Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kultura stola 14. kolovoz 2023.

Neka i djeca jedu u Esplanadi ili kao u Esplanadi!

Djeca kao gosti u restoranima, hotelima…? Ponuda za djecu u konzumerizmu najlakše izme lovu: vidi se upravo sada, ljeti turizam, kuglica sladoleda, a da i ne spominjem zavičaje, pa maturalne i ine skupne izlete. Čak i kad nemaš za drugo, za dijete u nas mora biti. Bez predrasuda: odgajanje budućih potrošača. Pada mi na pamet prije gotovo trideset godina na povratku s Pelješca, u triljskom hotelu Sv. Mihovil kamo smo svratili na kavu, kao i kad smo išli na more, naš je maleni Ivan poželio – žabice. Kako je bilo deset ujutro, rekosmo, evo nek’ ti striček kaže da je još prerano za ručak i za žabice. A ljubazni konobar će: o, kako ne, za čas, a kakve ti žabice voliš? Ukratko stigle su nam žabe na sve mile načine – pohane, umotane u pršut s roštilja, na brodet s palentom, a uz to, posebno za maloga, i pomfrit, a onda i upit: hoćeš li i kečap?

S Esplanadina menija za najmlađe: Krem juha od mrkve, štapići kuhane mrkve s medom (Foto Lili Bašić, Esplanade / Oblizeki)

Za desert ili malu grad sočni kolač s mrkvom i bademima, krema od badema Foto Lili Bašić, Esplanade / Oblizeki)

Istina, iako je u to vrijeme doma kuhala moja mama, najviše je moja zasluga da je dijete, tu je mamin sin, čim bismo sjeli na kavu i piće, uzimao u ruke kartu: da vidimo što nam nude? Za stol, hranu i piće, ponašanje oko stola, otvorenost i radoznalost također se odgaja. I dobre i loše prehrambene navike, ali i ponašanje s rasporedom tanjura, pribora i čaša itd., potječu nam iz roditeljske kuće, ali i nezaboravni okusi mamine i bakine kuhinje, koji ne moraju biti najbolji, ali su – oblizeki!

Gotovo uobičajena, a posebno nadahnuta jela: chefica Ana Grgic Tomić kao mama za svoju djevojčicu (Foto Lili Bašić, Esplanade / Oblizeki)

I moderni se ugostitelji prilagođavaju djeci, na brzoj su hrani izrasli svjetski lanci, ne jedan, nudeći pohane mesne prutiće, hot dog ili hamburger u pecivu, pržene krumpiriće. Mnogi u kartama s uglavnom nemaštovitom ponudom imaju dječje, smanjene porcije. Rijetka su mjesta poput Moslavačkoga stola kod Kezelea gdje je prilika da djeca mogu kušati i nešto što uobičajeno ne jedu ili uopće još nisu jela. A ako nisu kušala, kako će prepoznati okuse? Mnoge majke pri uvođenju namirnica u jelovnik najmlađih lako odustaju, zaboravljaju predstaviti nove okuse, mirise, oblike, boje, konzistenciju jela… Valja poticati na radoznalost, na kušanje. Ne samo oblikujući keksiće kao smajliće ili rođendansku tortu u autić, Barbie ili omijeni lik iz crtića.

Obiteljski izlazak od malih nogu i – malenih usta (Foto Lili Bašić, Esplanade / Oblizeki)

Mnogi mladi roditelji i nemaju izbora nego djecu još kad jedu iz posebnog stolca voditi sobom u restoran, primjerice na nedjeljni brunch ili objed. Obično se prilagođavaju mogućem odabiru, a rijetki se u osmišljenu ponudu najmlađih gostiju upuštaju poput Hotela Esplanade, koji je početkom kolovoza predstavio dječji jelovnik svojih vrhunskih restorana Le Bistro i Zinfandel’s.

Pohana pileća prsa, krema od krumpira i mladog špinata na način chefice Ane (Foto Lili Bašić, Esplanade / Oblizeki)

Špageti u kremastom umaku od rajčice i sira, ne mora uvijek bolognese! (Foto Lili Bašić, Esplanade / Oblizeki)

Višestruko nagrađivana chefica Ana Grgić Tomić kreirala je novi jelovnik za malene s naglaskom na slasno i zdravo:

Budući da sam i ja mama, svjesna sam važnosti zdrave i raznovrsne prehrane za djecu, stoga sam kreirala jelovnik od pažljivo biranih i svježih sastojaka. Djeca odmalena razvijaju svoje okusne pupoljke, a roditelji i okolina u velikoj mjeri utječu na stjecanje zdravih navika. Roditelji su danas svjesni toga, pa za sebe, a posebno za svoju djecu traže i očekuju samo ono najbolje pripremljeno od svježih i vrhunskih sastojaka. Mi kao hotel Esplanade, koji slovi za svojevrsnu instituciju ugostiteljstva, želimo biti primjer i ponuditi mališanima ukusna jela koja obiluju hranjivim sastojcima koji su ključni za pravilan rast, zdravlje i funkcioniranje organizma. Okuse sam maksimalno prilagodila djeci da mogu s veseljem naručiti hranu koju vole, ali u zdravijem obliku uz potrebne nutritivne sastojke. Primjerice, omiljeni špageti, koji mogu biti i bez glutena, dolaze uz umak koji pripremamo u vlastitoj kuhinji od svježih rajčica koje nabavljamo od provjerenih proizvođača, u kombinaciji s istarskim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, svježim bosiljkom te bez dodanih šećera i aditiva. Moji osobni favoriti su juhica od mlade mrkve sa štapićima mrkve u medu, kao i poširani brancin – jer djeca rijetko konzumiraju ribu, a ona obiluje proteinima, sadrži vrlo malo zasićenih masti i bogata je omega-3 masnim kiselinama. Ribu poslužujem uz finu kremu od batata s maslinovim uljem uz naš čips od batata – fantastično jelo koje često pripremam i svojoj curici.

Poširani file brancina, krema od batata i maslinova ulja da im se i ribica omili (Foto Lili Bašić, Esplanade / Oblizeki)

Topli čokoladni kolač sa sladoleom od vanilije i sezonskim bobičastim voćem – izazovan (Foto Lili Bašić, Esplanade / Oblizeki)

U Esplanadi ističu kako vođeni postulatima pravilne prehrane, koja je preduvjet djetetova zdravlja, pažljivo odabiru namirnice, a jela, želeći sačuvati vrijedne i zdrave sastojke, pripremaju s minimalnom količinom masnoće, uglavnom na maslinovom ulju uz dodatak morske soli i uz primjerenu termičku obradu.

Za djecu s posebnim prehrambenim navikama, alergijama ili intolerancijom na hranu njihovi kuhari rado će pripremiti jela prema sugestijama roditelja. Time su se vodili i pri kreiranju jelovnika u kojem, primjerice, rižin griz često upotrebljavaju umjesto pšeničnoga.

Kremasti rižoto s povrćem i pečenom piletinom (Foto Lili Bašić, Esplanade / Oblizeki)

Iznenadit će vas, ističu, koliko je mogućnosti za razmaziti nepca mališana poslasticama s minimalnim dozama šećera. Sočni kolač s mrkvom i bademima u kombinaciji s kremom od badema, riža na mlijeku s vanilijom i bananom, voćni smoothie, limunada, ili pak samo svježe sezonsko voće bit će odličan izbor za mališane, a roditelji malih beba mogu s povjerenjem naručiti neku od svježe pripremljenih kombinacija povrtnih ili voćnih kašica.

Riža na mlijeku, vanilija, banane (Foto Lili Bašić, Esplanade / Oblizeki)

… i rižin griz s kakaom (Foto Lili Bašić, Esplanade / Oblizeki)

Osim što djeci nude nešto ukusno, namjera im je, napominju, da hranom i povoljno utječu na prehrambene odluke u najmlađoj dobi koje uvelike utječu na zdravlje djece, čime se osigurava energija potrebna za rast, tjelesnu aktivnost i druge tjelesne funkcije, a njome se unose tvari koje izgrađuju i održavaju tijelo, pridonose održavanju tjelesne i mentalne kondicije i poboljšavaju otpornost mališana prema bolestima. Iako su mnoge sklonosti djece vezane uz namirnice već određene, stečene do predškolske dobi, roditeljski je utjecaj i dalje velik, stoga je ovo vrijeme idealno da upoznate dijete s hranom koja ne sadrži zasićene masti, aditive i velike količine šećera koji su štetni za mali dječji organizam.

Naslovnica Esplanadina dvojezičnog jelovnika za najmlađe – dizajn Ivica Valjak, stihovi Ivona Zege (presnimljeno)

Srdačno preporučujem Esplanadi i njezinu timu na čelu sa cheficom Anom da oblikuju i kuharicu za najmlađe kao pomoć manje vještim i manje upućenim mamama, možda i prema svojem jelovniku s Esplanadinim mišom dizajnera Ivice Valjka sa stihovima Ivone Zege. Ustalom, osim što djeca imaju prednost pri narudžbi i pripremi jela, dodajem i da imaju i posebno dizajnirane stolce, tanjuriće, zdjelice, pribor za jelo i zabavne podloške.

Esplanadin miš sakriva se iza sira pozivajući na biranje jela… (presnimljeno)

No, o ovome s veseljem i potporom pišem i prenoseći sjajne fotke Lili Bašić zapravo ponajviše za one koji si ne mogu priuštiti Le Bistro i Zinfandel’s, ali im njihove ideje i uraci chefice Ane na tanjuru mogu poslužiti kao putokaz i nadahnuće i što bi svojima najmlađima sami mogli skuhati doma te, osobito, kako se jelo uopće, ne samo kad se što slavi, može poslužiti maštovitije, elegantnije i modernije. Ako se u Esplanade mogu ugledati sami chefovi i restorani, što ne bismo i mi, obični, i kad kuhamo sami doma za sebe i svoju obitelj? Pošavši od krem juhe od mrkve sa štapićima kuhane mrkve s medom, poširanoga filea brancina s kremom od batata i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kremastoga rižota s ukusnim povrćem i pečenom piletinom, kreme od krumpira i mladoga špinata, riže na mlijeku s vanilijom i bananama, kolača od mrkve i badema, voćnoga smoothiea, svježega sezonskoga voće… 

Le Bistro (Foto Rajan Milosevic / Esplanade)

Zinfandel’s (Foto Lili Basic / Esplanade)

Objavljeno 14. kolovoza 2023.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.