Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 3. rujan 2014.

Paprikaš od kokoši, samo jedno od Starih jela z Dugoga Sela

Đurđa Šarec-Nemec iz Udruge Hrebinečko srce s nemalim je ponosom u nedjelju, 31. kolovoza 2014. na Martin bregu, gdje su se odvijala druga Stara jela z Dugoda Sela, opisivala što će se jesti iz njihova tradicionalnog lokalnog lonca. Uz jagle, načinjene, kao i u Zagorju, od i u njihovu kraju tipičnoga bijeloga kukuruza, koji su za priredbu morali i dodatno uzgojiti, oni koju su željeli otkrivati starinske okuse mogli su kušati i bele žgance s kiselim zeljem i špekom, prisiljeno zelje s bažulom, vugorke zvrjnem, bučnicu, peru. Dugoselci predvođeni prvim čovjekom Pučkoga otvorenog učilišta Nenadom Haleušom-Malim pripremaju i knjižicu sa starinskim jelima. Zadovoljni su odjekom svoje gastropriredbe posvećene lokalnoj baštini, to prije što je istoga dana u susjednom Vrbovcu završavala tradicionalna dugogodišnja priredba Kaj su jeli naši stari.

Za širu publiku koja očekuje kušanje starih jela slijeva nadesno: Đurđa Šarec-Nemec, Božica Brkan i Nenad Haleuš-Mali (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za širu publiku koja očekuje kušanje starih jela slijeva nadesno: Đurđa Šarec-Nemec, Božica Brkan i Nenad Haleuš-Mali (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uza sve drugo što se nudilo uokolo po štandovima ozvučeno i starinskim pjesmama i svirkom, najdojmljivijim procjenjujem starinski pileći paprikaš s krpicama. Zapravo paprikaš od kokoši i to starinske kukmaste kokoši, roskaste, koje su Dugoselci nabavili od specijaliziranih uzgajivača peradi, članova Udruge Mali uzgajivač Dugo Selo.

Posavska kukmasta kokoš  s dvorišta u zaštitu

Vlado Jagatić iz Peskovca s ponosom mi opisuje kako su svoju seljačku, domaću kokoš koja se nekad zajedno s racama, guskama i puranima uzgajala takoreći u svakom dvorištu od Rugvice dalje, a onda gotovo izumrla, spasili, selekcionirali i zaštitili kao posavsku kukmastu kokoš.

Ja imam u slobodnom uzgoju tridesetak kokoši, kao i još po dvojica-trojica kolega u okolici. Velikim zalaganjem i izlaganjem po Hrvatskoj, sve do Dalmacije, te po Europi, od Češke do Njemačke, ta perad što se pojavljuje u šest standardnih boja – crna, bijela, grahorasta, crna s bijelim vratom, žuta, šarena – ali obavezno s krasnom kukmicom povrh glave, unatrag dvadesetak godina razgranala se po cijeloj Hrvatskoj te u Mađarskoj, Češkoj i Njemačkoj.

Sada ima nas čak sedamdeset uzgajivača, a tome je zacijelo pridonijelo što kokice srednje težine tri, a pijetlovi srednje težine i do pet kilograma, imaju izrazito žuto i vrlo ukusno meso odlično za juhu, paprikaše te pohanje (mi uzgajivači izviještili smo se i u pripremi odlične kotlovine!) i žuta jaja, odlična za kolače.

Na Martin bregu kuharica starih jela z Dugoga Sela gospođa Đurđa Šarec-Nemec i autorica teksta Božica Brkan (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na Martin bregu kuharica starih jela z Dugoga Sela gospođa Đurđa Šarec-Nemec i autorica teksta Božica Brkan (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Izučena krojačica, gospođa Đurđa (1957.) radila je u tvornici Gorica, a od 1993. je na gruntu. Uzgajaju povrće, imaju registriran OPG i svoju papriku, rajčicu, kupus i drugo uglavnom trže na dugoselskome sajmu i tržnici. Doma – ima i dvojicu sinova, snahu i unučad – još kuhaju vrlo slično kako se kuhalo nekad, iako unučad ima sve “modernije” prohtjeve. O paprikašu kaže:

Takav se paprikaš uobičajeno priprema od pilića, ali su i oni, uzgojeni na otvorenome, bili žilaviji i od današnjih kokica. Prvo se takvo pile, jer je raslo sporo, klalo tek za Veliku gospu, kad se išlo na proštenje u Mariju Bistricu. Pohalo se i bilo je prava poslastica. Pileći paprikaš pripremao se za žetvu, vršidbu i berbu grožđa.

Paprikaš od kokoši

Dovršavanje gulaša od kokoši na Martin bregu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dovršavanje gulaša od kokoši na Martin bregu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

 • 6-7 domaćih posavskih kukmastih kokoši
  mast
  luk
  sol
  mljevena crvena slatka paprika
  mljevena crvena ljuta paprika
Iz prve ruke: Opisivanje pripreme jela, dakako, na peći na drva (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iz prve ruke: Opisivanje pripreme jela, dakako, na peći na drva (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Priprema

Zaklane i očišćenekokoši stavite kuhati u posoljenu vodu. Kad sun a pola kuhane, izvadite ih i narežite na manje komade, koje stavite da se dinstaju na nasjeckani luk malo popržen na svinjskoj masti. Kada posve omekani, poštaubajte brašnom te mljevenom crvenom paprikom slatkom i ljutom, pa zalijte juhom u kojoj su se kokoši kuhale. Po potrebi do solite i posve na kraju začinite i kiselim vrhnjem.

Nije naodmet

Ako nemate domaće peradi, zamijenite je uzgojenim pilićima, ali po potrebi dodajte i vegete, mljevenoga paršina, papra i drugih začina po želji.

Krpice

Gospođa Đurđa iz Udruge Hrebinečko srce domaćim krpicama dodaje gulaš od kokoši (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gospođa Đurđa iz Udruge Hrebinečko srce domaćim krpicama dodaje gulaš od kokoši (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

 • 1 kg glatkog brašna
  0,5 dl odnosno prema potrebi mlake vode
  3 jaja

Priprema

Umijesi sve sastojke sok ne počnu izlaziti mjehurići. Zatim raqzvaljajte in a dasci narežite, debelo poželji. Krpice možete lagano prosušiti.

Nije naodmet

Ako su domaće krpice dovoljno suhe, na suhome mogu stajati i dva mjeseca.

Objavljeno 3. rujna 2013.

 

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

 

http://oblizeki.com/jagli-i-druga-%E2%80%9Cstara-jela-z-dugoga-sela%E2%80%9D-12173

http://oblizeki.com/vankusi-vanjkusi-jastuki-jastuci-%E2%80%93-nama-granicarima-moslavcima-ne-za-pod-glavu-nego-na-nepca-9068

http://oblizeki.com/kukuruzne-slastice-po-babicinim-recepturama-u-spomen-dobrih-starih-vremena-11127

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.