Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 3. listopad 2018.

Pileći file, obično bijelo meso sa sjemenkama – otkriće

Mnogima je nekad cijenjen file, čisto, nemasno meso, dozlaboga dosadno jelo. Ovisi o tome kako se pripremi, čak i najsvakodnevnije, najobičnije, najdosadnije bijelo meso, pileća ili pureća prsa recimo, postaje i ukusno i plemenito. Dovoljno je tek nešto mašte i truda. Čak vam nije nužno ni mnogo iskustva!

Naveo me na tu pomisao pileći file sa sjemenkama kakav sam kušala u Majsecovu mlinu i kako ga priprema chef Marko Živaljić. Sjemenkama mnogi oplemenjuju i salate i druga jela koja poslužuju uz meso, a ovo je – baš fino. Po želji i ukusu možete dodati i začine koje volite. Chef Marko priprema začinsku sol od soli, papra i vrlo malo vegete i obično time začini meso. Računa po osobi odnosno po porciji 200-250 g mesa ili meso narezano na odreske ili medaljone odnosno komade po 50-60 g.

Bijela piletina poscvala u mješavini sjemenki (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Bijela piletina procvala je u mješavini sjemenki (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sjemenke možete odabrati sami. Mnogi u njima očitavaju zdravstvene prednosti, pa se i tu opismenite. Često se, recimo, rabi sezam, a chef Marko je zato što ga priprema u Zagorju, upotrijebio kombinaciju lana, suncokreta i buče. Sam priprema i mješavinu tako da pomiješa sjemenke u željenu omjeru i samo ih malo usitni.

Na roštilju ili u zagrijanoj tavi bez puno masnoće poprži komade mesa umočene u mješavinu zrnja i peče s jedne strane 3-4 min, a s druge 2-3 min. Tek potom začini solju i paprom. Poslužuje s povrtnim popečcima i orzotom s povrćem te salatama. 

Objavljeno 3. listopada 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/sareni-ljetni-orzoto-ili-jecmena-kasa-s-povrcem-kao-glavno-jelo-ili-kao-prilog-22688

http://oblizeki.com/popecki-od-svjezeg-povrca-fantasticni-22597

http://oblizeki.com/vrganji-u-krem-i-zagorskoj-juhi-chefa-marka-zivaljica-22582

Njezino veličanstvo buča, bučino ulje, bučine koštice

Bučino ulje i bučine koštice pridonose zdravlju. Kako, koliko?

Bučine koštice zdravije od drugih grickalica, čak i kao – bombončići

Bučine koštice u Babičinim kolačima – poslastica i zdravlje

Namaz od bučinih koštica i sukanci u umaku od bučinih koštica s moslavačkoga stola Kezeleovih

Fantastična zimnica od buče, bučina ulja i bučinih koštica iz smočnice chefa Roberta Slezaka

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.