Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kuharska početnica 17. rujan 2020.

Pire krumpir, najobičniji, sam ili poticaj za krasne kreacije

Pire prema dobrom starom Klaiću pretječe od francuskoga purée, što znači kaša (obično od krumpira, kestena, jabuka itd. Larousse Gastronomiqu poziva se na kremasto jelo bilo od kuhanoga ili sirovih namirnica, koje nastaje gnječenjem (ručna drvena ili metalna gnječilica odnosno šiba, aparat za tiskanje čvaraka …), mikserom ili blendanjem. Dalje se od usitnjene kaše mogu pripremati paštete, juhe (u nas osobito omiljena od gljiva i buče), umaci, dresinzi, moussevi, soufflei…

Najobičniji pire krumpir, bez dodataka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kao sirovinu za pire nabrajaju povrće od srca artičoke, šparoga, patlidžana, tikve, tikvice, špinata, graška, leće, češnjaka, graha i dakako krumpira, ili od mesa i ribe, primjerice lososa. Prva hrana djeci je također pire, osobito voćni, gnječena banane, kuhana jabuka i različite voćne te povrtne mješavine. Neki se pire jede hladan, a neki topao.

Gnječenje krumpira za pire (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U nas je bez premca najpopularniji običan pire od krumpira, koji u nas zovu i pjenicom, temfanim ili (z)dru(d)zganim. Može se nabaviti i u instantu. Instantni i ostatak pirea od krumpira može se dalje preraditi u tijesto od krumpira umiješena s jajetom i brašnom koja se mogu kuhati (valjušci, njoki, šufnudli, kroketi…) ili oblikovan u pljacke ili u valjuške peku u dubokoj masnoći ili na vrućem zraku, kao što se peku cvjetići od krumpir pirea istisnuti dresir-vrećicom. Može se također obogatiti dodacima kako za okus (mlijeko, maslac, vrhnje slatko ili kiselo, ribani ili topivi sir, češnjak…) ili boju (za zelenu grašak, špinat, kopriva…, za narančastu mrkva, leća, za ružičastu cikla, za žutu šafran…) ili ukras (narezani svježi vlasac, peršin…).

Jedan od kućnih klasika: pire krumpir, umak od špinata i faširanci (Fotografija Rober Belošević)

Koliko bio jednostavno jelo, obično poslužen kao prilog uz meso, pohano ili u umaku, ćufte, sarmu i slično, pire krumpir izazov je kako pripremiti ukusniji i bolji pire. Na internetu se čak moguća naći male škole kuhanja najfinijega ili najkremastijega krumpira u tir, pet, sedam ili više koraka. Treba li krumpir kuhati oguljen ili ljusci? U ljusci se sačuva više vitamina, ali oguljen, tvrde, bude kremastiji.

Također jedan od kućnih klasika: ćufti u umaku s pire krumpirom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Po mojemu, najvažniji je da bude sipak, brašnast, valja ga dobro skuhati, izraditi i odabrati prave dodatke u pravim količinama. Najvažnije je da pripremite najbolje onakav kakav volite vi ili oni za koje ga pripremate: tvrđi ili tekući, sladak ili kiseliji… Te da ga lijepo poslužite u toploj posudi. Trenutačno je u restoranima pire krumpir totalno out, ali je zato to više doma kao i uvijek in. Kako volim osjetiti konzistenciju namirnica od kojih je jelo načinjeno, priznajem na kraju da mi je pire krumpir draži od svih pirea.

Ugostitelji koji još poslužuju pire krumpir najčešće to čine podcjenjivački, simbolično, nemaštovito (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 17. rujna 2020.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.