Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje 23. travanj 2011.

Pisanci obojeni lukovinom – prirodni, najljepši i najjednostavniji

Snimio Miljenko Brezak / Acumen

Snimio Miljenko Brezak / Acumen

Ponesu čovjeka vrlo jeftini pa i, kupite li primjerice neke dnevne novine, i besplatni svekojake pastelne boje, preslikači s kojekakvim konzumerističkim motivima, olovke za crtanje i koješta da napiše jaja.

Pitajući kako najjednostavnije, aakako, ambiciozniji će ih iscrtati tradicionalno voskom u čak tri, ponajbolje prirodne biljne boje, kao u Podravini, ili pengati, kao u Dubrovniku.

S velikom dozom podsmjeha tvrdim da je must have ovoga Uskrsa pisanica obojena lukovinom i ukrašena različitim listovima. A to, vjerujte meni koja sam poprilično nepraktična – u što mi pak stvarno povjerujte na riječ! – može stvarno napraviti svatko.

Potrebno: jaja i lukovina (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Potrebno: jaja i lukovina (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Posebice će cijeli posao biti zanimljiv djeci: od branja listova kojih ima i na selu i u gradu do prikupljanja lukovine, umatanja jaja s “ukrasima”, mazanja… Preporuka: bilo bi dobro da jaja prethodno skuhate, iako se neće dogoditi ništa strašno ako se koje slučajno i razbije. Nije li, uostalom, Uskrs i obiteljski blagdan, a k tome i proljetni, kada se zajedno izlazi na tovoreno, u prirodu?

Jaje pripravno za lukovinu (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Jaje pripravno za lukovinu (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ne, nisam naspremala toliko lukovine – jer smo odavno prešli na mladi proljetni luk a tko bi o Uskrsu mislio zimi – nego sam je za po pet kuna našla kod kumice na trešnjevačkom placu i to i žute i ljubičaste.

U odvojene lonce – upotrijebili smo Zepterove, pa sa stijenki nismo morali ribati boju – stavili smo lukovinu dodavši malo octa te uronili jaja – nemojte izravno ih hladnjaka, jer bi vam mogla puknuti – da se jednostavno skuhaju na tvrdo, dakle oko 10 minuta. Na kraju smo ih «prebrisali» s malo sušene slanine kako bi bila sjajna.

Kuhanjem će lukovina potamniti (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Kuhanjem će lukovina potamniti (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Kuhanje i bojenje (Snimio Miljenko brezak / Acumen)

Kuhanje i bojenje (Snimio Miljenko brezak / Acumen)

Prethodno smo, dakako, odabrali ujednačena jaja, čiste bijele i smećkaste ljuske. K tome i stvarno domaća iz kokošinjca prijateljičine mame.

Iako preporučuju gazu, čarapu i ne znam ni ja što sve, mi smo ih uvili u (čiste!) rasparene tanke ženske dokoljenke odnosno sokne.

To se zove reciklaža! To se zove samoodrživot! To je praktičnost i štednja u krizi.

A ne bi bile ljepše ni da smo ih ne znam koliko platili. A i gdje bismo takve kupili?

Uspjeh u što više različitih, ne prevelikih listova

Kuhanje i bojenje (Snimio Miljenko brezak / Acumen)

Kuhanje i bojenje (Snimio Miljenko brezak / Acumen)

Da ih radimo ponovno, vjerojatno bismo ih skuhali prije te ih u lukovini držali različito kako bi bila u različitim nijansama, a posvetili bismo više vremena i potrazi za lijepim, ni prevelikim ni premalim listovima. Osobito su lijepi listovi peršina, celera, žabljaka, jezičeca

Sretan Uskrs i tucanje pisancima!

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.