Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 6. srpanj 2016.

Pijetao u vinu sprhnuo u kotlovinski šešir kod rudnika sv. Barbare

barbara_01naslovnaUmjesto kotlovine pokušajte pripremiti neko od jela koje vam predstavljam s 2. Gastrovinskih susreta na 32. Rudarskoj greblici u Rudama 3. srpnja 2016. Sedam se ekipa natjecalo u pripremi jeka iz kotlovinskoga šešira, ali ne kotlovina nego neka od atipičnih, koja i vama mogu poslužiti kao dobre ideje za kuhanje na otvorenom za dobro društvo kojem je važno druženje i uz vatru i uz stol, sa što više kuhara i što više jelaca. Svatko mora pridonijeti! Barem oguliti krumpir ili mrkvicu…

Ako još niste bili, preporučujem da svakako, čim uzmognete, obiđete rudnik Sv. Barbare u Rudama, selu kraj Samobora, danas sa 1100 stanovnika, DVD-om, KUD-om Oštrc i RK Rudar koji upravo ulazi u prvu ligu. Nekad, tvrde, već od trećega stoljeća, s važnim, osobito u 16. i 17. stoljeću s najaktivnijim rudnikom željezne i bakrene rudače, gipsa… Jedino su Šveđani imaki izdašnije rudnike. Navodno je i kvarnerski Bakar nazvan tako jer je bio luka odakle je isplovljavala rudača iz Ruda i to sve do Venecije, gdje je navodno od nje načinjen i krov katedrale sv. Marka.

Malo rudarska greblica, malo fileki, malo jela iz šešira

Ekipa KUD-a Oštrc nad svjojim kotlovinskim šeširom (Fotografija Miljenko Brezak)

Ekipa KUD-a Oštrc nad svojim kotlovinskim šeširom (Fotografija Miljenko Brezak)

Bilo je povremeno aktivno i 19 okana, a u najaktivnija vremena tu je radilo 297 rudara. Rudnik je napušten kao nedovoljno isplativ za eksploataciju 1860. godine, djelomice ponovno u 21. stoljeću obnovljen zahvaljujući velikom trudu volontera članova KUD-a Oštrc i financijskoj potpori EU. Dosad se može obilaziti 340 metara, a planiraju urediti još 400 metara, kad skupe za to potrebnih 600.000 eura. Sad je i rudnik na poučnoj stazi s, primjerice, Subanovim vrtom. Sjajno za šetnju! Sretno i vama! Nama je baš bilo. I, da, nismo susreli ni jednoga bergmana. Meni je svejedno ljepši i od popularne poljske Wieliczke!

Božica Brkan kao rudarica, izlet u okna prije kušanja jela (Fotografija Miljenko Brezak)

Božica Brkan kao rudarica, izlet u okna prije kušanja jela (Fotografija Miljenko Brezak)

U nedjelju je rudarski rudnik poslužio i kao frižider za hlađenje pijáče, što više alkohola, to dublje u oknu. No, iz vremena rudarenja u Rudama još žive, ne samo na kipu zaštitinice sv. Barbare u oknu, brojna rudarska njemačka prezimena te njihov rudarski gablec, sve slavnija rudarska greblica.

Zoran Djumić i njegova družina

Uzorno poslužena rudarska greblica ekipe Cura na zadatku (Fotografija Miljenko Brezak)

Uzorno poslužena rudarska greblica ekipe Cura na zadatku (Fotografija Miljenko Brezak)

Danas i zaštićena kao hrvatska nematerijalna baština, rudarska greblica u pripremi je za zaštitu zemljopisnoga podrijetla EU, a osim doma, peku je primjerice i u pekarnici Andreasa Nikla. Već 32. put prošloga su vikenda organizirali i ocjenjivanje, a najbolju među 18 greblica nadjevenu sirom i zelenjem ispekla je Ana Vlašić iz Podvrha odnosno njezina majka Rudarica. No, ne manje ukusne bile su i greblice, također s pupkom, ali minigreblice, koje su pekle ekipe koje su se, pravo pred rudarskim oknom, natjecale na već drugim Gastrovinskim susretima. Prošle su se godine ogledali u pripremi samoborske kotlovine, a ove u pripremi drugih jela u kotlovinskome šeširu. Sve samo ne kotlovine!

Na kipu zaštitnice rudara sv. Barbare, po kojoj se rudnik i zove, upisana su rudarska prezimena (Fotografija Božica Brkan)

Na kipu zaštitnice rudara sv. Barbare, po kojoj se rudnik i zove, upisana su rudarska prezimena (Fotografija Božica Brkan)

Štoviše, ideja Zorana Djumića, zaljubljenika u svoj kraj i u gastronomiju i druženje uza stol, puna je i turističkih potencijala. Želim Rudarima da im uspije, ponajprije i posebice začetniku svega KUD-u Oštrc, od volonterskih napokon prerasti i u poduzetnički posao. Važan kao sponzor, ali još više također kao idejni pokretač, sam je gospodin Zoran, koji je prije natjecanja, za one koji prije ogladne, skuhao kotlić fileka i to na madridski, sa svinjskim nožicama, suhim mesom i šarf kobasicama.

Uživao čak i ocjenjivački sud

Ne može se kuhati čobanac, a da Slavonci oko njega ne zapjevaju (Fotografija Miljenko Brezak)

Ne može se kuhati čobanac, a da Slavonci oko njega ne zapjevaju (Fotografija Miljenko Brezak)

Natjecalo se sedam ekipa i svaka je imala svoju zamisao kako bi se moglo proširiti korištenje kotlovinskoga šešira i uopće da dade vlastito viđenje kuhanja na otvorenome: na dvorištu, u trsju ili voćnjaku, a svakako pred rudnikom u Rudama. Neki su pripremali jela u kojima su se već izviještili, a neki su se prvi put okušali u recepturi koju su pronašli u nekoj kuharici, na internetu, čuli od prijatelja ili negdje kušali jelo.

Najbolja minigreblica od mini kuharice Mije iz ekipe Rudexa (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Najbolja minigreblica od minikuharice Mije iz ekipe Rudexa (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci su im bili vrlo različiti, obično i vrlo tajnoviti (!?), nikako tu nije ono manje je više, na soli uopće (s izuzecima!) nisu štedjeli (valjda da jela budu žednija), a kulinarski postupci (ne uvijek najuspješniji) također su bili vrlo različiti… Ali ne sjećam se kad sam bila igdje gdje su toliko uživali natjecatelji i ocjenjivači, a i publika. A ne mogu procijenili je li bilo zanimljivije samo natjecanje ili konačni rezultati.

Ocjenjivački sud vrlo koncentrirano kuša (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivački sud kuša vrlo koncentrirano (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki

 

Ne sjećam se da sam se kao član ikojega stručnog ocjenjivačkog suda za hranu toliko zabavila, zahvaljujući što natjecateljskim ekipama, a što kolegama ocjenjivačima Zoranu Djumiću zvanom Džuma, duhovnom ocu Gastrovinskih igara, Rudaru kao i Stjepanu Lehpameru te Dragi Kezeleu, mome Moslavcu i majstoru kotlovine i dobre hrane, a i zabave takaj. Da ne zaboravim, ocjenjivali smo okus i strukturu, opći dojam i, što se mene osobito dojmilo, naziv jela.

Druženje s kuhanjem

Moslavci: ekipa Moslavačkog stola s Moslavčanima iz ocjenjivačkoga suda Dragom Kezeleom i Božicom Brkan (Fotografija Miljenko Brezak)

Moslavci: ekipa Moslavačkog stola i iz ocjenjivačkoga suda Drago Kezele i Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak)

Uz to, kao rijetko gdje, kuhari i kuharice međusobno su posuđivali, ako je kome što uzmanjkalo, odmjeravali je li bolje u jelo dodati ovo ili ono vino, ovaj ili onaj začin, kušali što su skuhali i glasno, baš zezantski procjenjivali domete međusobno glasno navijajući za svoje, a i za druge, pogotovo ako su stalna konkurencija, kao ekipe Tomaša i Stare ciglane i međusobno bračno vezane. Na kraju, valja reći, najuspješnijima su se pokazali u zajedničko kuhanje i u sve što uz to ide očito uhodani ekipa Tomaš, nazvana prema mjestu druženja u trsju koja sebe zove i Ludim geodetima, po profesiji koju im je odredilo i zajedničko druženje od faksa.

Rudarski wok sv. Rok

Ekipa Rudex (Mihael Lehpamer, Franka Štengl, Goran Štengl, Marko Lehpamer, Mia Lehpamer)

Nevakidašnja ideja iz kotlovinskog šešira (Fotografija Miljenko Brezak)

Nesvakidašnja wok-ideja iz kotlovinskog šešira (Fotografija Božica Brkan)

Rudari, dvojica brace te otac i kći, u čast gospodina Zorana Djunića, koji radi na Dalekom istoku, kreirali su neobično i zanimljivo istočnjačko jelo od puretine u slatko-kiselom umaku od domaćega pekmeza od rudarskih divljih jagoda, koji je pripremila Mihaelova supruga Marijana Lehpamer, s bijelim i smeđim šampinjonima, she-takeama te svježim rudarskim lisičicama s mnoštvom različitoga, na istočnjački narezana povrća – mrkve, mladoga kukuruza, cvjetače, brokule, crvene, zelene i žute paprika, bambusa, klica mungo graha itd.

Spoj Dalekog istoka i rudarskih lisičica, vrganja i šumskih jagoda i(Fotografija Miljenko Brezak)

Spoj Dalekog istoka i rudarskih lisičica, vrganja i šumskih jagoda i(Fotografija Božica Brkan)

Meso narezano na rezance dva je sata odležalo u marinadi od soja-sosa i aceta balsamica, a zatim se sve peklo u kotlovinskom šeširu u ulju za wok odvojeno kao što se inače peče u woku i na kraju su sve spojili te dodali rižine rezance. Kako je dio članova ocjenjivačkoga suda rudario, potrajalo je, pa su se rezanci malo previše raskuhali. Ali, jelo je bilo prilično ukusno i izbalansirano i lijepo je izgledalo. Začinjeno je bilo kurkumom, mladim lukom, naribanim svježim džumbirom, tabascom, češnjakom, sušenim bosiljkom… valja reći da nije nedostajalo ni štapića za jelo te kako je Ekipa Rudexa ispekla najbolje ocijenjenu rudarsku greblicu, finu tanku, nadjevenu sirom.

Proljetni pileći paprikaš s krumpirom

Jednostavno, a krasno jelo (Fotografija Miljenko Brezak)

Jednostavno, a krasno jelo (Fotografija Božica Brkan)

Ekipa Moslavački stol (Dobrila Kezele, Drago Dokmanić i Dražen Cerjanec)

Majstorica Dobrila Kezele tumaći ocjenjivačkome sudu predvođenom njezinim suprugo Dragpm Kezeleom da se odličnom jelu soli uvijek može dodati (Fotografija Miljenko Brezak)

Majstorica Dobrila Kezele tumaći ocjenjivačkome sudu predvođenom njezinim suprugom Dragom Kezeleom da se odličnom jelu soli uvijek može dodati (Fotografija Miljenko Brezak)

Narezanu mladu piletinu, najbolje domećega piceka, popržite na luku, pa dodajte crvene paprike i dinstajte. Kad je napola gotovo dodajte krumpi narezan na veće krišek i nastavite kuhari, pa na kraju dodajte češnjak, papar, peršinov list. Jelo je bilo ukusno, tek mu je nedostajalo malčić soli. Moslavci su ispekli i rudarsku greblicu, koja je bila odmah iza pobjedničke, Rudexove.

Rudarski buncek s gljivama

Preporučujem da isprobate (Fotografija Miljenko Brezak)

Preporučujem da isprobate (Fotografija Božica Brkan)

Ekipa Cure na zadatku (Ana Geušić, Ivana Fresl, Sanda Guliš, Ivanka Štajnhler, Milan Geušić)

Izuzetno talentirana i šarmantna ekipa (Fotografija Miljenko Brezak)

Izuzetno talentirana i šarmantna ekipa (Fotografija Božica Brkan)

Sirove svinjske bunceke razrezale su na četvero, ososlite i opekle na svinjskoj masti. Kad su se zažarili dodali su sjeknani luk, narezani suhi špek i crvenu paprika i onda dinstali. Recept navodno potječe iz nekog časopisa iz 1996. Vrlo borbene i vješte, Cure na zadatku, Rudaríce, ispekle su okusom dobru rudarksu greblicu s nadjevom od sira i oraha, ali se, nažalost, zbog nestanka struje, nije do kraja ispekla.

Slavonski čobanac

Slavonski, ljuti (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Slavonski, ljuti (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ekipa Slavonci (Josip Vukoja, Petar Špoljar i drugi)

Uz tamburaše KUD Slavonija iz Soljana, kao osnovnim sastojkom i začinom, otprilike četiri i pol sata kuhali su čobanac od tri-četiri vrste mesa: svinjetine, govedine, piletine i divljači s lukom, slatkom i ljutom crvenom paprikom, soli i paprom. Usput se, dok se čekalo, mezio kulen, divenica i dimljena slanina, a pila viljamovka, koju je Drago Kezele opisao da je takvu, nikad bolju, ispeći mogu samo Slovenci. I, eto, Slavonci! Za kuhare blag, za nas poprilično ljut, čobanac je, kako reče jedan od ocjenivača, vukao malo na fiš. Jelci su bili oduševljeni.

Kraljevski teleći ragu

Za kraljeve, a mogao bi biti i za rudare (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Za kraljeve, a mogao bi biti i za rudare (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ekipa KUD-a Oštrc (Jasna Štengl, Roman Planinčić, Hrvoje Planinčić, Željko Kupres, Dražen Tomašković)

Ideja odlična, recept Barbierijev, ali se u izvedbi nešto izrodilo ili s mesom (presuho, možda neki drugi dio teleće anatomije?) ili preprženim lukom. Nisu pomogli ni začini, uz uobičajene, i majčina dušica i ružmarin. Zbunjivalo je jedino poširano jaje posluženo na poprženom kruhu uz tanjur s kraljevskim telećim raguom. Ni njihova se rudarska greblica s nadjevom od sira nije uspjela do kraja ispeći, jer je također bila nešto deblja.

Kokot u vinu / coq au vin

Fino (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Fino (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)


Ekipa Tomaš alias Ludi geodeti (Slavko Husnjak, Marko Sokolić, Nenad Troje, Vladimir Sulimanović, Ivan Robinič, Ranko Kramarić)

Pobjednici ekipe Tomaš drugoga imena Ludi geodeti poslije proglašenja (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pobjednici ekipa Tomaš drugoga imena Ludi geodeti poslije proglašenja i nad gotovo praznim šeširom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Slavno jelo francuske kuhinje coq au vin ugnijezdilo se i u rudarsku kuhinju. Najprije smo raspravili radi li se o kopunu ili o pijevcu, pa se pokazalo da su čak tri pijevca od po dva i pol kilograma doletjela s OPG-a Demerac iz Rače, nisu bili sigurni Stare ili Nove, iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Da su trčali po dvorištu, bilo je jasno kad su nam, izuzetno ukusni i posluženi s palentom, stigli na tanjur: još tvrdi, da su se nakon dugih sati dinstali još barem pola sata… Opijali su ga babićem, sa nekih litru i pol, a od začina smo uočili i majčinu dušicu. Dodali su i šampinjone, ali su u žaru pripreme jela i natjecateljskom uzbuđenju zaboravili na kraju dodati i kisele kapulice, radi svježine. Da nisu rekli, tko bi ih se uopće sjetio? Ekipa je imala sjajan performans s aktualnom crotemom, mitom za ocjenjivački sud. Sto fiktivnih eura samo poboljšalo dojam triju pijetlova!

Rudarski vepar

Poslužen sa štrucom od kruha (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Poslužen sa štrucom od kruha (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Stara ciglana (Željko Tusić lovac i chef, Vesna Tusić, Gordana Sokolić, Mirjana Troje, Nina Sulimanović, Verica Kramarić, Nada Husnjak)

Dugogodišnji prijatelji, supružnici i konkurenti: ekipe Tomaš i Stara ciglana (fotografija Miljenko Brezak / oblizeki)

Dugogodišnji prijatelji, supružnici i konkurenti: ekipe Tomaš i Stara ciglana (fotografija Miljenko Brezak / oblizeki)

Ekipu su, ako sam dobro shvatila, nazvali po još fakultetskoj birtiji – dio su građevinari, a dio geodeti – a jelo po glavnome sastojku, kojega je odabrao glavni chef i lovac Željko Tusić. Pripremio je za veprov but – ne sumnjajte, provjerena podrijetla, nije iz krivolova nego iz ulova Lovačkoga društva Maglenča – kuhanu marinadu s frankovkom te korijenom mrkvice, celera, peršina, lukom i češnjakom. Pošto je vepar odležao dva sata u hladnoj marinadi, po našem potpuno nepotrebno, dostajalo bi povrće, uvaljali su ga u brašno i popržili na masnoći (?!) te potom lagano kuhali u marinadi. Poslužili su ga s ponešto suvišnom roladom od kruha. Usput: znate li kako se zove tronogi vepar? Nepar! Tome su me ondje naučili.

Objavljeno 6. srpnja 2016.
Preporučujem na Oblizekim srodne teme
:

http://oblizeki.com/fileki-na-madridski-ili-sa-svinjskim-nogicama-i-cesnjovkama-18412

http://oblizeki.com/i-kotlovina-slavila-rudarsku-greblicu-15375

http://oblizeki.com/kotlovinski-sesir-poziva-na-selski-turizam-kezele-17564

http://oblizeki.com/na-trecem-kotlovina-showu-u-jatrebarskom-na-tronu-kotlovina-vinskih-kraljica-2908

Kokoš Hrvatica iz zagorskoga trnaca – raritetna, inspirativna i ukusna

http://oblizeki.com/samobor-je-gostoljubiva-i-ukusna-varos-12244

http://oblizeki.com/samoborski-najpoznatiji-hrvatski-kotlet-12277

http://oblizeki.com/zuta-mrkva-u-zlevanki-i-rudarskoj-greblici-freslovih-17451

http://oblizeki.com/rudari-krenuli-vrlo-ozbiljno-u-zastitu-svoje-rudarske-greblice-17747

http://oblizeki.com/tradicijska-jela-i-kolaci-vazni-za-kulturnu-bastinu-i-ekonomiju-15483

http://oblizeki.com/rudarska-greblica-%E2%80%93-pita-s-pupkom-15676

http://oblizeki.com/rudarska-greblica-%E2%80%93-30-put-15277

http://oblizeki.com/greblica-tenka-gibanica-rudarska-10841

http://oblizeki.com/copanjek-%E2%80%93-plesivicka-tenka-gibanica-od-svjezega-kravljeg-sira-i-zelenjaa-10743

http://oblizeki.com/loparka-ili-prigorska-perica-najbolja-medu-tenkim-gibanicama-842

http://oblizeki.com/plesivicka-vinska-cesta-%E2%80%93-raskosna-i-osebujna-vina-s-osuncanih-amfiteatara-6926

http://oblizeki.com/putica-i-ostale-zagorske-slane-slastice-za-uz-vino-10122

http://oblizeki.com/putica-za-vinske-svece-najbolje-ocijenjena-slastica-7-babicinih-kolaca-9678

http://oblizeki.com/vankusi-vanjkusi-jastuki-jastuci-%E2%80%93-nama-granicarima-moslavcima-ne-za-pod-glavu-nego-na-nepca-9068

http://oblizeki.com/ponaklici-ili-pociglanjki-%E2%80%93-kalnicki-strukli-ili-vankusi-nekad-peceni-nakle-na-tlu-krusne-peci-10686

http://oblizeki.com/torta-marija-dio-samoborskoga-slatkog-nokturna-13738

http://oblizeki.com/loparka-ili-prigorska-perica-najbolja-medu-tenkim-gibanicama-842

http://oblizeki.com/ptica-kormoran-obozava-ribu-a-restoran-kormoran-i-ribu-i-divljac-4608

http://oblizeki.com/gulas-pred-jutro-novogodisnje-svatovsko-momacko-lovacko-16604

http://oblizeki.com/zagorski-chef-2015-marko-futivic%CC%81-do-pobjede-glavnim-jelom-jaje-na-kokos-i-desertom-tko-je-smjestio-vjeverici-15916

Dalmatinski pečeni i kuhani kopuni u crikveničkoj Karoci

http://oblizeki.com/reprint-velike-gradanske-kuharice-zlatke-sudete-iz-1922-16105

http://oblizeki.com/renesansa-na-zelinskoj-vinskoj-cesti-cak-i-trpeza-%E2%80%93-renesansna-6778

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. […] Pijetao u vinu sprhnuo u kotlovinski šešir kod rudnika… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.