Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Novosti 5. studeni 2011.

Pierce Brosnan ili 007 štiti Zagrebački džem, krčke šurlice, orahnjaču, čokoladu s rogačem i Samoborsku salamu

Oho, pa više novinara na presicu vjerojatno ne bi došlo ni da joj prisustvuje Pierce Brosnan osobno, pomislila sam u petak 4. studenoga 2011. u Gold kinu u zagrebačkome Arena centru uoči premijerne projekcije TV-spota za Spar Premium kojem je taj 007 postao zaštitno lice.

Takvo (još!) zamamno svjetsko zvjezdano lice, koje se već uvelike vrti ne samo po našim televizijama, zaslužuje i posebno dizajnirana linija 70 domaćih i stranih ekskluzivnih proizvoda sa sloganom «najbolje za svaki dan», a izuzetno je važno da je od 70 takvih proizvoda čak 30 hrvatskih. Neke od njih na Olizekima i na Živi selu već sam i predstavila, a neke pratim otkad su se pojavili na tržištu, katkad i po dva desetljeća. Pa gdje ćeš prikladnije za slogan Oblizeka «zalogaj za svaki dan» negoli «najbolje za svaki dan»!?

S Tajlanda, Indije, Provanse, ali i iz Slavoije, Vrgorca, Istre, Brača…

Divovske kozice iz Tajlanda, basmati riža iz Indije, camargue crvena riža iz francuske Provanse, cantuccini iz Italije, čokolada Frey iz  Švicarske… internacionalni je dio linije Spar Premium. A hrvatski? Slavonski kulen, vrgorački pršut, samoborska salama, bračko maslinovo ulje, aceto balsamico, čips s plavim krumpirom, različite vrste riže, tjestenina od fuža i makaruna, spirala i širokih rezanaca do krčkih šurlica, kukuruzni kruh, orahnjača i makovnjača, cantuccini od badema, čokolade s rogačem, banširanim bademima, pinjolima…

Dragi Pierce, pomozi nam... (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Dragi Pierce, pomozi nam... (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Iz različitih hrvatskih regija, nerijetko i sa znakom Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta ili pak Eko, pripremljeni po tradicionalnim recepturama od izvrsnih, kontroliranih sirovina, u ograničenim serijama, a k tome – nadamo se da to nije slučaj samo u početku iako je filozofijom to udaljeno od Sparova šparnog programa – po najprihvatljivijim cijenama od svih trgovačkih centara. Kažu mi tako sami proizvođači, većina od njih zasad desetak. U startu je to ne jednome od njih označilo i bitno povećanje proizvodnje, a ja im želim i rast prodaje, jer taj posao im znači i 19 novih (Sparovih) snažnih prodajnih mjesta po Hrvatskoj. S dizajnom i promocijom kakve si sigurno ne bi mogli sami priuštiti. Dobar posao i proizvođačima i Sparu, a Sparu i čestitke na iskoraku, na ideji i hrabrosti da surađuje s manjim poduzetnicima.

Prvi čovjek Spara u Hrvatskoj Helmut Fenzl kaže:

Helmut Fenzel predstavlja Piercea Brosnana kao zaštitno lice Spar Premium (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Helmut Fenzel predstavlja Piercea Brosnana kao zaštitno lice Spar Premium (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Poslije Austrije i Slovenije prošle godine, ove smo godine s tom linijom Spar Premium nacionalnih proizvoda krenuli i u drugim zemljama, pa i u Hrvatskoj. Pripremamo to od veljače i imamo ambiciozna očekivanja, je proizvodi koje smo sada uvrstili u Spar Premium to i zaslužuju. Neke smo otkrili sami, a neke su nam, vjerujući u njih, ponudili proizvođači sami. Uvjereni smo da u Hrvatskoj ima još takvih proizvoda te proizvođače pozivamo da nam se i dalje javljaju, jer liniju kanimo i širiti.

Dokle, ovisi o njezinu proboju. Smijem li kao dugogodišnja pratiteljica ambicioznih malenih, često obiteljskih tvrtki poželjeti da se probiju i u druge zemlje gdje prodaje Spar? Mnogi od njih su toliko ustrajni, upravo tvrdoglavi da uspijevaju preživjeti sve nebuloze neuređenoga domaćega poslovanja i tržišta, ne jedan pokušaj da ih se nasilu i kao neravnopravne partnere okrupni, vodanje po sjamovima kao vlastiti trofej (prisjetimo se samo one «američke» Anuge!) i slično da zaslužuju istinski uspjeh bez fige v žepu i bez ostatka.

To prije što su pripravni uložiti i sebe i novac kako bi – rasli dalje. Tri je takva proizvođača predstavio Spar i uživo.

Mirjanini džemovi od čučerskih jabuka za dobar dan i za laku noć

Mirjana Strancarić još je jednom dokazala ekskluzivnost svojih jabučnih kreacija (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Mirjana Strancarić još je jednom dokazala ekskluzivnost svojih jabučnih kreacija (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Mirjana Strancarić iz zagrebačkoga SMID-a startala je 2002. godine pokrenula je obiteljski obrt kako bi preradila fine starinske jabuke iz staroga voćnjaka u Čučerju, zagrebačkom kvartu. Isprva samo u jabučni ocat, s međunarodnim priznanjima za kakvoću te poslije i u pekmez. Asortiman je otad proširila vrlo zanimljivim, tradicionalnim i autorskim proizvodima kakve može osmisliti vrlo maštovita i umješna prehrambena tehnologinja, a od 2006. ima i certifikat Eko.

U Spar Premium uvrstili su joj džem od jabuke s cimetom, koji sama naziva džemom za dobro jutro jer miriši na cimet i vaniliju, koji sami po sebi povoljno djeluju na živce i želudac, a k tome džem sadržava 80 posto starih sorta čučerskih i slavonskih jabuka i samo petinu (smeđega) šećera. Već vrlo popularan Zagrebački džem ili Božićna marmelada aromom podsjeća na starinske slastice štrudl od jabuka i na medenjake. U njemu su dva puta mljevene cijele jabuke s medom, grožđicama, cimetom, vanilijom, klinčićem i smeđim šećerom, ali bez konzervansa, aditiva, pojačivača okusa i želatine. Džem od jabuke i lavande, koji gospođa Mirjana opisuje spojem hrvatskoga sjevera i juga, zove još i namazom odnosno džemom za laku noć.

Dobra stara krema za jelačić-šnite inovirana u čokoladni mus s Mirjaninim džemom od jabuke s lavandom iz linije Spar Premium (Snimila Božica brkan / Acumen)

Dobra stara krema za Jelačić-šnite inovirana u čokoladni mus s Mirjaninim džemom od jabuke s lavandom iz linije Spar Premium (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Slastičarski majstor Haris Salčinović za predstavljanje u Arena centru pripremio je svoje čudesne slastice s Mirjaninim džemovima. Uplašio se  jer nemaju želatinu, pa se pribojavao da bi se ljupki krancli (dugmići) mogli opustiti. Ali dodaje, kako su džemovi s kojima se prvi put susreo, izuzetno lijepe arome – lavada je, tvrdi, druga dimenzija – pa ih je rabio kao zamjenu za voće. To su zapravo izvrsne voćne kašice, tumači. Umjesto da nariba dvije jabuke, kako stoji u recepturi, u tortu s makom umiješao je dvije staklenke zagrebačke marmelade, a tortu s jabukama nadjenuo je – jabučnim džemom. Pripremio je i čokoladni mousse:

Litru slatkoga vrhnja kuhao sam do 95 °C pa sam u njega umiksao kilogram mliječne čokolade. Drugi dan, ohlađenoga, sljubio sam s dvije staklenke marmelade. Još sam i keks umočio u marmeladu kako bih pojačao okus. Koristio sam džem od jabuke i lavande.

Udruženi u promociji: Igor i Matija Runtas iz Igomata s Marinom Karamatić Sopić iz agencije za odnose s javnošću Abrakadabra (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Udruženi u promociji: Igor i Matija Runtas iz Igomata s Marinom Karamatić Sopići i Elizabetom Penić iz agencije za odnose s javnošću Abrakadabra (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Višestoljetna Samoborska salama u drugoj generaciji Runtasovih

Već druga generacija obitelji Runtas, Igor i Matija, u Otruševcu kraj Bregane proizvodi Samoborsku salamu. Preuzevši štafetu koju je njihov otac Zdravko prije 17 godina svojom tvrtkom Igo-mat ambiciozno uzdigao kao prvi profesionalni proizvođač salame kojom se Samoborci nadmeću takoreći već stoljećima, a četvrt stoljeća i za prestižne zlatne šajbe na čuvenoj Samoborskoj salamijadi. Štoviše, iako jedini koji su samoborsku salamu proizvodili i kao županijsku robnu marku, uspjeli su održati izuzetno visoku kakvoću, proizvodeći je od najboljih komada svinjetine, buta i karea, te tvrde slanine. Po recepturi se začinjava paprom u zrnu, češnjakom, solju i mljevenim ljutim feferonima, samo s prirodnim konzervansima i bez emulgatora i antioksidansa. Dimi se bukovinom. Zato, računajući i na IPARD, Runtasovi planiraju ponovno proširenje proizvodnje te mali muzej koji će pričati priču o samoborskoj salami kojoj sami Samoborci himnično pjevaju kako je «vredna svetskih odličja». Svoj ukusan proizvod Igor Runtas preporučuje «narezan oštrim nožem pod kutem 45 stupnjeva na 1-2 mm, s blagim sirevima, primjerice irom s vrhnjem, te ili s laganim crnim ili suhim bijelim vinima.

I Mariolinine krčke šurlice za Jamesa Bonda

Boris Dujmović iz krčke Marioline ističe certifikate Izvorno hrvatsko i Hrvatsku kvalitetu kojim je ovjenčana njegova ručno proizvedena tjestenina, jedinstvena u nas. Za liniju Spar Premium rabe isključivo visokokvalitetnu stopostotnu durum krupicu. Pun okus prepoznaje se i u fužima, i u makarunima, i u širokim rezancima, i u spiralama i u šurlicama, tradicionalnima krčkim koje se pripremaju valjanjem tijesta oko igle kako bi poprimile naročit oblik koji ponajbolje upija i okuse krčkih specijaliteta žgvaceta, janjetine ili škampa. To, dakako, priziva najstrasnije vrbničku žlahtinu.

Sparov marketing na djelu: ponosna Sandra Kokorić u razgovoru i kušanju s novinarkama na predstavljanju nove ekskluzivne linije (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sparov marketing na djelu: ponosna Sandra Kokorić u razgovoru i kušanju s novinarkama na predstavljanju nove ekskluzivne linije (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Uvjerena sam da će linija Spar Premium za hrvatsku nacionalnu kuhinju, svijest o njoj i njezine nove okuse već u startu učiniti mnogo, više od proklamacija i akcija Ministarsta turizma sa 454 pobrojena navodno autohtona hrvatska jela. Nek joj u tome pomogne i onaj šarmantni zavodljivi gospodin iz 007!

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

9 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.