Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 26. studeni 2013.

Pečenica je bundava je turkinja je – odlična!

Za najnoviju u nizu emisiju Kajkavski osebušek Obiteljskoga radija Ivanić Grad, nazvanu prema mojoj knjizi kajkavskih pjesama Pevcov korak, kajkavski osebušek za eu (nedavno nagrađen Katarinom Patačić za najbolju knjigu objavljenu na kajkavskome u 2012. godini) za usputnu anketu prolaznika o tome znaju li što znači neka kajkavska riječ, odabrala sam riječ pečeníca. U Kajkavskoj čitanci Božice Brkan već sam je protumačila kao sortu žute slatke tikve. Jedna je to od dvije sorte udomaćene u nas u Moslavini, obično kažem na gastroradionicama uz Bučijadu, iako je danas bojom, okusom i mirisom bliskija globalnim butternut, muškatnoj i sličnim tikvama negoli starinskoj svinjskoj buči.

Prodaja na ivanićgradskoj Bučijadi: upute što s kojom bučom uživo (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prodaja na ivanićgradskoj Bučijadi: upute što s kojom bučom uživo (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zovu je, u Slavoniji primjerice, turkinjom, a u nas u Okešincu joj je pravo ime bilo bundava, dok su je u susjednome Obedišću, kako mi u pripremi za emisiju otkriva kolegica novinarka Višnja Canjek-Macan, zvali lubleníca. Podsjeća me to na šibensku zamjenu gdje dinju zovu lubenicom, a lubenicu pak četrunom. Moram reći  da i u kajkavskome, kao u štokavskome jednu vrstu kobasice također zovu pečeníca. Ime joj potječe od namjene, kao i tikvi. U štokavskome postoji i pečénica, kako, osim karea, zovu i odojak o Božiću u okolici Siska i Petrinje, u Slavoniji.

Pečenice uzgojene ekološki na imanju Zrno 2007. (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Pečenice uzgojene ekološki na imanju Zrno 2007. (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Mi imamo i pečénku, kako zovu ucjelo dobar komad pečena mesa ili cijelu životinju, obično perad, puricu, gusku ili patku. Zovu tako i pečénje, pečeno meso, meso od pečenke, različite vrste fino pečenoga mesa. Isti korijen, od peći i pečenja, imaju i pečeník, pečenjak – mladi kukuruz pečen ili za pečenje, usp. kuhaník, te
pečnák – opeka, cigla za gradnju peći, često ukrašena, pećnjak.

Prerezana (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Prerezana (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Pečenica odnosno bundava odnosno turkinja meni je najbolja tikva, buča. Jedino što joj zamjeram da se mora vrlo dugo peći: na 220 °C pekla sam je više od 100 min. Operete je, ako je slučajno blatna, zatim je prerežete popola i očistite joj koštice i konce. Zatim je narežete na lijepe kriške i rasporedite ih u protvan. Nekad bi to jednostavno poslagali u rolu špareta ili peći zidanice, pa nek se usput peče. Ionako se griju. A bila je to ili večera ili poslastica djeci, prema prilici, kako kad.

Očišćene kriške spremne za pečenje (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Očišćene kriške spremne za pečenje (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Možda da sam je ogulila? I narezala na kocke? Možete je koristiti kao pire, za tortu ili za kremšnitu, primjerice. Sirovu je, vidjela sam i kušala, danas dodaju u moderne miješane bučnice, pite, juhe. Ja sam je htjela jesti kao u djetinjstvu, ni sa čime, iako bi joj, slasnoj i slatkoj, neki sigurno – ne griješeći – dodali malo cimeta, vanillin šećera, sladoleda, čokoladnog preljeva… Ja je nisam htjela pokvariti, Odlična je topla, ali i hladna.

Pečena pečenica (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Pečena pečenica (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 26. studenoga 2013.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/torta-od-bundeve-koju-sam-nazvala-nezaboravnom-odmah-do-rokoko-torte-od-ljesnjaka-12508

http://oblizeki.com/buce-%E2%80%93-nadahnuce-za-cijelu-godinu-11861

http://oblizeki.com/hokkaido-tikva-nadjevena-tradicijom-i-mastovitim-inovacijama-dobrile-kezele-3606

http://oblizeki.com/fantasticna-zimnica-od-buce-bucina-ulja-i-bucinih-kostica-iz-smocnice-chefa-roberta-slezaka-4196

http://oblizeki.com/od-buce-ipak-nema-boljega-do-bucnice-11398

http://oblizeki.com/bucnica-je-postala-vise-od-kolaca-nadjevena-bucama-10666

http://oblizeki.com/bucnica-je-bucnica-i-kad-u-njoj-uopce-nema-sira-i-kad-se-siru-pridruzi-mak-3949

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.