Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 11. srpanj 2012.

Okusi Hrvatske dobili krila

Volim i Krašovu Bajaderu i Paprenjak Sanje Opačak i mislim da okus, što je meni glavna odlika hrvatske kuhinje, reprezentiraju dobro. Ali kada bi mi samo po jedno od toga ponudili da se zasladim na letu, čak i podužem, ostajala sam razočarana.

Osobito kad bi me već nakon višednevnog izbivanja ionako uhvatilo domotožje, što bi rekli susjedi Slovenci, i kad sam ga blažila globalnim sladolednim brendom, istim u Zagrebu, Madridu i Lisabonu. Pa kaj smo tak jadni da nemamo ni za kakav i najmanji crotapas?

Odmah sam se prisjećala onih toplih mokrih maramica što su nam ih podijelile stjuardese austrijskoga zračnog prijevoznika prije jedne prave bečke večere na tako kratkome letu da smo je jedva stigli kušati kako treba. Ili dalekoistočnog džamba u kojem su nas gotovo okupali ugodno toplim ubrusima i prije i poslije raskošne napirlitane jestvene voćno-povrtno-cvjetne seanse koju jedva da smo uspjeli dotaknuti leteći između olujnih oblaka od Beča do Plesa.

A kad se sjetim svih onih nekadašnjih sendviča i šoka kada su ih sada već pokojne zračne kompanije počele trijebiti što zbog krize što zbog sigurnosti ili čega već ne i uglavnom ih svele na otužne sendvičke. Uglavnom razmontirane u neki trend koji je tog trenutka bio u trendu. Nisam imala priliku često letjeti u poslovnoj klasi, ali nisam zavidjela onima što lete. Oni su ionako na dijetama.

Tipične namirnice, tipična jela, ali sve izrečeno najmodernijim trendovima (Fotografija Croatia Airlines)

Tipične namirnice, tipična jela, ali sve izrečeno najmodernijim trendovima (Fotografija Croatia Airlines)

Nova usluga Flavours od Croatia

Ali me je stvarno razveselila najava iz Croatia Airlinesa da našu zemlju, u kojoj se, ma što mi mislili, još stvarno dobro može pojesti iskrenih jela, ove godine počinju drukčije predstavljati i na minimalističkom, ali tobože skromnome fly-tanjuru. Konkurencija ipak, pogotovo u krizi, stvara čuda.

Okusi Hrvatske / Flavours of Croatia nazvala je Croatia Airlines novu, vrlo zanimljivu  uslugu, ma do kojega međunarodnoga odredišta letjeli i s bilo kojega dolijetali, s dodatnim, i gastronomskim putovanjem Hrvatskom. Zahvaljujući tome putnicima će predstavljati našu gastronomiju, regiju po regiju.

Dalmatinski su leteći okusi predstavljeni u Šibeniku u suradnju s restoranom Pelegrini (Fotografija Croatia Airlines)

Dalmatinski su leteći okusi predstavljeni u Šibeniku u suradnju s restoranom Pelegrini (Fotografija Croatia Airlines)

Najprije Istra, pa Dalmacija, pa…

Početkom travnja krenuše s raskošnom istarskom kuhinjom. Na tanjuru i u čaši predstavili su je, dakako u Istri, na Stanciji Meneghetti u Balama.  Početkom srpnja zrakoplovi Croatia Airlinesa promijenili su menu i, baš usred ljeta i turističke sezone, krenuli s dalmatinskom kuhinjom. Sve do listopada posluživat će svoju verziju Dalmacije na tanjuru, kako su je nedavno predstavili u Šibeniku uz podršku restorana Pelegrini.

Mr. Ana Ćulumović Šoštarić iz promocije Croatia Airlines ističe:

Osnovna je ideja projekta da se drugačijom uslugom i osebujnim pristupom putnicima Croatia Airlines istakne među drugim zrakoplovnim kompanijama. U sklopu nove usluge predstavlja se gastronomija naše domovine i to preko obroka i pića tipičnih za hrvatske gastroregije. Putnicima nudimo reprezentativne obroke i pića koji vjerno dočaravaju pojedine hrvatske krajeve, ostaju u sjećanju i potiču na novi let zrakoplovom Croatia Airlinesa.

Tipično za dalmatinsku kuhinju - riba (Fotografija Croatia Airlines)

Tipično za dalmatinsku kuhinju - riba (Fotografija Croatia Airlines)

Nova usluga namijenjena je ponajprije putnicima poslovnog razreda na domaćim i međunarodnim letovima. Riječ je o obrocima obogaćenima specifičnim namirnicama i vrhunskim vinima, aperitivima i digestivima tipičnima za taj kraj. Ručak i večera na letovima koji traju više od 70 minuta poslužuju se u dva ili tri slijeda, a putnici uz obrok dobivaju i jelovnik te vinsku kartu. I putnici ekonomskog razreda na međunarodnim letovima također imaju prigodu okusiti kvalitetniji obrok, obogaćen komponentama pojedine hrvatske regije  i za nju tipična vina po odabiru Saše Špiranca. Dalmacija, primjerice, Plenkovićevim bijelim Zlatnim pošipom i crnim Zlatnim babićem. Poslovnim će putnici prije i poslije jela ponuditi i digestive Maraske, a moći će kušati i bračko ekstra djevičansko maslinovo ulje Brachia Leopolda Botterija. Pića i specifični proizvodi pojedine regije mogu se i kupiti u zrakoplovu.

Gastronomija svim čulima

Iako se poziva na hrvatske okuse, projekt se obraća svim čulima. Tako se, primjerice, raznovrsni topli obroci poslužuju u novome dizajnerskom posuđu usklađenome sa suvremenim gastrotrendovima. Na podlošcima su pažljivo osmišljeni gastromotivi aktualnog kraja – tartufe, šparoge, masline, smokve itd. – koji se provlače kroz svaki segment usluge.

Na letovima neće ostati zakinuti ni oni koji vole slatko (Fotografija Croatia Airlines)

Na letovima neće ostati zakinuti ni oni koji vole slatko (Fotografija Croatia Airlines)

Putnike pri ukrcaju u zrakoplov dočekuje instrumentalna glazba dirigenta i skladatelja Alana Bjelinskog karakteristična za hrvatski kraj čija će jela u zrakoplovu moći kušati. Svaka gastroregija predstavljena je riječju i slikom u putnom časopisu Croatia.Tijekom leta na videosustavima u zrakoplovu prikazuje se poseban film o kraju koji se predstavlja, a mnoge zanimljive informacije o hrvatskim krajevima i njihovoj gastronomiji putnici mogu pronaći i u posebnoj brošuri. U želji da novu uslugu što više približi putnicima, kompanija je dodatno educirala i školovala domaćice i domaćine zrakoplova.

Hrvatska zrakoplovna kompanija prepoznatljiv je brend u Europi i svijetu i svake godine aktivno pridonosi razvoju turističkih potencijala Republike Hrvatske. Nova usluga Okusi Hrvatske pridonosi još snažnijoj promociji zemlje i dodatni je poticaj turistima za dolazak u jedan od najljepših dijelova jugoistočne Europe. Sve mislim kako bi vrijedilo poletjeti da se osvjedočimo koliko su Okusi Hrvatske i sami vrijedni leta. Samo neka ne zaborave ni Bajaderu i Paprenjak. Sretno i ukusno putovanje!

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

  1. […] to je Okuse Hrvatske/ Flavours of Croatia, koji su odlično startali u travnju 2012., i njegove goste prizemljilo u nacionalno marijansko […]

  2. […] Airlines lani je na međunarodnim i domaćim letovima uveo uslugu Okusi Hrvatske (Flavours of Croatia), što je, kako procjenjuju, dodatno unaprijedilo i obogatilo kakvoću putovanja zrakoplovima […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.