Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 31. kolovoz 2023.

Pereci i od kukuruznoga brašna, najbolji umočeni u vino

Čim se spomene perec, pomislite na pivo, zar ne? Kao što sam i ja, ali s misli na desert Nikoline Horvat Rabuzin s jednih davnih Kriških oblizeka. Možda i na münchenski Oktoberfest ili barem tamošnje pivnice. To slano pecivo uglavnom od bijeloga pšeničnog brašna, u nas nazvano prema njemačkome Brezel, die Bräzel, bilo svježe bilo trajno, čak suvenirsko, katkad sa slanim preljevom a katkad bez njega, tipično je za cijelu Srednju Europu, koliko okusom slanih štapića, još više tipičnim upletenim oblikom. A u nekim je krajevima, primjerice oko Stubice, tipično uskršnje pecivo vrtanj, vertań.

Zagorski kukuruzni pereci najbolji su umočeni ne u pivo, nego u – vino (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Nije onda čudo što i na ocjenjivanjima redovito nailazimo na tu slasticu različitih veličina, seljačkih i elegantnih, a ove godine na 15. Babičinim kolačima na čak tri. Predstavljam ih s veseljem, pogotovo jer su dva od tri s kukuruznom brašnom.

Slavekov perec (Ljubica Radovečki, Sv. Križ Začretje)

Slavekov perec (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

1 kg kukuruznoga brašna
1 kg glatkoga brašna
2 žlice masti
3 jaja
½ ili 12,5 dag margarina
malo soli

mlijeka po potrebi

Ljubica Radovečki s unucima (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Priprema

Poharajte, prelijte kukuruzno brašno vrućim mlijekom i ostavite da se ohladi. Dodati ostale sastojke te zamijesite tijesto i oblikjte perece. Pecite na 180°C oko 20 min.

Nije naodmet

Ove je perece najbolje jesti polako uz dobro vino, kako ih voli Slavek po kojem ih je Ljubica i nazvala.

Kuruzni pereci (Ljubica Šimec, Veliko Trgovišće)

Zagorski kukuruzni pereci (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

250 g kukuruznog brašna
125 g putra ili margarina
5 dl mlijeka
½ kocke svježega kvasca
1 dl mlijeka
1 žličica šećera
malo brašna
2 jaja
½ kg oštroga brašna
1 žlica soli
1 jaje za premaz

Ljubica Šimek sa svojim kukuruznim perecima (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Priprema

U zdjelu stavite kukuruzno brašno. Mlijeko ugrijte do vrenja, otopite u njemu putar i time popariti kukuruzno brašno stalno miješati da ne bude grudica. Ostavite smjesu da se ohladi. U ugrijano mlijeko izmrviti kvasac, dodajte šećer i brašno i ostaviti da se diže. U ohlađeno kukuruzno brašno (mlako) dodajte kvasac, jaja, sol i oštro brašno. Umijesite tijesto da bude mekano, da se ne lijepi za ruke. Ako treba, dodajte brašna. Od tijesta oblikujte valjke malo deblje od prsta, spojiti rubove i pritisnuti prstom. Složiti u posudu za pečenje obloženu papirom, premažite razmućenim žutanjkom i stavite peći na 200˚C 15 – 20 min.

Uskrsnji vrtanji (Valentina Bočkaj, Gornja Stubica)

Divni uskrsni vrtanji (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

6 jaja
½ l vode
1 kvas
25 dag čvaraka
1 dl masti
3 dl vrhnja
brašno po potrebi

Valentina Bočkaj sa svojim izložbenim stolom (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Priprema

Kvasac stavite da se digne, zatim u smjesu dodajte otopljenu mast s čvarcima, jaja, vrhnje, vodu i brašno. Po potrebi dodajte sol i papar. Stavite da se tijesto diže. Režite na komade i valjajte deblje prutiće, a krajeve stisnite jedan na drugi. Prije pečenja premazati žutanjkom.

Nije naodmet

Ove vrtanje nose u košarici sa šunkom i ostalom hranom na uskršnji blagoslov.

 

Objavljeno 31. kolovoza 2023.

                                                     

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.