Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Novosti 25. srpanj 2016.

Pivo namirnica s visokim udjelom glutena? Znanost srušila taj mit!

šivobeglutena_01naslovnaPo popularnosti je pivo drugo najpopularnije piće na svijetu, odmh do čaja. Budući da je osnovna polazna sirovina za pivo ječam, namirnica koja sadržava gluten, strvoren je mit o pivu s vioskim udjelom glutena. Iistraživanje provedeno u Hrvatskoj pokazalo je sasvim suprotne rezultate, podsjeća doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička je nutricionistica, predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te je zaposlena kao nutricionistica u KBC-u Zagreb, u Centru za kliničku prehranu.

Kako bi izmjerili razinu glutena u najčešće konzumiranim komercijalnim vrstama piva proizvedenih isključivo od ječmenog slada u Hrvatskoj, tim stručnjaka pod vodstvom dr. sc. Lee Pollak i doc. dr. sc. Darije Vranešić Beder provelo je analizu 27 različitih komercijalnih piva dostupnih na hrvatskom tržištu, od kojih je pet bilo radler piva i dva crna piva.

Pretjeranstran od glutena u pivu (Fotografija Pragma)

Pretjeranstran od glutena u pivu (Fotografija Pragma)

Rezultati istraživanja predstavljenoga i objavljenoga ove godine na 51. hrvatskom i 11. međunarodnom simpoziju agronoma održanom u Opatiji otkrivaju da je količina glutena u većini ispitivanih piva (92,6 %) prihvatljiva i niska te ne prelazi zakonodavne odredbe koje propisuju da se hrana u kojoj sadržaj glutena nije viši od 20 mg/kg može označiti „bez glutena“. Time su potvrđeni rezultati prijašnjeg istraživanja u zemljopisno bliskom području Republici Hrvatskoj u kojem se pokazalo da 84 % uzoraka odgovara uvjetima količine do 20 mg glutena po kg proizvoda te je time razbijen mit o pivu kao namirnici s visokim udjelom glutena.

Texas Red Chili on a Plate

Pripazite na kombinacije (Fotografija Pragma)

Korisna informacija za oboljele od celijakije te druge osobe koje provode bezglutensku dijetu je da bi konzumacijom 3 dl piva koje sadrži najveću količinu glutena u ovome istraživanju (27.9 mg/kg) unijeli tek 8.37 mg glutena. Količine glutena ostalih piva, unosom doze od 3 dl, kretale bi se od zadovoljavajućih 1.68 mg do 5.52 mg. Uzmemo li u obzir da je prag tolerancije za većinu oboljelih 10-20 mg glutena dnevno, ove se vrijednosti uz odgovornu konzumaciju smatraju prihvatljivima u okviru bezglutenske dijete. Ipak, dodaje doc. Dr. darija vrandešić bender, potrebno je pažljivo praćenje unosa glutena iz svih izvora kako bi dnevna doza bila u preporučenim granicama za oboljele. Kada je riječ o osobama s intolerancijom glutena koja nije izazvana celijakijom, granične vrijednosti dnevnog unosa su veće i stoga konzumacija lager piva ne bi trebala predstavljati problem za te osobe.

Gluten, bezlutenska dijeta

Gluten je protein koji se osim u ječmu i pšenici, prirodno nalazi i u raži i zobi. Za osobe koje boluju od celijakije ovaj je protein izrazito štetan. Imunološki sustav osobe oboljele od celijakije u prisutstvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva. Oštećena sluznica neučinkovito apsorbira nutrijente dovodeći do različitih poremećaja u organizmu uključujući anemiju, usporeni razvoj, gubitak tjelesne mase i brojne druge prateće tegobe i bolesti. Celijakija se liječi jedino doživotnom bezglutenskom prehranom.

Pitanje glutena u pivu je zanimljivo i svim osobama koje moraju ili žele slijediti bezglutensku dijetu, budući da je danas ta dijeta popularna među brojnim populacijskim skupinama i sve je veći broj osoba koje smatraju da su intolerantne na gluten.

Objavljeno 25. srpnja 2016.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme

http://oblizeki.com/iva-soldo-iz-belisca-blagdani-bez-glutena-ali-s-cokoladom-16201

http://oblizeki.com/pita-od-jabuka-%E2%80%93-od-starinske-do-bezglutenske-11836

http://oblizeki.com/pik-sunka-u-piti-sa-spinatom-a-pik-mortadela-u-salati-14716

http://oblizeki.com/umjereno-s-pivom-povoljno-za-srca-18516

http://oblizeki.com/pivo-u-kulinarstvu-osobito-vrijedne-pivske-marinade-16492

http://oblizeki.com/desert-s-cudesnom-pjenicom-od-piva-uz-%E2%80%93-pivo-15310

http://oblizeki.com/pecenke-iz-pivane-umjesto-purice-prepelice-a-odojak-s-%E2%80%93-pivom-16501

http://oblizeki.com/iza-prigodne-etikete-blagoslov-bozicnoga-piva-vec-26-put-16465

http://oblizeki.com/zlahtno-vrbnicko-sampanjsko-pivo-16590

http://oblizeki.com/svako-pivo-ima-svoju-pricu-svojeg-pilca-i-svoje-jelo-2234

http://oblizeki.com/s-pivom-u-%E2%80%93-tanjur-15604

http://oblizeki.com/hajdmo-na-pivo-u-%E2%80%93-muzej-7381

http://oblizeki.com/pivce-za-zivce-%E2%80%93-toplo-i-s-tanjura-s-centra-a-ispred-televizora-7427

http://oblizeki.com/iva-pehar-pobjedica-hrvatskoga-masterchefa-2015-fino-kuha-s-pivom-15334

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

  1. marija# 31.07.2016. u 11:58

    Dobar dan! Žalosti me vaš članak o pivu i glutenu!
    Pročitala sam i ja članak o pivu od cijenjene doktorice i jako sam se razočarala što je i nju reklama i industrija potkupila, a vi sad to prenosite!

    Zar su i vas proizvođači piva dobro potkupili i gdje je tu struka, moral, zdravlje , zar su novci važniji od poštovanja i moralnosti bar prema sebi!

    Hvala vam!

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.