Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 30. svibanj 2012.

Paprenjak kao sudbina Sanje Opačak

Kad nekome jedna tema, u umjetnosti recimo, odredi život, obično se spominje sudbina. A kad ti kolač, jedan kolač, pa k tome sitan, odredi život, pa još po tvome odabiru, mnogi pomisle da ti je život barem sladak. Poduzetnica Sanja Opačak možda je zato odabrala kolačić s medom i paprom.

Paprenjak je tradicionalan hrvatski kolač, slatki suvenir kakav Beč ima u Sacher ili Budimpešta u Dobos torti, a Salzburg u Mozart-kuglama. Na sebi svojstven  način od davnina su paprenjak spravljali i na otoku Hvaru, i u Slavoniji, i u Zagrebu. Pisala sam tako nekim povodom 2000. godine već tada dodajući kako je “novi je život toj slastici osebujna okusa, što stane u svaku torbu i slaže se sa svim jezicima, udahnula kreatorica Sanja Opačak” preoblikovavši tradiciju na moderan način u autorski kolač, u tijesto u kojem je još jednom uspjela spojiti obično nespojivo, med i papar ali i baštinu i poduzetništvo.

Sanja Opačak sa svojom poduzetničkom kreacijom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sanja Opačak sa svojom poduzetničkom kreacijom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

A rijetkima je poznata i priča kako se još kao trinaestogodišnjakinja Sanja zaljubila u Augusta Šenou i njegovo «Zlatarovo zlato», a posebice u Magdu koja je «mijesila paprenjake kao nitko drugi na Gornjem gradu». Tako je stvorila novi hrvatski suvenir, koji danas, ne računajući tradicionalne poput hvarskoga ili konkurentske drugih proizvođača i distributera ima brojne sljednike.

Jedna od faza ručne izrade paprenjaka u Paprenjaku (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Jedna od faza ručne izrade paprenjaka u Paprenjaku (Snimila Božica Brkan / Acumen)

O tome proizvodu koji, uz ostalo, nosi znak Izvorno hrvatsko Hrvatske gospodarske komore, zatim znak i obrta s tradicijom Hrvatske obrtničke komore, pišu:

«Taj aromatični kolač, spravljan u doba renesanse, specifičan je po pravokutnom obliku i reljefima s folklornim motivima. Paprenjaci osvajaju finoćom gotovo filigranskog rada. Za svakoga valja rukom utisnuti kalup u tijesto, obrezati, ispeći. Počelo ga je potiskivati vrijeme i zaprijetio mu zaborav! Kreativnost, osjećaj za dobro, poslovnost, pretvorili su taj krhki kolačić u jestivi suvenir Paprenjak – tradicionalni hrvatski kolač. Osuvremenjen modernim dizajnom i jednostavnom ekološkom ambalažom, proizvod je s autorskim pravom, a njegovi su proizvođači nosioci prava na patent. Autorica Sanja Opačak je za svoj rad nagrađena priznanjima Hrvatski suvenir Hrvatske turističke zajednice i Kristalno zvono Hrvatskog oglasnog zbora.»

Pakiranje u neki od brojnih pakiranja (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Pakiranje u neki od brojnih pakiranja (Snimila Božica Brkan / Acumen)

O svojim slatkim i paprenim zalogajima na svome poslu u kojem uspijeva već punih 15 godina Sanja Opačak govorila je i na okruglome stolu uz izložbu Slatka Hrvatska na sajmu Proizvodi hrvatskoga sela na zagrebačkome Bundeku potkraj ožujka 2012. hrabreći potencijalne buduće kolege da ustraju te da budu pripravni na težak posao bez radnoga vremena. Ostati svoj, kako bi pjesnik rekao a poduzetnik pomislio, nije uopće lako, jer, istakla je Sanja Opačak, sve je doslovce samo na vama od proizvodnje i nabave sirovina, zaštite, pakiranja, prodaje, promocije…

Danas imaju brojnu konkurenciju, ali su u njoj Paprenjakovi paprenjaci prepoznatljivi (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Danas imaju brojnu konkurenciju, ali su u njoj Paprenjakovi paprenjaci prepoznatljivi (Snimila Božica Brkan / Acumen)

To sam ponosnija bila na šarmantnu poduzetnicu koja je uspjeh uspjela sagraditi i održati na jednome kolačiću i prisjetila sam se kako sam u proljeće 2011. s komisijom Hrvatske obrtničke komore u kojoj su bili i Nives Rittig Beljak, Mirjana Randić, Zlatko Puntijar i Mladen Požega obišla i radionicu u zagrebačkoj poduzetničkoj zoni Savica-Šanci, zadivljena što je proširila lepezu na toliko različitih pakiranja i proizvoda, i ne samo jestivih. U zapisnik smo zabilježili:

Prema kazivanju gospođe Sanje Opačak, obrt je osnovala 1997. godine, a s proizvodnjom je započela godinu dana kasnije. Obrt je dobro organiziran sa 10 zaposlenika u radionici od 65 m2 koja svojim razmještajem omogućuje higijensku proizvodnju tradicionalnog paprenjaka, recept kojega je obiteljska tajna. Paprenjak slijedi recepturu iz Slavonije, a svi sastojci su prirodni i ekološki. Osim začina koji su iz uvoza, sve su ostale sirovine hrvatskoga podrijetla. Paprenjaci se izrađuju pomoću pravokutnoga drvenog kalupa izrezbarenoga također na tradicijski način poštujući starinski reljef vegetabilnog podrijetla. Paprenjak je kolač koji ima svoju trajnu vrijednost, utemeljenu na povijesnoj tradiciji iz vremena renesanse. U obitelji Opačak pekli su se odvajkada paprenjaci s kršćanskim motivima janjeta i ribe, kao i motivima iz lokalne flore i faune. Receptura je jedinstvena za sve proizvode spomenute tvrtke. Prema izjavi vlasnice, prilagodba recepta je minimalna, to jest umjesto masti vlasnica koristi margarin, što je prema mišljenju Komisije prihvatljivo rješenje koje diktira tržište. Paprenjak je svrstan u kategoriju zdrave hrane, po HACCAP standardu, koji pruža jasne upute sistemu proizvodnje…„Paprenjak“ d.o.o. je za svoj rad i doprinos hrvatskome tržištu i turizmu dobio niz nagrada i priznanja.

Tvrtka je u relativno kratko vrijeme ostvarila svoj cilj, a to je stvaranje prepoznatljivog i profitabilnog branda. Projekt „Paprenjak“ dobiva i znanstvenu potvrdu, pa je spomenut i u knjizi „Marketing“ urednika Joze Previšića i Stjepana Bratka.

Ambiciozna tvrtka nastoji proširiti tržište otvaranjem novog pogona u okolici Zagreba u bliskoj budućnosti.

Poduzeće „Paprenjak“ d.o.o. je prva tvornica paprenjaka – tradicionalnog hrvatskog kolača – naglašenog suvenirskog karaktera. Osnovni sastojci kolača su med, pšenično brašno, margarin i mirodije. Trajnost kolača je do 90 dana. Proizvodi se nude na renomiranim mjestima kao što su Croatia Airlines – zračne luke Zagreb, Dubrovnik, Split i Zadar te u suvenirnicama Širok, Bakina kuća, hotel Esplanade u Zagrebu te Nautika u Dubrovniku, Dulcis u Puli itd.  

Paprenjak na izložbi Slatka Hrvatska (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Paprenjak na izložbi Slatka Hrvatska (Snimila Božica Brkan / Acumen)

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

  1. […] i Krašovu Bajaderu i Paprenjak Sanje Opačak i mislim da okus, što je meni glavna odlika hrvatske kuhinje, reprezentiraju dobro. […]

  2. […] obrta, tradicijskog proizvoda Hrvatske obrtničke komore domaćega kukuruznog brašna , mlinaca, Paprenjaka , jer sam za objavu u vrijeme kolinja ostavila odlične tradicijske mesne proizvode koji su znak […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.