Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet, Preporuka 21. svibanj 2014.

Nono – konoba i uljara s fantastičnim palačinkama sa skutom i smokvenjakom

Maslinu su na Krk donijeli Rimljani, a ne Grci kao na neke druge naše otoke, te su bili izvoznici u Vječni grad i maslina i maslinova ulja. Odavno to nisu, ali se masline nisu odrekli. No tek se u posljednje vrijeme uspijevaju iskazati na ocjenjivanjima, jer ne odustaju ni od svojih tradicionalnih sorta maslina niti od ulja intenzivnijih okusa. Zanimljivo je da su boduli s Krka prvi, pošto se mediteranski način prehrane nametnuo kao svjetski broj jedan, u Puntu tradicionalno pripremali natjecanja kuhara u pripremi jela s maslinovim uljem i maslinama i to s prvim kušanjima i predavanjima o tome što je kvalitetno maslinovo ulje i kako ga prepoznati.

Pogled iz konobe Nono na mlade krčke masline, krčko nebo i more (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Pogled iz konobe Nono na mlade krčke masline, krčko nebo i more (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Krčani, poput pjesnikinje maslini vjernoj, danas imaju mnogo mladih i obnovljenih maslinika, a sa 120.000 stabala uspiju dobiti 130.000 litara ulja, a ulje im je relativno skupo, jer berači, za razliku od drugih mediteranskih zemalja, ne uspijevaju ih ubrati. Iako najčešće uzgajaju četiri sorte, najčešće staru rosulju, zbog robusnosti pojedinih sorta rjeđe proizvode sortna ulja, a najviše proizvode kupaže.

Za kušanje: vlastito ulje (Snimio MIljenko Brezak/ Oblizeki)

Za kušanje: vlastito ulje (Snimio MIljenko Brezak/ Oblizeki)

O tome nam je kao jedan od domaćina gastronautima u dvodnevnom šalabajzanju restoranima grada Krka i okolice govorio Siniša Tudor u svojoj konobi i kući maslinova ulja Nono, restorančića s pansionom takoreći uza samo more, koji u živoj stijeni ima i prostor za zrenje pršuta i maslinova ulja, a u središtu lokala – prešu za masline. Na 115 uljara 3-4 su na otoku. Tijekom sezone preša kapaciteta 500 kg/sat samo je ukras konobe, a odmah po završetku turističke sezone, pokrene se, čim dozriju i oberu se prve masline te ih treba istiještiti u vrlo zanimljiva, nagrađivana ulja.

Vlasnik u svojoj konobi-uljari u raskoši izuzetno zanimljive ponude i doživljaja (Snimio Miljenko Brezak)

Siniša Tudor u svojoj konobi-uljari u raskoši izuzetno zanimljive ponude i doživljaja (Snimio Miljenko Brezak)

Zanimljivo je da vrijednost maslinova ulja gospodin Tudor, koji zanimljivo rogobori protiv poticaja i sličnih stvari, uspoređuje s vrijednošću bučina ulja, a to me se izuzetno dojmilo kao zagovornicu mnogo manje popularnoga i manje proizvođena ulja, koje se tek bori za tržišnu nišu i robnu marku. Prvi put čula sam to iz usta maslinara, što držim sjajnim komplimentom nastojanjima svojih Ivanićgrađana oko Bučijade i Udruge proizvođača bučina ulja Hrvatske. Baš se ponosim i čestitam svima zbog uložena truda i dobrih i maslinova i bučina ulja.

Inćuni u maslinovu uljun i kvasini dio su odlične krče i mediteranske hrane (Snimio Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Inćuni u maslinovu ulju i kvasini dio su odlične krčke i mediteranske hrane (Snimio Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Zacijelo bi ovoj jedinstvenoj, rijetko više nego odlično zaokruženoj oleoteci bolje pristajao naziv torkul ili malin, recimo, ali mu pristaje i onomatopejsko ime za djeda (mi kajkavci rekli bismo: dedek!) mnogima blisko i preko Kalogjerina-Terezina davnoga hita. Upravo toplo ozračje uz odlične okuse dio je doživljaja što ga nudi Nono okružen mladim maslinama, nebom i morem. Uz ulje – blaže je Karlo, a pikantnije Juraj, oba nagrađena na ovogodišnjem natjecanju krčkih maslinada Drobnica fest  – predstavio se i vlastitim medom, pršutom, pancetom, ribom u soli, suvenirima… Još sam pod dojmom sladoleda s maslinovim uljem te upravo maestralnih palačinki s ovčjom skutom i smokvenjakom. Preporučujem srdačno!

Palačinke punjene krčkom ovčjom skutom sa smokvenjakom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Palačinke punjene krčkom ovčjom skutom sa smokvenjakom - neusporedive, stvarno! (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Ne treba zaboraviti da Krčani organiziraju i šetnju Putevima zlatnih kapi krčkoga blaga, što je osobito krasno u vrijeme berbe, u kojoj se također može sudjelovati. Staze nisu zahtjevne, a uzduž su postavljene i edukativne ploče koje pripovijedaju o maslini i maslinarstvu.

Vlasniku praktično i korisno, posjetitljima tsraktivno: uz konobu Nono zrionica u živoj stijeni (Snimio Miljenko Brezak)

Vlasniku praktično i korisno, posjetiteljima atraktivno: uz konobu Nono zrionica u živoj stijeni (Snimio Miljenko Brezak)

Uz to, imala sam s gastronautima priliku prvi put kušati i kao Dar iz Krka ponijeti liker od ploda masline, koji OPG Ljubica Marević priprema po recepturi iz 15. stoljeća nađenoj u Krčkoj biskupiji.

Liker od crnih maslina po staroj recepturi nađenoj u Krčkoj biskupiji jedan je od zanimljivih gastrosuvenira (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Liker od crnih maslina po staroj recepturi nađenoj u Krčkoj biskupiji jedan je od zanimljivih gastrosuvenira (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Taj krčki čarobni napitak, kako mu tepa, proizvođač prati pričom kako je nastao 1393.  na dan kad je “dobri Bog odnio u nebo prvoga Hrvatskoga od ovog plemenitog Krčkog roda kneza Anža i ustoličio na njegovo mjesto kneza Nikolu IV, kako ga narod krčki zove, Mikulu, Bog ga poživio! Priča kako pučani u masliniku braše masline začuše zvono franjevačkog samostana. Jedno samo, tužno zvono. Skinuše kape i prekrižiše se. Uto ih obasja velika svjetlost te rukama prekriše oči jer ta svjetlost bijaše prevelika da bi u nju mogli gledati. Pojavi se andjeo i reče: – Ne tugujte za starim knezom, jer evo novi se već penje na njegovu stolicu, još bolji a Bogu ugodan! Hajde, pođite sada s tim maslinama što ih ubraste, stavite ih u bačvu i pustite neka prođe vrijeme. Kada zazvone zvona u čast svetoga Franje, otvorite i napijte se toga lijeka koji će vam okrijepiti dušu i ojačati tijelo”.

Pogača s maslinama i maslinovim uljem dio je redovite ponude konobe Nono  (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Pogača s maslinama i maslinovim uljem dio je redovite ponude konobe Nono (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

 

Objavljeno 21. svibnja 2015.

 

Preporučujem slične teme na na Oblizekima:

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

Krčke šurlice

http://oblizeki.com/hobotnica-u-krckom-torkulu-mastovita-delikatesa-vrijedna-kusanja-12733

http://oblizeki.com/vrbnicka-zlahtina-uz-surlice-sa-zgvacetom-i-ine-krcke-%C2%ABgracije-bozje%C2%BB-12738

http://oblizeki.com/festival-maslinova-ulja-zagreb-468

http://oblizeki.com/i-krcki-prsut-i-kucu-krckoga-prsuta-%E2%80%93-srdacno-preporucujem-11701

http://oblizeki.com/pierce-brosnan-ili-007-stiti-zagrebacki-dzem-krcke-surlice-orahnjacu-cokoladu-s-rogacem-i-samoborsku-salamu-3989

http://oblizeki.com/pag-s-okusom-sira-i-vina-ribe-i-maslinova-ulja-janjetine-i-baskotina-3722

http://oblizeki.com/prekmurska-medimurska-bregovska-gibanica-pita-kralus-cak-i-nepecena-11563

http://oblizeki.com/srijemus-ili-divlji-medvjedi-luk-cudesan-je-pripitomljen-u-siru-2112

http://oblizeki.com/paski-baskotin-proslavljen-iz-samostana-casnih-sestara-benediktinki-4563

http://oblizeki.com/paska-janjetina-na-razanj-i-ispod-peke-pa-sve-do-hercegovackoga-japreka-3794

http://oblizeki.com/egzoticni-okusi-indije-kine-tajlanda-meksika%E2%80%A6-u-autokampu-simuni-3902

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

11 komentara

  1. […] još niste bili, srdačno preporučujem obilazak naizgled skromnekonobe i kuće maslinova ulja Nono, restorančića s pansionom takoreći uza samo more, koji u živoj stijeni ima prostor za zrenje […]

  2. rene# 16.08.2014. u 05:18

    .

    tnx for info….

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.