Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Stare recepture 19. prosinac 2011.

Panj, slatki ili božićni, jednostavan i ekonomičan kolač ili najfinija torta

Prije tridesetak godina torta “Panj” bila je vrlo cijenjena, a pripremala se uglavnom za krstitke, svadbe, rođendane i slične svečanosti. Obično se pripremala s krasnim običnim, ali od domaćih jaja žutim, žutim biskvitom i čokoladnom kremom bogatom jajima i maslacem, a poželjno je bilo da je ukrašena što sličnije s panjevima u prirodi. Danas je panj vrlo omiljen, takoreći in, ali iz posve drugih razloga. Iako tako ne izgleda, priprema se vrlo jednostavno.Tko se ne želi ni malo gnjaviti, običnu okruglu tortu jednostavno ukrasi kao panj koji stoji kao da je mu je samo odrezano stablo, a on nije izvrnut, što se obično poima slatkim panjem.

Iako se danas misli da je baš ta torta potekla iz svjetskih kuhinja, ona je odavno dio i naše građanske kuhinje a svesrdno ju je prigrlila i seljačka (iako je nikako više ne bih tako dijelila i nikako ne znači pejorativno, jer ionako mislim da se danas na selu u nas jede mnogo bolje negoli u gradu!).

I za majstore i za početnike slastičare

Jelena Benko Kepe s bijelim slasticama (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Jelena Benko Kepe s bijelim slasticama (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Popularnost i, rekla bih, raširenost proistekla je otuda što je može pripremiti gotovo svatko, jer se bez velike zafrkancije mogu iskoristiti mnoge polugotove, pa i gotove mješavine odnosno kreme. Slično je i s ukrasima. Uvijek mašti ostaje dovoljno prostora. Osim toga, svečanim panjem – što u krizna vremena nije nevažno – može postati gotovo svaka rolada, pa i ona obična s običnim pekmezom.

Stoga vas i podsjećam, slijedom jezične priče o božićnom panju Maje Matković, i na panj što smo ga još ljetos snimili (i, dakako, kušali) na 40. obljetnici braka prijatelja Anđelke i Tome Benko iz Križa. Bijeli im je panj ispekla prijateljica Marija Šimunec, a recept nam je poslala njihova kći Jelena Benko Kepe, također velika zaljubljenica u pečenje kolača.

Ako nemate drugačiju ideju, nudimo vam tortu “Panj”, a ako imate bolju ideju ili po vašem mišljenju bolji panj, podijelite je s nama. Slatko vam bilo!

Torta “Panj” od dvobojne rolade (Marija Šimunec, Križ)

Jednostavan, kao snijegom pokriven "panj" (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Jednostavan, kao snijegom pokriven "panj" (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Sastojci za dvobojnu roladu

Biskvit (za svaki od 2 biskvita)

 • 5 jaja
 • 5 žlica šećera
 • 5 žlica brašna
 • 2 žlice kakaa

Krema

 • 3 žlice brašna
 • 3 žlice šećera
 • 1 vanilin šećer
 • 5 dl mlijeka
 • ½ margarina
 • 5 dag čokolade za kuhanje

Priprema

Ispecite dva klasična biskvita, a u jednome dvije žlice brašna zamijenite dvjema punim žlicama kakaa. Vruće zarolajte.

Za kremu izmiješajte brašno, šećer i vanilin šećera, dodajte u mlijeko i kuhajte do željene gustoće. U ohlađeno dodajte margarin, razdijeliti na dva dijela i u jedan dodajte čokoladu za kuhanje. Tamnom kremom premažite žuti biskvit, a tamni bijelom. Staviti jedno na drugo i ponovno zarolajte. Premažite kremom koju želite. Vanjski dio išarajte viljuškom imitirajući koru grane. Oko rolade stavite pažljivo nekoliko grančica bršljana i poslažite vrganje.

Vrlo jednostavna rolada, a efektan "panj" (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Vrlo jednostavna rolada, a efektan "panj" (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Nije naodmet

U sredinu rolade možete, po želji i ovisno o sezoni, staviti bananu ili jagode. Pečete li biskvit u većoj tepsiji, krajeve rolade možete odrezati 5-10 cm u koso i oblikovati odrezanu granu kojoj na krajevima vilicom iscrtajte godove. Umjesto živim bršljanom tortu možete ukrasiti i asparabusom, jestivom “travom” ili bršljanom ili božikovinom od marcipama. Naša ijela rolada ukrašena je i jagodama, jestivim perlicama, čokoladnim srdašcima…

 

Vrganji

Vrganji s orasima (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Vrganji s orasima (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Sastojci

 • 10 dag mljevenih oraha
 • malo mlijeka
 • malo šećera
 • malo čokolade za kuhanje

Priprema

Kuhajte 10 dag mljevenih oraha s malo mlijeka i šećera da bude tvrđe. Od ohlađene mase napravite najprije donji dio vrganja, a onda gornji, kapicu, koju premažite otopljenom čokoladom.

Nije naodmet

Po potrebi vrganje možete učvrstiti čačkalicom.

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

 1. […] Panj, slatki ili božićni, jednostavan i ekonomičan… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.