Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 10. svibanj 2024.

Oroslavska svadbena pogačica Božice Lacković

Taman kad sam namjerila pisati o oroslavskoj Svadbenoj pogačici, koju je Božica Lacković maestralno predstavila na krapinskim 16. Babičinim kolačima, nisam mogla odoljeti nego sam na Oblizekima prenijela s njezina Facebooka preklopljenu strepu koja je oduševila moje pratitelje. U tome tekstu možete detaljnije upoznati i gospođu Božicu i njezino dugogodišnje njegovanje baštine, kako na stolu tako i primjerice kinča.

Uz svadbenu pogačicu, asparabus i lanac od krep-papira (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

 

Božica Lacković za svojim izložbenim svadbenim stolom na 16. Babičinim kolačima (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

U međuvremenu je u svome Oroslavju uz film Produkcije Babice predstavila običaje i slastice vezane uz rođenje i krštenje djeteta. Tako je stvarno vrijeme da predstavimo i svadbeni stol – Božica uvijek svoju temu sjajno zaokruži za cijeli doživljaj – uz koji su stajali mladenci kako bi predstavili kako se to dijelila na komade narezana svečana, a tako obična, pogačica. Bez nadjeva, bez ukrasa. Svečanost u običnome bijelom pšeninom brašnu kakvo se nije jelo svaki dan.

Mladenci poput nekadašnjih uza za zagorske pilike bogat svadbeni stol, poput nekadašnjega (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Nije torta ni običan biskvit, a nije ni dizana, sajana raskošna gibanica, kakvi se peku ili su se pekli za svadbe i čak pobjeđivali na Babičinim kolačima, poput Jutarnjice Nade Smiljanec iz Đurmanca,Torte Šahovnice Nade Tučkar iz Stubice, Gostovanjskog praseta Nade Zgrelec iz Zagorskih Sela i drugih svadbenih torti koje čuvaju lijepe mladenačke uspomene. A o brojnim sitnim kolačićima, koji se obično nazivaju ili božićnim ili svatosvkim, i da ne govorimo. Ovako viljuškom po kocku svakom svatu. Živjeli!

Svadbena pogačica

Svadbena pogačica spremna za podjelu svatima (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

1 kvasac
prstohvat soli
2 žlice šećera
2 jaja
2 žutanjka
100 ml ulja
500 ml mlijeka
do 1000 g glatkoga brašna

Priprema

Kvasac razmutite u 50 ml toplogamlijeka, dodajte žlicu šećera i 2 žlice brašna. Sve izmiješajte i stavite na toplo da nastane pjenica. U zdjelu stavite sve sastojke osim brašna, dodajte pripremljeni kvasac i sve miješajte postepeno dodajući brašno. Kad nastane glatka smjesa, stavite ju na toplo da se diže. Dignuto tijesto razvaljajte, prebacite u protvan i pecite na 160° C do zlatne boje. Pečenu pogačicu ohladite, izrežite i poslužite.

Gospođa Božica s kolegicama koje su se također predstavile na Babičinim kolačima i gradonačellnikom Viktorom Šimunićem (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 10. svibnja 2024.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.