Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 19. prosinac 2017.

Pašteta od gusje jetre

Ne jednom pisala sam o tome kako pripremiti ukusnu, a ne preskupu domaću paštetu, ponajviše od jetrica, svinjskih (pogotovo u vrijeme kolinja!), telećih ili pilećih (najjeftinije, poslovične varijante!). Otkako je blendera, sve može biti odlično mazivo, a iz davnina, iz starih se kuharica izvlače recepti. No, radije imam, kako bi rekli, pa i iz Francuske i iz Mađarske valjda se ni jednom nisam vratila makar bez jednog pakiranja gusje ili barem pačje paštete. Jetrene. Međutim, nedavno sam bila pozvana na sjajan objed u Madžarevo, u obitelj Martanovih. Prisjetit ćete se da je etnolog Tibor suradnik Oblizeka sa starim jelima i slasticama koje priprema obično njegova majka Ana, a on opisuje i zapisuje recepture. Gospođa Martan nekoliko je puta bila i među pobjednicima Kriških oblizeka. 

Kako na svome seoskom imanju drže koze, pure i guske, pripremili su stvarno odličnu gusju paštetu te vam od srca preporučujem za predjelo za skorašnje blagdanske dane. Skrećem pozor, jer je to i nas zanimalo, kako guske nisu šopane nego se pasu na otvorenom. Kako smo nedavno u Mađarskoj o Martinju probali ponovno, kako oni kažu gusja stegna s crvenim zeljem i pireom od krumpira sa začinima katkad u trokutiće, a katkad u nešto drugo, pa zapržene, nije mi preostalo nego da se podsjetim na flambirana jetrica chefa Mislava Božića, na baranjske guske s obiju strana granica, na viteške zelinske guske, na jaja i moslavačke gusje drape, na čehane, na…

Ovu naš krasnu gusju paštetu poslužili su nam Martanovi s jednako čudesnim tropancem, domaćom beskvasnom pogačom, a doma sam je mazala i na prepečenac. Odlično!

Guščja pašteta Martanovih / Pašteta od gusje jetre

Poslužena u zdjelici (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Poslužena u zdjelici (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

 • 2 guščje jetre
 • 1 glavica luka
 • 2 češnja češnjaka
 • 1 manja paprika
 • 1 žlica svinjske masti
 • malo svježega peršinova lista
 • 1 žlica senfa
 • 1 žlica majoneze
 • 1 žlica kiselog vrhnja
 • 1 tvrdo kuhano jaje
 • 1 žlica maslaca
 • 2 kisela krastavca
 • sol, Vegeta i papar po želji

Priprema

Guščja jetra narežite na manje komade. Dinstajte ih na svinjskoj masti s lukom, češnjakom, paprikom solju, Vegetom i paprom. Pred kraj dinstanja dodajte svježi usitnjeni peršinov list. U tako pripremljena i pečena jetra dodajte senf, majonezu, kiselo vrhnje, maslac, narezane krastavce i kuhano jaje. Štapnim mikserom sve sastojke usitnite u glatku masu.

Poslužena s tropancem (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Poslužena s tropancem (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Objavljeno 19. prosinca 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/chef-mislav-bozic-profesor-baltazar-iz-ville-magdalene-16628

http://oblizeki.com/drape-izmedu-poslastice-i-odbijanja-17366

 http://oblizeki.com/martinje-445

http://oblizeki.com/pecuh-i-zlatni-baranjski-trokut-ili-cetiri-nezaboravna-madarska-dana-19483

http://oblizeki.com/renesansa-na-zelinskoj-vinskoj-cesti-cak-i-trpeza-%E2%80%93-renesansna-6778

http://oblizeki.com/19-kriski-oblizeki-odskocile-slastice-s-bucinim-kosticama-bucinim-uljem-i-bucinim-brasnom-18727

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.