadbe ravno na Babičine… […]

 4. […] Pogačica i štruca sa starinske svadbe ravno na Babičine… […]

 5. […] se mogla i lupatvica (Brankica Jagić) koja se pripremala za komušanje kurkuruza, za svadbeni pir svadbena pogačica (Božica Lacković), svadbena štruca (Marija Gorup), svadbena torta naših baka (Marica Kipa) i svatovska torta (Marija Švec), zatim uskrsni kruh […]

 6. […] popom odnosno brašnom i vodom. Njih je predstavila stara znanica Oblizeka sa Babičinih kolača Božica Lacković iz Andraševca kraj Oroslavja. Gnijezdo pisanaca s nagrađena stola Jadranke Blagec (Snimila Božica Brkan / […]

 7. […] Donje Stubice, Vesna Bokun i Marica Lešković iz Gornje Stubice, Verica Ruk iz Gornjih Matenaca, Božica Lacković iz Oroslavja, Sunčica Štefek iz Donje Stubice, Božena Štefek iz Donje Stubice te Ana Lisak također iz Donje […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.