Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Stare recepture 18. prosinac 2010.

Paprenjak tradicionalno sladi Božić

Paprenjak (iz knjige Slastice u Hrvata Biluš, Božić, Rode i Brkan)

Paprenjak (iz knjige Slastice u Hrvata Biluš, Božić, Rode i Brkan)

Paprenjak pa slastica? Zašto ne? Prije nekoliko stoljeća papar je bio rijedak i skupocjen, a ne svakidašnji začin, te se rabio za najsvečanija jela u najsvečanijim prilikama, pa je tako uz cimet, klinčić, muškatni oraščić, orahe, (zaslađivač) med, bio i sastojak božićnih kolačića, toliko važan da su po njemu dobili ime.

Zašto ne, uostalom, kad je, kao suprotnost ovome slučaju, američki specijalitet s čokoladom – gulaš?

Oni koji su čitali Šenoino Zlatarovo zlato prisjetit će se i paprenjaka, a ne seže li im sjećanje u tu literaturu zacijelo će se prisjetiti paprenjaka Sanje Opačak iz letjelica Croatie Airlines.

Slavni paprenjaci sa zadnje stranice Slastica u Hrvata

Slavni paprenjaci sa zadnje stranice Slastica u Hrvata

Ako ste pak gost restorana Stari Puntijar, poznati su vam zagrebački paprenjaci Zlatka Puntijara, a jedni od najboljih što sam ih kušala paprenjaci su gospođe Marice Degoricije iz Zagreba koji, uza sve njezine vještine, nose i okuse i uspomene na djetinjstvo u Krapju.

Za ovaj vam Božić, međutim, predlažem da svoje drage zasladite paprenjacima prema receptu što smo ga nas četiri – Ivanka Biluš, Ivanka Božić, Cirila Rodé i ja, Božica Brkan – odabrale za našu najslađu antologiju «Slastice u Hrvata» u izdanju Alfe. Na zadnjoj su stranici starinski paprenjaci kakve je po obiteljskoj tradiciji pripremala Zagrepčanka gospođa Renata Gotthardi-Škiljan te se i recept oslanja na njih te ih i krstim u njezinu čast.

O toj čudesnoj dami imam fantastičnu priču koju ću vam, dragi čitatelji, ispripovijedati uskoro.

Paprenjaci gospođe Renate

Paprenjak s jednim od prigodnih nabožnih motiva (iz knjige Slastice u Hrvata)

Paprenjak s jednim od prigodnih nabožnih motiva (iz knjige Slastice u Hrvata)

Sastojci:

 • 450 g brašna oštroga
 • 180 g masti
 • 150 g šećera
 • 150 g oraha
 • 1 jaje
 • 3 žumanca
 • 2 žlice meda
 • začini: cimet, klinčić, muškatni oraščić, papar

Priprema:

U brašnu izdrobite mast, dodajte šećer, mljevene orahe, jaja, žumanca, med, cimet, malo klinčića u prahu, muškatnog oraščića i papra: Sve umiješajte u prhko tijesto. Ostavite na hladnome da odstoji 60-120 min, a zatim ga razvaljajte na dasci i režite posebnim drvenim kalupom za paprenjake. Složite ih na namašćeni lim i pecite u pećnici zagrijanoj na 200-220 ºC oko 25 min.

Nije naodmet:

Ako nemate modlica sa starinskim prigodnim nabožnim motivima – ovčica, riba i sl. – upotrijebite kakve imate ili jednostavno tijesto tanko razvaljajte pa ga režite modlicama za obične kekse.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

 1. […] Rod i Božice Brkan  «Slastice u Hrvata» (prvo izdanje Zagreb, Alfa, 1994.), a i inače ih rado kompariram s drugima, primjerice s posavskima gospođe Marije Degoricije. Sestra gospođe Renate Gothardi-Škiljan gospođa Beata Gotthardi-Pavlovsky, entogoginja, smatra […]

 2. […] Deserti su također bili vrlo zanimljivi: torta od heljdinog brašna s brusnicama (vrlo ukusna), starinski paprenjaki, zelinski žličnjaki, ocvirnjaki, loparke, razno […]

 3. […] Paprenjak je tradicionalan hrvatski kolač, slatki suvenir kakav Beč ima u Sacher ili Budimpešta u Dobos torti, a Salzburg u Mozart-kuglama. Na sebi svojstven  način od davnina su paprenjak spravljali i na otoku Hvaru, i u Slavoniji, i u Zagrebu. Pisala sam tako nekim povodom 2000. godine već tada dodajući kako je “novi je život toj slastici osebujna okusa, što stane u svaku torbu i slaže se sa svim jezicima, udahnula kreatorica Sanja Opačak” preoblikovavši tradiciju na moderan način u autorski kolač, u tijesto u kojem je još jednom uspjela spojiti obično nespojivo, med i papar ali i baštinu i poduzetništvo. Sanja Opačak sa svojom poduzetničkom kreacijom (Snimila Božica Brkan / Acumen) […]

 4. […] kako smo u  Oblizekima pisali o pivu kao starome, plemenitome božićnom aperitivu. Odatle je zacijelo i izraslo slavno Božićno pivo najveće hrvatske, Zagrebačke pivovare. Autor […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.