Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 30. siječanj 2023.

Pivska torta iz Daruvara

Jela uz pivo i s pivom i u nas su, osobito zadnja dva desetljeća, sve brojnija i sve zanimljivija. I Oblizeki su višekratno pisali o njima, osobito o sljubljivanju, koje se ponešto razlikuje od vinskoga, a uz to želi pokazati i kako je, unatoč masovnosti, na jednakoj kulturnoj razini. Primjerice, u svibnju 2011. donijeli smo priču Svako pivo ima svoju priču, svojeg pilca i svoje jelo, u srpnju 2015. s pivom je kuhala aktualna pobjednica Marsterchefa Iva Paher, u kolovozu 2017. sa s Kriških oblizeka predstavila tortu Krigla piva, a u ožujku 2016. iz Pivane sam u četiri slijeda prenijela četiri para jela i piva, pa i odličnu tortu s pivom.

Pivska torta iz Daruvara (Fra Ma Fu festival, Slobodan Kadić / Oblizeki)

Nisam dosad dospjela ispričati, ali ne želim propustiti priču s prošlogodišnjega listopadskog novinarskog Fra Ma Fu festivala. Kako se održavao u Daruvaru, gradu u kojem su i vino i pivo u važnoj ulozi, dakako da je ovaj put bilo prilike i za kušanje ne samo piva nego i jela od piva. Odličan reporter, i specijalist za pivo Goran Gazdek s Pivnice.net te jedan od organizatora festivala reportera i reportaže piše:

Daruvarska pivovara utemeljena je 1840. godine kao mali pogon kapaciteta 500 hektolitara, nalazi se u samom središtu mjesta mjesta, zgrade predstavljaju spomenik industrijske arhitekture,  proizvodi vjerojatno najstariji pivski brend u Hrvatskoj Staročeško, a njihov Peti element među vodećim je proizvodima hrvatske craft scene. Daruvarčani su ponosni na svoju tvornicu piva i rado je pokazuju gostima.  

Pripremanje torte s pivom za novinare (Fra Ma Fu festival / Oblizeki)

Za sedamdesetak novinara iz čitave Hrvatske, ali i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije, posebice specijalizirane za reportažu, pripremili su poslasticu u slastičarnici i pekarnici Imako te samoj pivovari gdje im je predstavljen projekt Beerlist. Pekarski obrt Imako osnovan je 1923. godine i jedan je od najstarijih pekarskih obrta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Zapošljava tridesetak radnika i osim u Daruvaru, prodaju u Lipiku i Pakracu. Od 1988. obrt vodi Josip Koleček, a sada je posao preuzela četvrta generacija, o čemu je govorila Matea Kolaček Šaravanja. Slatki dio ponude pokrenuli su prije 12 godina. Priču o pivskoj torti, koje nema u standardnoj ponudi, nego je rade samo po narudžbi, ispripovijedala nam je gospođa Biserka Hrabec. Torta je to od biskvita s jajima, miješenim s pivom kao dodatkom umjesto praška za pecivo. Potrebni su još i ulje, šećer, kakao i oštro brašno.

Recept im je poslovna tajna, ali vještiji slastičari lako je mogu iskontruirati. Peče u okruglom kalupu za torte u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 45 min. Kad se ispeče, okrenite je na tanjur tako da se para vrati kroz tijesto pa biskvit nije suh. Nakon hlađenja izvadite je iz kalupa i prerežite na tri dijela. Prvi vratite u kalup i počnite nadijevati filom od čokolade i piva s dodatkom maslaca i šlaga. Nadjev podijelie u tri dijela i njime nadjenite prvi, drugi i gornji sloj biskvita. Zadnji sloj prelijte toplom čokoladnom glazurom. U nadjevu nema šećera, on se po želji dodaje samo u šlag koji umiješajte u kuhanu kremu odnosno, rastopljenu čokoladu s pivom. Čokoladna glazura mora biti sjajna, pa joj pri topljenju čokolade na pari dodajte malo ulja.

Torta i njezin glavni sastojak (Fra Ma Fu festival / Oblizeki)

Goran Gazdek ističe važnu napomenu da se

čokoladna torta pravi s pivom Stout 4,2 iz linije Peti element. Izrazito je crna te u potpunosti naglašava dubinu zemlje iz koje ječam preuzima svoje arome. Karakterizira ga intenzivna aroma kave i crne čokolade koju nakon ispijanja upotpunjuju gorčina hmelja i aroma cikorije. Povećani sadržaj alkohola ovog Foreign exstra stouta dobro je balansiran sa sladnim aromama i čini ga okrepljujućim.

 

Objavljeno 30. siječnja 2023.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.