Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 26. rujan 2018.

Odlični Zekani pekani pet i polgodišnjega Petra Rabuzina

I prijašnjih su godina neke slastice za Kriške oblizeke ispekla djeca, pa su povremeno i nagrađivana i posebnim, ali i općim nagradama. Sjajno je što slastice idu od ruke – zacijelo zahvaljujući i modi i medijima – i muškarcima, pa i najmlađima. Hoće li od njih biti slastičara, vidjet ćemo za koju godinu. Godine idu, ta tko bi 1994. mislio kako će slatki kriški humanitarni festival izdržati do danas!?

Tko zna i kakve će tada i hoće li uopće biti u modi. Kao voditeljica ocjenjivačkoga suda tijekom godina primijetila sam da djeca najčešće donose očekivano jednostavne, ali slastice koje najviše vole jesti. Ponajprije rade slastice koje se uopće ne peku nego se oblikuju od odmah jestivih sastojaka (čokolada, mljeveni orasi, lješnjaci, mrvice, cijeli ili izmrvljeni keksi, oblatne, gumeni bomboni, banane i domaće sezonsko voće…), poput različitih kuglica, katkad punjenih suhom šljivom, bademom ili lješnjakom, zatim slastice koje se suše na zraku ili u pećnici ili se tijesto umijesi – moguće da im priskoče odrasli ili im daju malo „svoga“ gotovog tijesta – pa se ono stvarno peče te tako dolaze na ocjenjivanje muffini i slično te kućne imitacije industrijskih griotta, krašotica i drugih slatkih čudesa. Palačinki, recimo. U svakom slučaju, bili nagrađeni ili ne, pohvalno!

Nikola i Petar s maminom tortom u nastajanju (Fotografija Nikolina Horvat Rabuzin / Oblizeki)

Nikola i Petar s maminom tortom u nastajanju (Fotografija Nikolina Horvat Rabuzin / Oblizeki)

Pobjednica 21. Kriških oblizeka Nikolina Horvat Rabuzin u razgovoru o svojoj ovogodišnjoj nagradi otkrila mi je kako je pobjedničku tortu Stari grad Varaždin radila čak tri dana. Zapravo noći. Jer uz posao i druge obveze te dvojicu sinova drugačije i ne može. Stariji Petar ima pet i pol godina, a mlađem Nikoli  je godina i 17 mjeseci. Obojica su veseli i zaigrani dječaci, stalno u pokretu.

Zapitavši izrijekom, doznala sam kako Nikola voli jesti gotovo sve, čim vidi da netko jede, odmah traži i on, što je razumljivo za njegovu dob. Petar je pak nešto drukčiji, ima neka svoja omiljena jela kao primjerice bolonjez saft s pužićima, makaronima i pohano meso s pomfritom. Obojica također vole domaća variva, a vole i slatko. Omiljeni kolač im je medena pita, a vole i medenjake koje mi Petar uvijek pomaže raditi. Svi moji dečki, uključujući i supruga, vole i Sacher kocke s domaćom marmeladom od marelica, koju pripremaju bake. Naravno, dobro prolaze i štrudle s raznim nadjevima, orehnjača i makovnjača te mamini keksići s maslacem poput onih nekadašnjih na mašinu.

Peta na svojoj prvoj izložbi sa svojim slatkim uratkom (Fotografija Nikolina Horvat Rabuzin / Oblizeki)

Peta na svojoj prvoj izložbi sa svojim slatkim uratkom (Fotografija Nikolina Horvat Rabuzin / Oblizeki)

Kad krenem pripremati slastice, pripovijeda Nikolina, Petar obično dolazi u kuhinju s pitanjem “Mama mogu ti ja pomoći?” i onda ja vadim njegov maleni valjak i modlice i krećemo u akciju… Zadnji puta izrezivao je i ispekao keksiće od meda, a Nikoli su bili tolilo dobri da je stalno tražio još. Sigurna sam da će nam se i Nikola pridružiti u pripremi slastica čim malo poraste.

Kako mi se u pripremi slastica pridruži u kuhinji gotovo uvijek, Petar je ove godine je i sam odlučio nešto napraviti i za Kriške oblizeke. Bili su to Zekani mekani, kako ih je sam nazvao. Od dizanog tijesta oblikovao je zečiće – dvije veće kugle za tijelo i glavu, nekoliko manjih za uši i šapice, te najmanju za nos. Za oči mu je poslužio biber, a špagetama se poigrao i napravio zečiću brkove.

Petar kreira svoja peciva (Fotografija Nikolina Horvat Rabuzin / Oblizeki)

Petar kreira svoja peciva (Fotografija Nikolina Horvat Rabuzin / Oblizeki)

Mama mu je pomogla u izradi tijesta, a u oblikovanju zečića bio je vrlo vješt i sam te ih je ponosno donio na natjecanje, pogotovo jer je prihod od slastica namijenjen – njegovim vršnjacima. Takve je zečiće darivao i bakama za prošli Uskrs ugodno iz razveselivši. Na kraju, odajem tajnu kako je malo nedostajalo Petru da njegovi zajčeki budu među deset nagrađenih slastica! Čestitke!

Zekani mekani 

Posluženi zekani pekani (Fotografija Nikolina Horvat Rabuzin / Oblizeki)

Posluženi zekani pekani (Fotografija Nikolina Horvat Rabuzin / Oblizeki)

Sastojci

600 grama glatkog brašna
1 žličica šećera
1 žličica soli
1 svježi kvasac
350 ml mlijeka
0,75 ml ulja
1 jaje

jaja za premazivanje

sjemenke za posipanje (sezam, chia, mak…)

Priprema

Kvasac razmutite u malo mlakog mlijeka s mako šećera i brašna, ostavite da se digne, pa s brašnom i ostalim sastojcima umijesite glatko tijesto. Ostavite da se digne 10-15 min.
Tijesto podijelite na dva dijela ili više dijelova od kojih ćete oblikovati zečića. Od jednog komada tijesta oblikujte dvije kuglice (veću i manju) za tijelo i glavu, te nos, uši i šapice. Od dva zrna bibera napravite oči, a za brkove stavite špagete.

Zeke složite na pleh za pečenje pokriven masnim papirom i ostavite na toplom još 10-tak minuta. Prije pečenja tijesto premažite razmućenim jajetom i posipajte sjemenkama po želji. Pecite na 200 C oko 20-25 min.

Za svaku baku po jedan (Fotografija Nikolina Horvat Rabuzin / Oblizeki)

Za svaku baku po jedan (Fotografija Nikolina Horvat Rabuzin / Oblizeki)

Objavljeno 26. rujna 2018.
Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/torta-stari-grad-varazdin-i-nikolina-horvat-rabuzin-pobjednice-i-21-kriskih-oblizeka-22643

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-2018-vatrena-humana-srca-sa-144-slastice-na-ocjenjivanju-22618

 

Torta “Stari grad Varaždin” i Nikolina Horvat Rabuzin pobjednice i 21. Kriških oblizeka

http://oblizeki.com/20-kriski-oblizeki-jubilej-u-189-ocijenjenih-slastica-21065 

http://oblizeki.com/tortom-lopta-nikolinea-horvat-rabuzin-ponovno-zabila-gol-na-kriskim-oblizekima-18780

http://oblizeki.com/nikolina-horvat-rabuzin-odlicnom-tortom-laureat-18-kriskih-oblizeka-15788

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-sve-vise-hrvatski-7589

http://oblizeki.com/18-festival-slastica-zagrebacke-zupanije-kriski-oblizeki-ili-kriz-ponovno-sladak-15759

http://oblizeki.com/nikolina-horvat-rabuzin-odlicnom-tortom-laureat-18-kriskih-oblizeka-15788

http://oblizeki.com/uz-17-%e2%80%9ckriske-oblizeke%e2%80%9d-20-prvih-godina-13392

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.