Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Odjeci 27. prosinac 2012.

Pita od mesa “Carmen” – nezaboravna uspomena na Carmen, još jednom

Sarajka gospođa M.S.B. uz blagdanske čestitike napisala mi je i zanimljivo pismo. Uvodno nesmijem propustiti spomenuti kako sam 23. siječnja 2012. na Oblizekima objavila recepturu za meni najdražu pitu od mesa i priču o Carmen Išek-Skopal, kojoj sam je posvetila, a od koje sam recept davno i dobila.

I 23. listopada 2012. javila mi se gospođa Arijana Gierl iz Birminghama, kojoj je prijateljica skrenula pozor na pitu i na našu Karmen, koja je njoj bila kao druga mama. Zamolila je da ispravim podatak, jer je Karmen rođenjem Vinkovčanka, a inače ponosna Brčanka. U Brčkome je i živjela do rata te da njena mama Lukrecija od 1990 živi u Sarajevu. Posebno me, dodala je, nasmijao Carmenin čuveni “Dobar tekić, narode”. G. Arijana je napisala i kako sam joj uljepšala dan i sjećanja na našu Karmen. A ja sam morala to dodati u post scriptum teksta dodajući: Draga gospođo Arijana, i Vi ste meni uljepšali dan sjećanjima i motivom da to što pišem ima smisla dok ima i čitatelja.

I sada poslije nekoliko mjeseci, na Božić 2012., stiže mi e-pismo iz Sarajeva. Gospođa M. i gospođa Lukrecija Grossi, kojoj je posvetila prijevod pjesme, dakle majka Karmen-Išek Skopal, po kojoj sam nazvala pitu od mesa na Oblizekima. Druže se, iz različitih su dijelova Sarajeva, pa moli da je spojim i s Arijanom Gierl, obiteljskom prijateljicom, ne bi li učinila veliku sreću Lukreciji i o blagdanima ih spojila putem Skypea.

Pita od mesa s minerlanom vodom ili sodali burek pripravan za kušanje (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Pita od mesa s mineralnom vodom ili sodali burek pripravan za kušanje (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Pomislila sam kako je svijet doista malen i istoga časa e-pismo iz Sarajeva proslijedila u London. Na žalost, g. Arijana je izbivala izvan Londona, pa će se javiti u Sarajevo poslije blagdana. Ali nikad nije kasno. Nadam se da će se obradovati barem koliko se na ovu našu božićnu priču obradovala moja prijateljica (i suradnica i prijateljica Oblizeka!) Ivanka Biluš, inače prijateljica i Carmenine majke g. Lukrecije Grossi. Zahvaljujući Ivanki u Podravkinu zagrebačkome gastrocentru koji je godinama vodila, i upoznala sam Carmen i njezinu pitu, kada ih je rat otjerao u izbjeglištvo.

Ali, to nije sve. Gospođa M. – s kojom, koje li slučajnosti, dijelim i jedan zagrebački fakultet, a po drugome i zvanje – otkrila mi je, radi istinitosti, kako reče, pa ja radi toga dalje i prenosim, da je recept za pitu od mesa koju sam nazvala “Carmen” u čast Carmen, identičan receptu koji je ona dobila od svoje prijateljice iz Istanbula gospođe Z. A. Zvala ga je, dopisuje g. M., Sodali burek, tj. burek sa kiselom vodom, kako bismo mi to preveli. To je, dodaje, očigledno turski recept za naš bosanski burek. Dakle, može imati više imena. Slažem se, a šteta što ovu priču nismo imali prije petnaestak godina kada smo za Vegetine Male tajne velikih majstora kuhinje u Istanbulu istraživali i burek odnosno pite te tursku kuhinju uopće.

Za raskošan obrok (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Za raskošan obrok (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Čudesni su putevi gospodnji, pa i putevi jela i receptura, zar ne? Što bi na sve to rekao Sulejman Veličanstveni? Ukratko da znate, imam poziv u Sarajevo, na burek. Naša bi se Carmen svemu tome jako veselila. A ako još niste, pitu od mesa “Carmen” svakako kušajte.

Objavljeno 27. prosinca 2012., izmijenjeno 5. svibnja 2013.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. […] Na sam Božić 2012. a želeći uspostaviti kontakt s gospođom Arijanom Gierl, javila mi se Sarajka gospođa Melika Salihbeg Bosnawi i pripremila mi tako zanimljiv doživljaj da sam ga morala podijeliti i s čitateljima te nam napisala i novi tekst; Pita od mesa “Carmen” – nezaboravna uspomena na Carmen još jednom. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.