Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Popularno 8. veljača 2013.

Poderane gaće, podrapane gače, langoši, langošice, lepinjice, pogáče, trešče, fanjki… toliko imena, a samo jednostavan komad tijesta pečen na ulju

Povod je fašnik, poklade, ali i približavanje proljeće kad se na otvorenu, po sajmovima i drugim događanjima, počinju peći one veeeeelike poderane gaće, lepinjice, langoši, langošice, pogáče (tako ih zovu u Podravini prema Ludbregu, kaže gospođa Josipa), trešče…

Jedni od prvih takvih pečenjara u nas je obrt Josipa 2 iz Koprivnice. Počela ga je prije cijeloga desetljeća gospođa Josipa Posedi dobivši u Podravki, gdje je radila kao službenica, otpremninu i namjerivši iskustvo iz svojega zavičaja, Gornje Voče u Zagorju, i svoje babice Zagorke koja je iz službe službi grofa Draškovića baštinila recepturu, pretvoriti u posao.

Priča je dobra, zar ne? A očigledno i poderane gaće.

Da bi postale tople i ocijedila im se masnoća, gotove se postavljaju iznad onih koje se peku (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Zahvaljujući koprivničkome renesansnom festivalu gospodin Josip i gospođa Josipa oboje su odjeveni poput renesansnih pečenjarki (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Peku ih, naime, danas i njezin suprug Josip i sin Matija, preko Udruge starih zanata po cijeloj Hrvatskoj, a samo na renesasnome koprivničkom festivalu od početka, otprije šest godina. Oblizeki su ih upoznali na ivanićgradskoj Bučijadi.

Kako svoju recepturu štite i ne žele je otkriti, predlažemo drugu, sličnu. Opstaju, kaže gospođa Josipa, unatoč sve snažnijoj konkurenciji. Čime uspijevaju? Kaže: pa dobrim poderanim gaćama!

Poderane sajamske gaće

Da bi postale tople i ocijedila im se masnoća, gotove se postavljaju iznad onih koje se peku (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Da bi postale tople i ocijedila im se masnoća, gotove se postavljaju iznad onih koje se peku (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

 

Sastojci (za 4-6 osoba)

 • 500 g brašna glatkoga  
 • 1 kocka svježe germe
  1 jogurt (čvrsti)
 • 2,5 dl mlijeka
  2 žličice soli
  1 prašak za pecivo
  1 l ulja ili ototpljene svinjske masti
  malo šećera

 

Priprema

Kvasac, malo šećera i malo brašna zamutite sa 1 d l mlakog mlijeka i ostavite da se digne. U većoj posudi izmiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, pa dodajte jogurt i preostalo mlijeko. Umijesite tijesto i ostavite ga na toplome da uzraste. Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte tanje tijesto i izrežite na pravokutnike, a svakome u sredini načinite prorez kroz sredinu. Pokrijte ih ubrusom i ostavite da narastu. Mast ili ulje dobro ugrijte, svake komad tijesta dobro još rastegnite prstima i stavite peći da lijepo porumene.  Izvadite ih na papirnati ubrus i po želji posolite li pošećerite.

Jednostavan proizvod dobro se prodaje (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Jednostavan proizvod dobro se prodaje (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Nije naodmet

Uz poderane gaće možete poslužiti i pekmez, kiselo vrhnje, kajmak i sl. Ako više volite klasične  poderane gaće usporedite recepturu s listarićima snaša iz Štitara, hroštulama, fritulicama, uštipcima i ušćipcima, krafnama  itd.

Objavljeno 8. veljače 2013.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

 1. […] je hrabrost prijaviti za Babičine kolače kolač koji se peče u dubokoj masnoći, krafl ili podrapane gače primjerice, i već se prema tome obično smatra da je najbolji […]

 2. […] a i nama koje se ne laframo, bude toplo i slatko, podsjećam na priče i recepte za: krafle, poderane gaće, fritule i fritulice, uštipke, listariće, čak i ivanjske cveteke koji prekrasno mogu […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.