Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Popularno 12. travanj 2016.

Ozaljski rezanci s gljivama postali su standard

rezanci_01naslovnaOve ozaljske rezance posvećujem s jedne strane kolegicama i kolegama i ekipe Vegetinih malih tajni predvođene Ivankom Biluš, s kojom me uza sve drugo vezuje sada već i četvrtstoljetno prijateljstvo, a s druge strane ozaljskim domaćinima Klubu gastronaut za dobrodošlicu, osobito obitelji Žganjer koja me je oduševila svojim gastrožarom, napose njihovoj kćeri, mladoj menadžerici Lidiji Žganjer Gržetić.

Zašto? Da ima dokaz kako se naš recept održao četvrt stoljeća odnosno toliko da se precizno ne sjećam kod kojih smo od naših prijatelja vikendaša snimili ideju. Svjež mi je kadar kako redatelj Saša Zalepugin već u sumrak upućuje snimatelja Ota Zakea kako da snima, a tada vrlo slavni voditelj Olivera Mlakara kako i gdje da bere gljive koje su momci prethodno posijali po prakrasnom nagnutom predjelu. Oliver krene, a čuje se: stop, stop. Kako stop? Pa ne rastu ti vrganji na takvu mjestu, pa ne rastu te gljive zajedno s lisičicama, pa…

Naslovnica kuharice Ivanke Biluš, Cirile Rode i Božice Brkan u izdanju Alfe i Podravke, dizajn Studio Piktogram

Naslovnica kuharice Ivanke Biluš, Cirile Rode i Božice Brkan u izdanju Alfe i Podravke, dizajn Studio Piktogram

Ukratko svi smo se usuglasili tek u raskošnome i izuzetno ukusnom loncu gljivara s ne znam im ni broja koliko vrsta gljiva. Vrgaji su bili poveći. Broj smo s našega gastroputovanja, tek jednoga po ozaljskome kraju, u Vegetinoj kuhinji morali, dakako, ograničiti i osloniti se na svima dostupne gljive. No, kreacija iz Podravkina Centra za istraživanje i unapređivanje prehrane, danas Gastrocentra, još živi u domaćim i restoranskim kuhinjama u različitim varijantama i varijacijama, kako se može vidjeti i na Coolinarici.

Jela s gljivama mogu se pripremati cijele godine (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Jela s gljivama mogu se pripremati cijele godine (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ja ću ipak Ozaljske rezance s gljivama citirati iz naše kuharice Recepti iz Vegetine kuhinje, Alfa i Podravka objavile su 1. izdanje 1998., a potpisujemo je Ivanka Biluš, Cirila Rodè i Božica Brkan. Jela je fotografirao Davor Marjanović. Ponosna sam na tu našu jednostavnu knjigu sa sjajnim i uvijek aktualnim jelima poput ovoga.

“Svaka berba nadahne strasne gljivare na neko novo jelo, naravno, ovisno o tome što im priroda podari”, napisala sam u uvodu recepta. “Ozaljski je kraj vrlo bogat gljivama, pa odatle u Vegetinu kuhinju stiglo i vrlo ukusno jelo, koje se može priredititi s uzgojenim gljivama.”

Ozaljski rezanci s gljivama

Tanjur ozaljskih rezanaca presnimljen iz knjige recepti iz Vegetine kuhinje, fotografija Davora Marjanovića

Tanjur ozaljskih rezanaca presnimljen iz knjige recepti iz Vegetine kuhinje, fotografija Davora Marjanovića

Sastojci (za 4 osobe)

 • 30 dag širokih reanaca
  1 manja glavica luka
  3 žlice ulja
  origano
  3 češnja češnjaka
  40 dag svježih gljiva (vrganji, lisicarke, šampinjoni is l.)
  sol, papar
  1 dl bijelog vina
  3 dag maslaca
  15 dag svježeg sira
  2 dl slatkog vrhnja
  1 žumanjak
  list peršina
  1 žlica Vegete

Priprema

Gljive očistite i narežih na listiće. Luk, češnjak i peršin sitno nasjeckajte. Na ugrijanom ulju popržite luk i gljive, dodajte oregano i Vegetu. Zalijte vino mi dinstajte dok gjive ne omekšaju. Dodajte češnjak i popaprite. Rezance skuhajt eu slanoj vodi. Pripazite da s ene prekuhaju. Ocijedite ih. U širu tavu dodajte maslac, rezance, svježi sir, vrhnje izmiješano sa žumanjoom i pripremljene gljive. Sve zagrijte i pospite peršinom.

Napomena

Ako odaberete više različitih vrsta gljiva, jelo će biti ukusnije.

Objavljeno 12. travnja 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/ozaljske-boje-uz-izvorna-ozaljska-jela-17793

http://oblizeki.com/dani-vrganja-u-babrige-13766

http://oblizeki.com/samobor-je-gostoljubiva-i-ukusna-varos-12244

http://oblizeki.com/zeleni-koprivini-rezanci-gospode-mirjane-iz-koprivnice-15057

http://oblizeki.com/krpice-sa-zeljem-%E2%80%93-jednostavnoscu-do-cistoga-sna-starinske-a-moderne-kuhinje-4939

http://oblizeki.com/kako-su-spageti-bolonjez-pregazili-domace-rezance-zapecene-sa-sirom-i-okruglice-sa-sljivama-ili-s-makom-5280

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

 1. […] Ozaljski rezanci s gljivama postali su standard […]

 2. […] jela koja bi bila zanimljiva da se predstave i za pripremu. Primjerice, umjesto meni omiljenih ozaljskih rezanaca, domaći široki rezanci s orasima. Zanimljivim su mi se učinili kukuruzni žganci od domaćega […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.