Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 26. svibanj 2015.

Pobjednički zagorski štrukli Štefice Gulije

Treći je put bila na Štrukijadi i – pobijedila u Zaboku u subotu 23. svibnja 2015. ispred dvostrukog pobjednika Ivana Đurkina Benkotića iz restorana cateringa Sermage te Marka Živaljića iz Majsecova mlina. Ona je Štefica Gulija iz Kolača i torti Tri užitka.

Sada 47-godišnjakinja uživa u plodovima svoje ideje u koju se kao jedina zaposlenica otputila prije šest godina u svome malome mjestu pokraj Bedekovčine, Lugu Orehovičkom. Najprije je u Zaboku završila za kuharicu i kuhala je, a zatim se dokvalificirala u Varaždinu i za slastičarku te položila i majstorski ispit, i za slastičarku i za kuharicu.

U Zagorju nema svečanosti bez zagorskih štrukla

Štefica Gulija na svome štandu na Štruklijadi u Zaboku (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Štefica Gulija na svome štandu na Štruklijadi u Zaboku (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

 

Kuhanje za svadbe po cijelome Zagorju odlično joj je iskustvo, ali se sada usredotočila isključivo na pečenje kolača i to za svadbe, domjenke i slične trenutke. Kaže:

U Zagorju nema svečanosti na kojoj se ne bi poslužili zagorski štrukli. Ma koliko sljedova bilo, zna se da iza juhe i kuhanoga mesa dolaze kao toplo predjelo zapečeni u vrhnju. Izvan Zagorja ti su najslavniji, čak i u inozemstvu.

Unatoč školovanju i iskustvu, drži se samoukom slastičarkom, jer se uglavnom oslanjala na svoja probanja i recepture. Sada ima šest radnica, a zanimljivo je da joj pomažu i dvojica sinova Krešo i Tomislav, povremeno bivajući zaposleni kod mame dok izvanredno studiraju. Hoće li biti poljoprivredni stručnjaci odnosno turistički menadžeri ili će se okrenuti slatkome obiteljskom poslu, vidjet će. Sada su u Zaboku otvorili i slastičarnicu Tri užitka, gdje će se petkom moći uživati u pobjedničkim štruklima.

Najtraženiji – sa sirom

Štrukli iz Tri užitka (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Štrukli iz Tri užitka (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Štefica govori:

Najbolje idu oni sa sirom, ali pripremamo ih i s hajdinom kašom i bučinim uljem, jabukama te u sezoni – bučnicu. Standard? U slastičarnici nudimo veće, za domjenak manje, a kako imamo i veće i manje protvanje pečemo ih u različitome borju, ali najčešće standardne, one duge 10 cm. I to po maminoj recepturi.

Kao članica ocjenjivačkog suda rekla bih da su slastičarski nadigrali pekarske odnosno oni finoga tankoga tijesta one debeloga tijesta koji se doimaju poput “taškica” napunjenih sirom. No, u čemu je tajna Štefičinih pobjedničkih štrukla?

nagrađeni, ocjenjivački sud te političari na finalu priredbe (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

Nagrađeni, ocjenjivački sud te političari na finalu priredbe (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

U domaćim namirnicama, uvjerena je majstorica, te u njihovim omjerima. Stopostotne recepture i nema, govori dalje. Brašno, primjerice, glatko tip 400 nabavlja u mlinovima Poznanovec i Lobor, a imaju i svoju pšenicu, pa je mijenjaju za brašno. Jaja imaju isto zagorska, s OPG-a, kao i sir. Obično štefica miješa opegeovski i Veronikin, računa 5 dag sira po štrukli.

Tajna? Domaće namirnice, receptura i puno ljubavi

Pobjednica poslije proglašenja s predsjednikom ocjenjivačkoga sufda Brankom Čuklje i ministrom Sinišom Hajdaš Dončićem (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pobjednica poslije proglašenja s predsjednikom ocjenjivačkoga suda Brankom Čuklje i ministrom Sinišom Hajdaš Dončićem (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tijesto umiješeno samo od brašna, soli i mlake vode, mora biti tanko, elastičmo, a nadijeva ga samo 1/3. Računa da joj od 1,2 kg brašna izađe 50 štrukla. Zamiješeno tijesto poulji Zvijezdinim  uljem i ostavi ga da počiva 30 min. Pouljeno ne treba pokrivati, dodaje. Zatim ga razvalja te za tu količinu tiejsta pripremi nadjev od 2,5 kg sira, 7-8 jaja (ovisno o veličini) te malo soli. Kad se valja i razvlači, tijesto po potrebi poulji, a poulji i protvan/tepsiju. Peče ih na 10 cm duljine, ovisno o namjeni. Premazuje li ih dodatno? Ovisi o pećnici. Ako lijepo žari, kaže, čak i ne treba, a po potrebi miješa Zvjezdin margarin i Veronikin maslac u omjeru 2:1.

Namjerno je nisam pitala peče li ih u peći na drva, jer mi je na ocjenjivanju dozlogrdila takva rasprava. Volim lijepo pečene štrukle, neovisno na koji ogrjev. Bolje dobro kontorlirati temperature i poznavati vlastiti pećnicu nego ostaviti štrukl nepečen dolje i u sredinu. Volim štrukl pečen tako da se topi u ustima, a Štefičin je gotovo takav.

Štrukle naručuju kuhane, pečene, zapeče u vrhnju i sirove za zamrzavanje

S ocjenjivanja: prerezan štefičin štrukl (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

S ocjenjivanja: prerezan Štefičin štrukl (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Štrukle naručuju  kuhane, pečene i zapečene u vrhnju (ona miješa Veronikino slatko i kiselo vrhnje), a prema dogovoru mogu isporučiti i svježe, za zamrzavanje, da se pripreme kad ih se želi jesti. Možete po njih doći sami, a mogu vam ih dostaviti, sve prema dogovoru (tel.  049238557).

Na štamdu slavodobitnice bila je gužva (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na štandu slavodobitnice bila je gužva (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iako Štefici Guliji i njezinu obrtu to nije prva nagrada, jer su nagrađivani za kolače i torte na Interslastu u Umagu i u Krapini, njoj je osobito drago kada se oduševljavaju kupci izravno, primjerice kad aje izlagala i prodavala na sajmovima Proizvodi hrvatskoga sela na Bundeku ili 100 % zagorsko. Kaže laureatkinja Štefica Gulija:

Pa nije li red da najbolje zagorske štrukle ispeku Zagorci? Dodaje: s ljubavlju. To mora biti taj njezin tajni začin u pobjedničkim štruklima 7. Štruklijade.

 

Objavljeno 26. svibnja 2015.

Na Oblizekima preporučujem srodne teme:

http://oblizeki.com/najbolje-zagorske-strukle-za-7-struklijadu-ispekli-kolaci-i-torte-%E2%80%9Ctri-uzitka%E2%80%9D-15020

http://oblizeki.com/7-struklijada-u-subotu-23-svibnja-2015-u-zaboku-14794

http://oblizeki.com/najbolji-zagorski-strukli-na-struklijadi-i-trezi-put-su-oni-restorana-rody-13216

http://oblizeki.com/6-struklijada-u-mariji-bistrici-13176

http://oblizeki.com/strukli-najbolji-na-svijetu-11023

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-recept-243

http://oblizeki.com/juha-sa-struklina-strukli-u-juhi-kuhani-strukli-10997

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-po-promotivnim-cijenama-pozivaju-na-5-struklijadu-10189

http://oblizeki.com/na-struklijadi-2013-najbolji-zagorski-strukli-iz-kleti-kozjak-10452

http://oblizeki.com/najbolje-strukle-za-4-struklijadu-ispekli-u-sermageu-u-svetom-krizu-zacretje-6467

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-recept-243

http://oblizeki.com/ljubeski-zagorski-strukli-od-sira-ali-i-od-krumpira-i-oraha-2387

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. […] Pobjednički zagorski štrukli Štefice Gulije […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.