Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 2. kolovoz 2021.

OPG Micak iz Marije Bistrice ispekao najbolje štrukle za 12. Štruklijadu

Već je 11. Štrulijadu 2019. s Bedekovčanskih jezera nevrijeme je potjeralo u sportsku dvoranu u Bedekovčini, a 2020. je korona 12. Štruklijadu odgodila godinu dana, na subotu, 31. srpnja 2021. i ona se konačno održala na otvorenu, na Bedekovčanskim jezerima u okviru trodnevnih priredbi, započetima Sajmom vina. Pred zaista brojnom publikom, koja je mogla i kupiti štrukle svih devet natjecatelja te druge različite proizvode, nagrade su preuzeli najuspješniji u pečenju zagorskih štrukla: prvi OPG Micak iz Marije Bistrice, drugi Vuglec Breg i treći Srednja škola Zabok.

Sretna slika: svjetla pozornice pripadaju najboljima u pripremi štrukla s 12. Štruklijade! S članovima ocjenjivačkoga suda te županom Željkom Kolakom i općinskim načelnikom Bedekovčine Darkom Banom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pobjednički štrukli OPG-a Micak – visoke ocjene svih članova ocjenjivačkoga suda (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Takvima su ih izdvojile ocjene tročlanoga ocjenjivačkog suda: predsjednik Branko Čukelj te članovi Božica Brkan i Dražen Đurišević. Kako je poznato, ocjenjuje se izgled 10 bodova, okus (slanoća, sočnost, sklad, ukus) 10 bodova te se do 10 bodova odbijaju greške (prepečeno, nedovoljno pečeno, premasno, premalo nadjeva, previše nadjeva, žilavo).

Prepečeni, pusti (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Hvalevrijedan je trud Krapinsko-zagorske županije da ustrajava na svojim turističko-gospodarskim priredbama: Zagorski Chtef, Babičini kolači, 100 posto zagorsko i Štruklijadi. Na taj način pridonosi raznovrsnosti proizvodnje i ponude od namirnica do finalnih proizvoda te promociji i čuvanju baštine uistinu živom. Podsjećam na europskoj razini zaštićenoga zagorskog purana, zagorske mlince, bagremov med zagorskih brega

Ocjenjivački sud koncentirano na djelu (zdesna) Branko Čukelj, Božica Brkan i Dražen Đurišević (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Božica Brkan poslije ocjenjivanja kao članica ocjenjivčakoga suda daje izjavu za TV Zapad (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dio toga su i zagorski štrukli/ zagorski štruklji, koji imaju zasad nacionalnu zaštitu, ali, procjenjujem prema mnogo razgovora i vrlo različitih razmišljanja onih koji štrukle peku ili ih samo jedu, kako je došlo vrijeme da se napokon više standardiziraju. Ponajprije zbog općeg podizanja kakvoće i zadržavanja dostignute kakvoće. Dakako, nije nedopušteno nuditi štrukle različite razine kakvoće, ali bi se prema toma morale razlikovati i cijene. Naime, to je i u ocjenjivanju došlo do izražaja kroz razlike i manje proizvoda, nije svejedno kakav je omjer tijesta i nadjeva, debljina tijesta, kvaliteta sira (prekiseo!), zapecanje s vrhnjem ili bez njega, veličina štrukla.

Unatoč odličnim ocjenama svog restorana i vina, Vuglec Breg uporno ustraje i promovira svoju zavidnu kvalitetu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Valja svakako pohvaliti što se i u Zagorju napokon mogu pojesti dobri zagorski štrukli od restorana, slastičarnica, OPG-a, čak specijalnih bolnica za rehabilitaciju itd. Također je pohvalno što neki od pobjednika prethodnih godina nude štrukle i zamrznute u hladnim lancima ili čak dostavom te se mogu zapeći doma bilo kao predjelo, malo glavno jelo ili desert, pa i za juhu. Valja pohvaliti i mlade snage, učenike ugostiteljskih škola – čestitke njihovim stručnim nastavnicima! – koji, sudeći i po nagradama, ustrajno, zamjetno hrabro i ravnopravno odmjeravaju s iskusnim profesionalcima.

Dio učenika s profesorom iz Srednje škole Zabok prodavao je svoje nagrađene štrukle (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Da na mladima svijet ostaje i u Zagorju, može se to ustvrditi i za pobjedničke štrukle, jer je vinarija i klet Zagorski dvori s tradicijom od 1958. i vinovom lozom zasađenom na šest hektara najprije 2011. imala najprije najboljega mladog hrvatskog vinara Mladena Micaka, da bi on kao enolog vodio stručne degustacije, napose kroz svoja također nagrađivana vina, a zatim se obitelj Micak specijalizirala i za privatne i poslovne proslave i domjenke s krasnom domaćom hranom, zatim za izlete prirodom i obilazak svetišta Majke Božje Bistričke, prodaju vina i domaćih proizvoda, među kojima odsad imaju i pobjedničke štrukle.

Mladen Micak ponosan s pobjedničkom diplomom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 2. kolovoza 2021.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.