Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Ocjenjivanja 17. travanj 2024.

Pobjednica 16. Babičinih kolača Mirjana Štahan ispekla Jurjevski beciklin

Iduće se godine vidimo u Zlataru! – pozvao je župan krapinsko-zagorski Željko Kolar na 17. Babičine kolače. Jer, na 16. Babičinim kolačima, tradicionalnoj manifestaciji održanoj 13. travnja 2024. u Krapini, najbolji je kolač ispekla Mirjana Štahan iz Zlatara – Jurjevski beciklin. Drugo mjesto kolačem Vesnini paketići osvojila je Ljubica Radovečki iz Svetog Križa Začretja, a treće Salovnjakima Biserka Hajdek iz Zlatar Bistrice. Tako je ocijenio stručni ocjenjivački sud Branko Čukelj iz Hrvatskog kuharskog saveza, Dražen Đurišević iz Podravke i Božica Brkan iz Oblizeka.

Mirjana Štahan ispekla je nabolje ocijenjenu slasticu 16. Babičinih kolača (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na tronu: nagrađene babice, političari koji su im uručili priznanja i ocjenjivački sud (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na 16. Babičinim kolačima, koje je u Krapinu pobjedom ponovno dovela Vesna Hršak, natjecalo se 28 babica. Samo su babice Marija Bračević i Božica Lacković sudjelovale na svim  priredbama. Najmlađa natjecateljica bila je pedesetogodišnja Valentina Bočkaj iz Gornje Stubice, a najstarija 78-godišnja Mirica Sinković. Brojem, čak sa trinaestoro unučadi, rekorderka je Marica Kipa iz Lobora, koja je ujedno i najmlađa postala baka – s 34 godine. Ona je nosila i najbolje ocijenjenu tradicionalnu nošnju. Čestitke na ustrajnosti organizatorima Krapinsko-zagorskoj županiji i Turističkoj zajednici Krapinsko-zagorske županije i ovogodišnjim suorganizatorima Gradu Krapini i Turističkoj zajednici Grada Krapine.

Za uspomenu: sve natjecateljice 16. Babičinih kolača u Krapini (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

A do ovogodišnje pobjede Mirjana Štahan na Babičinim kolačima natjecala se 2012. orahovim krafnama, 2013. ivanjskim cvetekima, 2014. kolačem od medvjeđeg luka, 2015. kolačem za kosce, 2016. obiteljskim kolačem (osvojila 2. nagradu), 2017. Zagorskom bajkom, 2018. vuzmenom pisanicom, 2019. vječnim orehovim kiflekima Domino, 2022. je osvojila 3. nagradu svedrekima i 2023. vuzmenim cvetekom.

Vesna Hršak uživa u brojnoj publici u svom gradu, kamo je priredbu dovela još jednom svojom pobjedom (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Babice se ponose kolačima na stolu i unučadi za stolom (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kako i sama ima četvoro unučadi, gospođa Mirjana svoj je kolač okružila zanimljivom pričom, a prezentacija je, uz izgled, okus i originalnost odnosno autohtonost, također pridonijela da njezina vrlo ukusna i zanimljiva slastica odskoči od drugih:

Jurjevski beceklin je jedna istinita priča stara 100 godina. To je kolač od moje prabake, a priča govori kak je došel vujec z Amerike i kupil je za Jurjevo nećaku beciklin. I kak to po selu brzo ide, malo selo a glas je grdi, a Juri je puno h selu, mali dečec Jurica je to videl i rekel tati, tata kupi i meni beciklin i ja sam Jurica. Veli tata, a kak bi ti kupil, jedva sam hižu sklepal, nemame sad, kad buš stareši bum ti kupil. Dečec je bil žalosten, plakal se, nema beciklina. Ali kako bake uskaču uvijek, jer baka je baka, razmišljala je kak da utješi maloga i rekla mu: „Mišek Jurica, budi dobri, baka bu po noči tebi napravila beciklina, kojega buš držal v ruki i gledel i kojega buš mogel jesti“. Baka cijelu noć nije mogla spati, i zmislila je kak beciklin zgleda, složila ga je i dečec je bil zadovoljan.

Mirjana je svoju slasticu, odlično načinjenu, ukusnu i maštovitu starinsku tortu – kojoj bi možda primjereniji naziv bio Jurekov beciklin? – po starinski ukrasila zelenim asparabusom i malim rezbarenim biciklekima.

Jurjevski beciklin (Mirjana Štahan, Zlatar)

Pobjednički kolač okružen po starinski asparabusom (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

 

Sastojci

Tijesto

300 g oštroga brašna
150 g maslaca
4 žutanjka
1 žlica mlijeka
1 prašak za pecivo
1 žlica šećera

Nadjev 1

pekmez od marelice
150 g mljevenih oraha


Biskvit

4 bjelanjka
150 g šećera
2 žlice brašna
½ žlice kakaa
1 žlica ruma
½ praška za pecivo
200 g oraha
1 naranča

Nadjev 2

500 ml mlijeka
3 žlice oštrog brašna
3 žlice gustina
100 g šećera
1 maslac
1 vanilin šećer

Pobjednički kolač prerezan, detalj (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Priprema

Zamijesite sastojke za tijesto i podijelite ga na 4 dijela. Svaki dio tijesta razvaljajte, premažite ga nadjevom i zatim zarolajte. Rolade stavite u namašteni protvan, jednoliko ih razmaknite te zalijte smjesom za biskvit. Pecite na 170° C 30 min. Vrući kolač prelijte sokom jedne iscijeđene naranče, a kad se kolač ohladi, premažite ga nadjevom 2 i pospite ga mljevenim orasima i ribanom čokoladom.

 

Objavljeno 17. travnja 2024.

Ako ste raspoloženi, preporučujemo da pogledate filmsku pričicu iz serijala Maria Kroga i Babica produkcije.

Babičini recepti special – Mirjana Štahan – Jurjevski beciklin

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.