Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Preporuka 28. listopad 2014.

Okus renesanse u Podravskoj kleti

O objedu, podravkaši nas gastronaute na trodnevnom izletu Podravinom ugostiše u Štaglju, sada mjestu promocije, a nekad jednome od tri Podravkina vrhunska restorana – u 100 najboljih hrvatskih restorana i sada su Podravska klet u susjedstvu na Starigradu te pivnica Kraluš. Poslije obilaska Spomen-sobe Zlatke Bartl, voditeljice tima koji je prije pola stoljeća kreirao vegetu, proizvodnju toga i još nekoliko brendova, predstaviše nam dobre okuse za budućnost, među ostalim i poticajne jelovnike za djecu iz 14 hrvatskih škola. Kad može Jamie Oliver, što ne bi mogla i iskusna koprivnička multinacionalka dobrih okusa?  Mladi kuhari, možda još ne popularni poput slavnoga Engleza, svakako nisu manje sposobni i maštoviti. Pogotovo s obzirom na to što sve imaju kao potporu, o čemu se može naslutiti obilaskom i izuzetno zanimljivoga Muzeja prehrane sa sjajnom kustosicom Nadom Matijaško.

Dio podravkaša i Koprivničana iz renesanse, dio novinara-gastronauta iz sadašnjosti (Snimio Miljenko brezak / Oblizeki)

Dio podravkaša i Koprivničana iz renesanse, dio novinara-gastronauta iz sadašnjosti (Snimio Miljenko brezak / Oblizeki)

Predvečer se na istome mjestu nađosmo kako bismo dočekali ostale kolege. Domaćini su s puno smijeha odijevali povijesne kostime, budući da Koprivničani već devet godina održavaju Renesansni festival. Mnogi Podravkaši, poput primjerice Jadranke Lakuš  koja ga vodi toliko zdušno da katkad ostane bez glasa ili Dražena Đuriševića, direktora Službe za promociju kulinarstva. Marinka Akrap, direktorica korporativnih i marketinških komunikacija, zasad posuđuje elegantnu haljinu, ali zaključuje da mora dati sašiti vlastitu po mjeri s obzirom na to koliko se učestalo vraćaju u renesansno doba. Renesansna su jela i ozračje iz svog grada podravkaši i Koprivničani prenijeli, primjerice, i na Markov sajam u Zagrebu te u Hotel Koralj u Umagu.

Dio gastronauta s bakljama kreće u noćnu šetnju nekoliko stoljeća unatrag (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Dio gastronauta s bakljama kreće u noćnu šetnju nekoliko stoljeća unatrag (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Uostalom, uza sve slikovite staleže, od kmetova do valjda i Hermana Drugog Celjskog, vlasnika Kamengrada i Koprivnice u 15. stoljeću, i nas gostoljubivo odjenuše kako bismo sakrili svoje 21. stoljeće, a tada pomislismo kako bi tek bili oduševljeni potencijalni gosti kada bi se takva sjajna večera s jednakim ugođajem nudila redovito. Zaista bi vrijedila dolaska iz udaljenih zemalja, pa i drugih kontinenata. Deseti Renesansni festival najavljen je od 27. do 30. kolovoza 2015. godine, ali domaćini razmišljaju da ga produže i na dva tjedna.

Kraljevska gozba s jedinstvenim doživljajem

Predstava pod podravskim zvijezdama: dok jedni upozoravaju da je ura osma i da treba ići spavati, drugi se poput vještih žonglera igraju vatrom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Predstava pod podravskim zvijezdama: dok jedni upozoravaju da je ura osma i da treba ići spavati, drugi se poput vještih žonglera igraju vatrom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Kako se mračilo, počele su se paliti baklje kojima smo službeno dočekani da bismo se pješice uputili stazom i mrakom te vremeplovom prema Podravskoj kleti na vrhu Podravkina rekreacijskog centra, slavnoga PRC-a. Što li smo se naslikavali!? Svi nas staleži neprestano podsjećaše da je osma ura i da bi trebalo ići spavati… No, kako, kad nas razbudiše najprije bubnjari, pa žongleri vatrom, pa kralj i kraljica sa svitom…

Njihova kraljevska visočanstva s Podravkinim gastropromotorom Draženom Đuriševićem i njegovom loijepom kćeri Majom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Njihova kraljevska veličanstva s Podravkinim gastropromotorom Draženom Đuriševićem i njegovom lijepom kćeri Majom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Ludovik Anžuvinac 1356. godine Koprivnici je dodijelio povelju slobodnoga kraljevskoga grada. Ponosni su na to današnji Koprivničanci, također u renesansnim kostimima, na čelu s gradonačelnicom Vesnom Želežnjak i prvim čovjekom gradske Turističke zajednice i kreatorom festivala Renatom Labazanom.

Aperitiv – pivo s koprivom

U suvenirskim keramičkim čašama za aperitiv pivo s koprivom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

U suvenirskim keramičkim čašama za aperitiv pivo s koprivom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Već nas prije počastiše jelima i slasticama od koprive te koprivnjačom, likerom od koprive, a kao uvod u kraljevsku večeru potočiše nam aperitiv pivo od – koprive. Potočiše nam ga u krasne zemljane suvenirske čaše. Večeru su, po dobroj gastronautskoj navadi, pratila zapravo kraljevska vina Belja i PP Orahovica, sve jedno bolje od drugoga.

Kraljevsku gozbu vodio je kraljevski kuhar Zlatko Sedlanić (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Kraljevsku gozbu vodio je kraljevski kuhar Zlatko Sedlanić (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Večeru je vodio Podravkin Kraljevski kuhar Zlatko Sedlanić, koji je prije četiri godine objavio i prigodnu knjižicu recepata bez danas uobičajenih, a u renesansi u nas još nepoznatih namirnica krumpira, rajčice, kukuruza, puretine, koje su stigle k nama tek po Kolumbovu povratku iz novootkrivena kontinenta Amerike 1492.

Bez “američkih” namirnica

Samo dio glavnoga jela (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Samo dio glavnoga jela (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Kraljevskom gozbom nismo krenuli od ražnja, kotlića i peke odnosno otvorena ognjišta ili krušne peći, kako je to priličilo renesansi i  kako obično kreću na svome festivalu, nego s veprovim hrptom na kosanoj masti (pečeni hrbat mladog vepra u kosanoj masti s paštetom od divljači).
Potom je slijedio renesansni gulaš (gulaš od mesa divljači s mediteranskim biljem, klekovim bobicama i trgancima od pšeničnog brašna servirano u kruhu) koji je sve oduševio, a mene podsjetio na davno snimanje Malih tajni velikih majstora kuhinje u Salzburgu, odakle smo baš tako u kruhu i «donijeli» gulaš, samo se ne sjećam je li bio pivski ili samostanski. Gdje li sve poslije te Vegetine TV-epizode nisam vidjela tako poslužen gulaš!

Kako prenijeti sve nijanse brojnih zanimljivih ponuđenih povijesnih jela? (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Novinari gastronauti Tina Čubrilo i Božica Brkan: kako prenijeti sve nijanse brojnih zanimljivih ponuđenih povijesnih jela? (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

A onda je uslijedio krasno složen raskošni kraljevski pladanj s roladom od kopuna s đumbirom i nadjevom od kopriva u umaku od kestena, svinjskim fileom na maču s tikvicama začinjeno anisom i gorušicom, čarobnim zalogajčićima odnosno jetricama omotanim mesnatom slaninom na heljdinoj kaši s porilukom i špikanim butom jelena lopatara na kremi od koprive i palačinkom od badema. Na kraju, na stol izniješe slatke pogače s šumskim voćem odnosno finu, finu zlijevku od prosene kaše s pekmezom i plodovima od brusnice i borovnice.

Sokači i gastronauti

Šarm renesanse: poslužiteljice jela i pića bile su vrlo elegantne (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Šarm renesanse: poslužiteljice jela i pića bile su vrlo elegantne (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Vozeći se prema Zagrebu pod noćnim podravskim nebom ljuljao nam se na prednjoj šajbi moj kuharčić, sokač, što bi rekli i Podravci i Mađari, konstanta koja je s nama promijenila već nekoliko auta. Suvenir je to što mi ga je iz Nagyszkácsija donijela moje tadašnja TV-ekipa Vegetinim Malih tajni velikih majstora kuhinje, koja je u tome gradu početkom kolovoza 1999. snimala renesansni festival kada je ekipa Podravkinih kuhara među dvadesetak ekipa iz cijele Europe osvojila naslov – kraljevskih. Bili su to, koliko se sjećam, sjajan, nažalost pokojni chef Silvio Belužić, Damir Crleni i Zlatko Sedlanić. Prisjećam se i kako se pomno u Podravkinu zagrebačkom Gastrocentru, koji je tada vodila nenadmašna Ivanka Biluš, studirala prehrana u vrijeme renesanse. A poslije smo «studirali»snimljene detalje višesatnoga sirovog materijala kojima smo ilustrirali Vegetinu TV-epizodu s mađarske povijesne gastropustolovine. Morao je to biti gulaš… S Vegetom, dakako.

Predjelo od veprovine, kosane masti i paštete od divljači urešene mrkvom i crnom repom (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Predjelo od veprovine, kosane masti i paštete od divljači urešene mrkvom i crnom repom (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sjajno što je ideja, koju tako podržavaju i Podravka i Koprivnica, izrasla u vrlo zanimljiv, kako to danas vole reći, turistički proizvod, brend, Renesansni festival. Bravo podravkaši, bravo Koprivničani! A i gastronauti, koji omogućuju nama novinarima, radoznalim restoraterima i drugima upoznati uživo takve doživljaje i ponudu, jer ona može uroditi i novim idejama  i ponudom.

Zlevka koja je preživjela stoljeć (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Zlevka koja je preživjela stoljeća (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Nije prvi put da je Karin Mimica svoj klub i družbu povela u prošlost gastronomije. Kad to još nije bilo u modi kao danas niti rašireno od Virovitice preko Andautonije do Splita, u Opatiji kod Taribe upriličena je, primjerice, dojmljiva rimska večera od koje još pamtim sjajna torza rimskih vojnika i recepture oživjele prema Apiciju. U hrvatskoj etnokuhinji postoje i druga «kušana» i nedovoljno iskorištena razdoblja, od kmetskoga, ribarskoga ili lovačkog stola do vremena različitih velikaša, od Frankopana i Erdödyja, a ne treba zaboraviti, primjerice, danas prilično običnu, a zapravo zagorsku plemenitašku stubičku pisanicu.

S veseljem predstavljam čitateljima Oblizeka neke od meni najzanimljivih «renesansnih» okusa kako mi ih je predstavio Podravkin promotor i Kraljevski kuhar Zlatko Sedlanić.

Gulaš od divljači sa mediteranskim biljem

Lijep i ukusan prizor (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Lijep i ukusan prizor (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci (za 10 osoba)

 • 2 kg mesa divljači (jelen, vepar, srna)
 • 200 g sušene slanine
 • 2 žlice masti
 • 400 g luka
 • 200 g brašna
 • 2 jaja
 • lovorov list
 • vegeta mediteran
 • sol, papar,
 • 50 ml konjaka

Za marinadu

 • 6 borovica
 • 6 klinčića
 • 2 dl crnog vina
 • 1 žlica vinskog octa
 • 1 l vode

Trganci

 • brašno
 • jaja
 • sol
 • voda
Podravkine korporativne i marketinške komunikacije ne libe se mijenjati i stoljeća: Marinka Akrap i Jadranka Lakuš (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Podravkine korporativne i marketinške komunikacije ne libe se mijenjati i stoljeća: Marinka Akrap i Jadranka Lakuš (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Priprema

Za marinadu vino, ocat, klinčiće, borovice, vodu i malo soli kratko prokuhajte i ohladite. Meso narežite na kocke i prelijte ga marinadom te ostavite preko noći. Na masti ispržite sjeckani luk, narezanu slaninu, dodajte meso i polagano dinstajte podlijevajući marinadom. Kad meso omekša, dodajte konjak začine i vegetu mediteran po potrebi. Na kraju u gulaš ukuhajte trgance koje ste napravili od brašna jaja, soli  i vode tako da dobijete glatko tvrđe tijesto. Trgajte brašno na male komadiće i stavljajte u gulaš da sve zajedno dokuha. Kada se trganci podignu na površinu, gulaš maknite s vatre i poslužite u izdubljenom kruhu ispečenome u obliku posude s poklopcem.

Čarobni zalogajčići

Iz davnina, a modernih okusa (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Iz davnina, a modernih okusa (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci ( za 4 osobe )

 • 600 g jetrica od peradi
 • 150 g suhog špeka
 • 40 ml ulja
 • 150 g heljdine kaše
 • 100 g luka (1 glavica)
 • 1 žlica Vegete
 • 1žličica Vegete mediteran
 • papar

Priprema

Jetrica narežite na komadiće debljine 1,5 cm, umotajte ih u tanke ploške špeka, pričvrstite čačkalicama te ispecite u tavi ili na roštilju. Pečene smotuljke pospite Vegetom mediteran, maknite čačkalice i poslužite s dinstanom heljdinom kašom. Kašu operite i stavite kuhati u kipuću vodu te kuhajte lagano oko 20 min. Poklopite i ostavite još 10 min. Zatim isperite pod hladnom vodom i ocijedite. Na masnoći popržite sitno sjeckani luk, dodajte komadiće jetrica koji su vam ostali pri rezanju, podlijte vodom i dinstajte oko 5 min. Na to dodajte kašu, po želji začinite solju paprom i Vegetom, sve zajedno kratko dinstajte i poslužite.

Za uspomenu: izmiješani vjekovi i staleži (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Za uspomenu i dobar ugođaj: izmiješani vjekovi i staleži (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

 

Objavljeno 27. listopada 2014.

Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/pag-s-okusom-sira-i-vina-ribe-i-maslinova-ulja-janjetine-i-baskotina-3722

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/hobotnica-u-krckom-torkulu-mastovita-delikatesa-vrijedna-kusanja-12733

http://oblizeki.com/vrbnicka-zlahtina-uz-surlice-sa-zgvacetom-i-ine-krcke-%C2%ABgracije-bozje%C2%BB-12738

http://oblizeki.com/kruha-i-masti-molim-9612

http://oblizeki.com/ptica-kormoran-obozava-ribu-a-restoran-kormoran-i-ribu-i-divljac-4608

http://oblizeki.com/irski-gulas-irski-lonac-irish-stew-st-patricks-306

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

6 komentara

 1. […] rastom standarda ponude ali i ujedanačavanjem u gastronomiji još neravnopravnih hrvatskih regija: Renesansna kuhinja u Podravskoj kleti u Koprivnici,  Kopriva u Klasu u Koprivnici,  Gastronomska priča o Đurđevci o picoku u Hotelu Picok u […]

 2. […] po cijeloj regiji (uz drugo, kuhao je i za velike filmske ekipe poput Igre prijestolja i slično). S gastronautima sam imala priliku u Podravskoj kleti u Koprivnici mogla uživati u pečenom kopunu ka…Zagorske kuharice spominju, recimo, kopuna s nadjevom od kestena, kao što se nadijeva i zagorski […]

 3. […] Gosti donose na svojim jezicima pjesme i prozu, ali i okuse i mirise svojih nacionalnih kuhinja te priče što vole jesti, vole li i što kuhati. Male tajne velikih majstora nadahnute Galovićem pomogle su im da pero i računala zamijene kuhačom. U tome su im pripomogli i kuhari Podravkine promocije kulinarstva, s iskustvom i u tradicionalnoj i u kreativnoj, u nacionalnoj, ali i u internacionalnoj kuhinji, koji su s kuhačom prošli takoreći cijeli svijet. Jedan je voditelj službe i TV kuhar Dražen Đurišević, a drugi kraljevski kuhar i specijalist Zlatko Sedlanić, uz drugo, obojica nekad i voditelji restorana Štag…. […]

 4. […] pomoć kuhara Podravkine promocije kulinarstva Dražena Đuriševića i Zlatka Sedlanića opasao je pregaču i upustio se u avanturu kojoj baš i nije sklon. Iako bih od njega očekivala da […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.