Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 30. rujan 2015.

Pekmez od „zagorskih“ smokava

Uz kuću i u voćnjaku obitelji Martan iz Madžareva (Hrvatsko zagorje) raste nekoliko stabala smokava. Smokve je zasadio Kazimir Turković, otac Ane Martan, još sredinom tridesetih godina prošloga stoljeća. Smokve svake godine donose obilat plod, a plodovi zore tijekom čitavog ljeta pa sve do kasne jeseni, ovisno o vremenskim prilikama.

Kazimir Turković bio je voćar sretne ruke tj. svaka sadnica zasađena njegovom rukom uspjela bi izrasti i donijeti plod.

Kazimir je također održavao i staru tradiciju sadnje drveta odnosno voćke prilikom rođenja djece pa je tako u svoj voćnjak zasadio sedam voćaka za svu svoju djecu, sinove Milana i Kazimira te kćeri Dragicu, Nadu, Božicu, Maricu i Anu.

Rane svježe, kasne za pekmez

Dozrele, slasne (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Dozrele, slasne (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Prvi plodovi „zagorske“ smokve obično sazore u lipnju i nisu brojni, ali vrlo su lijepe žutozlatne boje, a posebno se ističu svojom veličinom. Susjedi i poznanici, ali i putnici koji zađu u Madžarevo ne skrivaju oduševljenje, ali i čuđenje ljepotom, veličinom i slatkoćom plodova „zagorske“ smokve.

Smokve sa šećerom začinjene kriškama limuna i vanilin šećerom (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Smokve sa šećerom začinjene kriškama limuna i vanilin šećerom (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

„Zagorske“ smokve iz Madžareva zamijetio je i poznati hrvatski glumac Adam Končić. Kao voditelj „Ljubeškoga sejma“ tradicijskih proizvoda prošle godine u Općini Ljubešćica nedaleko Varaždinskih Toplica na izložbenom je štandu Ane Martan Adam Končić uz domaći zmesni kruh, svježi kozji sir i peru kušao i „zagorske“ smokve. Adam Končić je nakon kušanja smokava kratko izjavio: „Zagorske smokve bolje su od dalmatinskih!“

Na sajmu u Ljubeščici (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Na sajmu u Ljubeščici (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Smokve su mogli kušati i u njihovu se kvalitetu ove godine uvjeriti i posjetitelji manifestacije „Kak se negda pri nami delale“ u Gotalovcu kod Budinščine gdje je smokve predstavila grofica Lujza u sklopu prezentacije projekta „Grofica Lujza“.

Narezane (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Narezane (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Rani plodovi „zagorske“ smokve konzumiraju se svježi, dok se plodovi dozreli ovih dana koriste za pripremu pekmeza. Pekmez se uglavnom daruje rođacima, prijateljima, suradnicima i znancima kao božićno-novogodišnji dar.

Pekmez od «zagorskih» smokava

Gotovo pečeni pekmez od smokava (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Gotovo pečeni pekmez od smokava (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Postupak pripreme pekmeza vrlo je jednostavan. Smokve dobro operite, očistite im peteljke te ih izrežite na polovice. Polovice smokava pomiješajte sa šećerom – na 1 kg smokava dodajte 250 g šećera – te mješavinu stavite kuhati. Kuhajte smokve sa šećerom tako dugo da se smokve  raspadnu u kašu. Za bolji okus pekmeza u mješavinu šećera i smokava možete dodati 1-2 do dvije narezane naranče te 1-2 vanilin šećera. U već gotovo kuhan pekmez možete dodati i malo domaće rakije ili 100 g tamne ili mliječne čokolade. Pekmez stavljajte u vruće staklenke. Staklenke s pekmezom zatim ugrijati u pećnici kako bi se na površini stvorila korica, a zatim ih zatvoritie poklopcima.

Dakako, nemate li “zagorskih”, upotrijebite druge smokve.

Pekmez pospremljen u bočice (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Pekmez pospremljen u bočice (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Objavljeno 30. rujna 2015.

Podsjećam na srodne teme na Oblizekima:


http://oblizeki.com/smokva-svjeza-ili-susena-ili-smokvenjak-hib-3270

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/slatke-kuglice-u-vise-boja-i-kao-slatki-blagdanski-dar-14102

http://oblizeki.com/magdini-zdigani-skrukli-15842

http://oblizeki.com/cetvrti-dan-pere-nagradeno-cak-deset-vrijednih-domacica-15232

http://oblizeki.com/slatki-cvibok-ane-martan-15811

http://oblizeki.com/janino-s-tikvama-na-stol-15546

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.