Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 28. siječanj 2017.

Od lizice do Lollipopa i natrag ili slatka priča o lizaljkama i lizanju

Kako napraviti sam svoju lizicu po napucima Nade Tučkar? Častim vas pričom o lizalicama, osjećajem ugode i slasti sa štapića, bilo iz naših davnih djetinjstava, kada su bake pržile šećer da bi liječile bolesna mala grla, bilo iz modernih djetinjstava i zamrzivača kada, na užas zdravosavjetnika o hrani, i sladoled na štapiću lizanjem postaje prava lizalica, inovativan toliko da ga nagrađuju se samo oni koji ližu nego i struka.

Lizaljka i lizalica meni nisu, kao što očito poslovično jest, povezana sa seksom i strašću nego s Oblizekima, koji se također, možda i sa sličnim asocijacijama, oslanjaju na lizanje i oblizivanje. Istraživanje okusa, osjećaj ugode. Makar i od malih nogu. No, nije li se Lizaljkom zvala i neka kasnonoćna TV emisija puna aluzija? Ja sam molbu Dej mi liz, ugradila, međutim, u kekavicom napisan dječji igrokaz Selfie na kipec. U naša davna vremena prije konfekcijskih lizaljki oblikovanih na kojekakve načine najveća poslastica bile su slasičarske jabuke rukom umočene  u crveni karamel, zimski sladoled i lizalice oblikovane kao medek, zajček što li, posve obične male lizaljčice. Bilo je to prije nego što je šećer postao proskribiranom svjetskom opasnošću.

Šarene lizalice, sestre svilenih bomona (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Šarene lizalice, sestre svilenih bomona (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kad tko kaže lizaljka, valjda pravopisno nekorektno, ili lizalica, u sjećanje mi najprije bane moj prijatelj i kolega Konrad Turowski, novinar iz Lođa, koji je kao visoki dužnosnik Solidarnosti, osim što je ostao bez posla, dobro namarisan za poljskoga Ratnog stanja, a koji je poslije, ne bih znala reći da li i prije, kao što neki krajcaju cigarete, među usnama krajcao lizaljke na štapiću, one okrugle. Lizaljku na lizaljku. Meni se više dopadaju okusom rekla bih jednake, one velike šarene, kakve otprije neku godinu, očito s mnogo uspjeha, proizvode negdje u sesvetskom Prigorju prodaju, koliko sam vidjela, i u malim specijaliziranim dućanima zajedno sa svilenim bombonima. Tako se generacijski nastavlja filozofija lizanja i molbe za samo jedan liz (pazi, brojim!), ne manje važnoga od sikterskoga vrati mi moje krpice.

Sladoled ili lizalica?

Ledov Lollipop, i sladoled i lizalica (Fotografija Ledo)

Ledov Lollipop, i sladoled i lizalica (Fotografija Ledo)

E, sad, kako mi je najdraža lizaljka ipak sladoled – usput: draže mi je gristi ga nego lizati – nisam mogla ne svratiti pogled na novi press release iz Leda: Sladoled ili lizalica? Pa kaže, uz novi Lollipop možete imati oboje. Stvar je, dakako, namijenjena najmlađima, ali tko kaže da i mi koji se vraćamo u djetinjstvo, pogotovo ako imamo i unučad, ne možemo provjeriti kakav je to sladoled s okusom žvakaće gume, a koji, uz to, u središtu sakriva još i lizalicu!? Bajaju o dvostrukoj poslastici na štapiću što će razveseliti djecu finim okusom, a s veselim bojama probuditi sva njihova osjetila.

Taj Ledov Lollipop nije posve dječja igra, jer ga je prema navodima Ane Štebih, direktorice marketinga i razvoja Leda, čim se pojavio prepoznala je i struka. Međunarodno udruženje proizvođača sladoleda (IICC – International Ice Cream Consortium) na svojoj godišnjoj konferenciji u Barceloni ovjenčalo ga je srebrnom medaljom u kategoriji najinovativnijih sladoleda u 2016. godini.

Kako napraviti sam svoju lizicu po napucima Nade Tučkar?

Lizice bake Rozice gospođe Nade Tučkar (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Lizice bake Rozice gospođe Nade Tučkar (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Mene je pak i Lollipop iz zamzivača odveo u drugu, ne manje inovativnu i ne manje slatku priču iz djetinjstva najnovije pobjednice zagorskih Babičinih kolača Nade Tučkar, koja je na svoj stol među sve druge starinske slastice izložila i lizice, kako su ih zvali, a kakve je njima djeci pripremala njezina baka Rozica, Rozalija, ponajprije kao lijek kada ih je boljelo grlo ili kad bi ih htjela razveseliti i(li) nagraditi. Napraviti ih je jednostavno. Šećer treba jako prepeći, popržiti odnosono ovdje točno, kao što inače netočno govore, baš prepržiti da, prema opisu gospođe Nade, u okusu grize, a onda kad počne gusnuti još u njega umetnite za dršku komad kuruznice i ostaviti da se stvrdne. Daš mi liz?

P. S.

Ako vam se omakne, pa vam se karamel za lizice stvrdne, jednostavno ga zalijte mlijekom i dobit ćete lijek kojim smo bolno grlo liječili mi koji nismo imali baku Rozicu. Ne dopada vam se? E, onda zalijte limunovim sokom, pa ćete tek okusiti…

Objavljeno 28. siječnja 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/nada-tuckar-i-torta-sahovnica-11-babicine-kolace-rezervirale-svojoj-donjoj-stubici-17903

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.